Végre lesz időnk olvasni - karácsonyi könyvajánló

Vágólapra másolva!
Eddig is sok családban volt szokás, hogy karácsonyra csupán jelképes értékű tárgyakat ajándékoznak egymásnak, leggyakrabban valami jó könyvet, amit a két ünnep közötti szusszanásnyi szünetben még el is lehet olvasni. Gyanúnk szerint idén még többen választják majd ezt a módszert, ezért aztán karácsonyi könyvajánlónkba jó sok könyvet válogattunk, minden korosztálynak.
Vágólapra másolva!
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája, Geopen, 2009, 3290 Ft, 363 o.

Kiknek? Azoknak, akik szeretnek karácsonyra idézetgyűjteményeket ajándékozni, valamint azoknak, akik szeretik Párizst, a furcsa történeteket és a szép szavakat.

Miért ajánljuk? Gyönyörű nyelven megírt, furcsa szövésű regénnyel van dolgunk, ami nagy siker volt hazájában. Egy elegáns és sznob párizsi lakóház házmesternője, Renée furcsa szerzet. Hobbija az olvasás, de hihetetlen műveltségét gondosan leplezi, mert szerinte nem akarja, hogy megtudják, megbolygatta a kialakult társadalmi sztereotípiákat. Ebből aztán groteszk kalamajkák sülnek ki, de ami sokkal élvezetesebb ebben a regényben, az a nyelvezete és könnyed filozófiai elmélkedései. Minden oldalon találunk találó észrevételeket és magvas gondolatokat, amelyek bölcsek, de sohasem olyan tolakodóak, mint a lustáknak összeszerkesztett aforizmatár számozott okosságai. Itt mindenkinek magának kell megtalálnia a jó mondatokat, de nem lesz nehéz.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó?, Magvető, 2009, 2690 Ft, 238 o.

Kiknek? Főleg nőknek és azoknak a férfiaknak, akik olvasták a Vonalkód-ot, és tetszett nekik.

Miért ajánljuk? Mert ha van jó hír ebben a karácsonyi könyves szezonban, hát az az egyik, hogy megjelent Tóth Krisztina második novelláskötete. Nem véletlenül készítettek az elsőből színházi előadást: minden egyes mondata, szava aranyat ért. A második kötet már lazább és kevésbé elemelt: több benne a hétköznapi epizód és kevesebb a dráma (más célra is íródtak ezek a szövegek: megjelentek az ÉS-ben és más helyeken). Megtudhatunk belőle ezer apró részletet az elbeszélő (akit ugye a lelkes olvasó azonnal Tóth Krisztinával azonosít) papírra vetett életéből :hogyan csöpög a plafonjából a víz, milyen járműveken utazik, hogyan neveli a kisfiát stb.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Audrey Niffeneger: Az időutazó felesége, Athenaeum, 2009 (változatlan utánnyomás), 3490 Ft, 561 o.

Kiknek? Azoknak, akik szeretnének hinni az igazi, örökké tartó szerelemben (vagy olvasnának róla felüdülésképpen egy furfangos, cseppet sem csöpögő regényt).

Miért ajánljuk? A most megjelent kötet már a harmadik kiadása (és nem is a legszebb) ennek a regénynek, ami viszont annyira jó, hogy ajánlanánk mi akkor is, ha pink és koromfekete köntösben jelentetnék meg, tizenötödszörre. A történet középpontjában itt is egy férfi és egy nő áll. Ami viszont ezt a könyvet megkülönbözteti az összes többi szerelmes regénytől, az az időben össze-vissza ugrándozó történetmesélés. Henry stressz hatására eltűnik, és saját életének egy másik időpontjában bukkan fel. Ezek az időutazások persze nem mindig logikusak (Henry miért mindig Clare kertjében bukkan fel???), de annyira kedves, izgalmas és életszerű az egész ütődött sztori, hogy egye fene, imádjuk. A regényből készült film messze nem olyan jó, előbb a könyvet forgassuk!

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk, Magvető, 2009, 2490 Ft, 222 o.

Kiknek? Azoknak, akik valamelyest járatosak a magyar- és a világirodalomban, és közel laknak egy könyvtárhoz.

Miért ajánljuk? Cserna-Szabó András előző kötetéért pont egy éve lelkesedtünk. Most groteszk novellák helyett humoros-esszéisztikus műajánlókat szedett egy kötetbe. Kiderül, miért jobb a Hajnali háztetők az Iskolá-nál, miért nem javallott pirospaprikát tenni a lecsóba, és mi köze van a szentesi nagymamának Jókai életművéhez. Lehetséges, hogy közegészségügyi jelentést is szívesen olvasnánk Cserna-Szabó tollából, mert élvezetes stílusban és humorral ír. Még az általunk ismeretlen regényekről szőtt elméleteket is élvezet volt olvasni. Vigyázat! Nagy a veszély a Mérgezett hajtűk-et lapozgatván, hogy heves késztetést érzünk, hogy a szóbanforgó szépirodalmi műveket üstöllést beszerezzük és elolvassuk! Ezért kell a könyvtár.

FotA3: Hirling BA!lint [origo]

Leváltott modellek, Kelet-európai autóregény (szerk. Boros Jenő), Maróti Kiadó, 2009, 9700 Ft, 377 o.

Kiknek? Akik szeretik az autókat és/vagy az elmúlt évtizedek kultúrtörténetét.

Miért ajánljuk? Elképesztő mennyiségű kép és történet sorakozik ebben a vaskos albumban, már lapozgatni is rettenetesen izgalmas ("Éljen és virágozzék a szocialista autók fődarabjainak megbonthatatlan egysége!"). A könyv országonként és modellenként, rövid fejezetekben mutatja be a keleti blokk járműveit. Megismerjük a legendás YU-matricák történetét, és a magyar autóipar próbálkozásait. Egyszerűen akárhol ütjük fel, mindenhol megakad a tekintetünk egy-egy sztorin, pedig mi nem is vagyunk autómániások. Most idézzük az Autó rovat szavait: "Úgy ismeretterjesztő, hogy közben sztorizós is. A mi generációnktól fölfelé (a miénket is beleértve) mindenkinek izgalmas."

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Császtvay Tünde: Éjjeli lepkevadászat, Osiris, 2009, 384 o.

Kiknek? Férfiaknak, mindnek.

Miért ajánljuk? Egy irodalomtörténésznek eszébe jutott, hogy megírja a prostitúció múlt századi történetét. Az eredmény: egy lélegzetelállítóan gusztusos és gyönyörű kivitelezésű album, tele kultúrtörténeti érdekességekkel és fotókkal. A bordélyházak és örömlányok intézményének alakulását a kiegyezéstől kezdve az első világháború végéig mutatja be a kötet. A szöveg rengeteg forrást idéz: számtalan korabeli tanulmány, értekezés, újságcikk, magánlevél, sőt vers (Jókai is!) villantja fel a kor gondolkodásmódját, mellettük pedig rengeteg erotikus fotó, korabeli fénykép, rajz szerepel illusztrációként. Most őszintén: melyik férfi nem forgatná ezt szívesen a fa alatt?

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Rakovszky Zsuzsa: A Hold a hetedik házban? Magvető, 2009, 2990 Ft, 346 o.

Kiknek? Anyukádnak feltétlenül!

Miért ajánljuk? Rakovszky Zsuzsa verseket és regényeket egyaránt ír, mi prózáját forgatjuk szívesebben, két regénye, A kígyó árnyéka és A hullócsillag éve ritka finom és borzongató olvasmány. Egyik több évszázados történetet mesél el, a másik az ötvenes évekbe visz: mindkettőnek nő(k) a főszereplője(i). Rakovszky talán ebben a legjobb: olyan találóan, érzékletesen fest le női sorsokat, érzéseket, gondolatmeneteket, hogy az nagyon megkapó, még akkor is, hogyha az a történet sokaknak lassú. Most nincs ilyen veszély: A Hold a hetedik házban című kötet nem regény, hanem novelláskötet (az első!), egy estére való kerek történetek fognak össze női sztorikat.

FotA3: Hirling BA!lint [origo]

Mautner Zsófia: Chili & Vanília szakácskönyv, Kulinária Kiadó, 2009, 3990 Ft, 187 o.

Kiknek? Mindenkinek, aki szeret vagy szeretne főzni, és még azoknak is, akik csak gondolatban szakácskodnak.

Miért ajánljuk? Mautner Zsófia bő három éve indította el Chili & Vanília nevű gasztroblogját, amely hamar nagyon népszerű lett. Most végre a kezünkbe vehetjük, lapozgathatjuk és gyönyörű, egész oldalas képeken nézegethetjük a legjobb receptjeit. A receptek csoportosítása szokatlan, de annál izgalmasabb: a szerző különböző országokban, kultúrákban szerzett ízélményei szerint sorakoznak Isztambultól az Édes otthonig - mert bár Zsófi a világ számos pontján élt már, egy idő után mindig hazatér Budapestre. Ebben, gyanítjuk, jelentős szerepe van édesapja zsírjában sült libamájának és a nagymamájától tanult maceszgombócnak is. A recepteknél csak egy jobb dolog van a kötetben: Zsófi közvetlen, természetes stílusban megírt bevezetői, amelyekben saját élményeiről is mesél, de gasztrokulturális kitekintést is ad.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik, Animus, 2009, 3490 Ft, 527 o.

Kiknek? Azoknak, akik szeretik a krimit és a havat.

Miért ajánljuk? Legszívesebben féltucat északi krimit ajánlanánk, a skandináv országokban töméntelen krimi születik az utóbbi években, mind jellegzetes és remekbe szabott. Amit ajánlunk, a sikeres a Millenium-trilógia középső része, A tetovált lány című első kötettel együtt ajándékozzuk (aki ugyanis olvasta már az elsőt, úgyis rákattant, és rég megvette ezt is). Vaskos könyv, de olvastatja magát: egy tényfeltáró újságíró és egy sérült lelkű hackerlány barátságának és közös nyomozásának története. Mint minden északi krimi, ez is hihetetlen atmoszféra-teremtő erővel bír: érezzük, ahogy arcunkba szemerkél az eső, és látjuk magunk előtt a gumicsizmás svédeket.

* Most kaptuk a hírt, karácsonyra már a trilógia befejező része is megjelenik A kártyavár összedől címmel, hohó, így még vaskosabb ajándékcsomagot állíthatunk össze!

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Ingo Schulze: Adam és Evelyn, Európa, 2009, 3400 Ft, 295 o.

Kiknek? Akiket érdekel 1989, vagy szeretik a történelmi regényeket.

Miért ajánljuk? Magyarul eddig megjelent regényei alapján úgy tűnik, Ingo Schulzét a történelmi viharok közepette hányódó ember érdekli leginkább, a nagy politikai változások apró-cseprő emberi ügyei. Ezért aztán történeteit olvasva olyan érzésünk lehet, mintha két nagybevásárlás közben mi is ugyanazokat a történelmi jelentőségű perceket /napokat éltük volna át. Előző regénye (Új életek) egy keletnémet fiatalemberről szólt, aki leveleiben tudósított a német politika eseményeiről. Adam és Evelyn című új regénye magyar vonatkozású: a kelet-berlini női szabó és élete nője, Evelyn civakodó szerelmi road movie-jának háttere a Páneurópai piknik, az 1989-es magyar-osztrák határnyitás és a rendszerváltás Magyarországa.

Kim Stanley Robinson: A rizs és a só évei, Metropolis Média, 3990 Ft, 608 o.

Kiknek? Akik szeretnének eljátszani a "mi lett volna ha?" egész világot és a történelmet megváltoztató kérdésével.

Miért ajánljuk? Kim Stanley Robinson igazán nagyszabású alternatív történelmi regényt írt. A rizs és a só éveinek világában Európa nem élte túl a pestist, a természettudományok feltárása, a nagy földrajzi felfedezések Kínára és Indiára maradnak. Torricelli helyett például szamarkandi tudósok mászták meg a legközelebbi hegyet, kezükben higannyal teli tálkát tartva, feldfedezve a légnyomást. A regényt áthatja a buddhizmus, a szereplők sorsa az újjászületés helyén, a bardóban fut össze minden korszak után. A történelem nagy eseményein nem változtat Robinson, mégis minden máshogy alakul, mint ahogy történelem órán megtanultuk. Letehetetlen olvasmány, igazi, science fiction íróhoz méltó nagy játék.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Alice Munro: Asszonyok, lányok élete, Park Kiadó, 2009, 3500 Ft, 306 o.

Kiknek? Azoknak, akiket érdekel egy finom, ízig-vérig női regény - nem a butuska fajtából.

Miért ajánljuk? Az 1931-es születésű, kanadai Alice Munro novellákat ír, az Asszonyok, lányok élete az egyetlen kötete, amely regényként jelent meg, de ez is tekinthető olyan novellafüzérnek, amelynek egy főhőse van. Ő Del, a 40-es években, egy kanadai városka peremén felcseperedő lány, akit az írónő saját magáról mintázott. Munro egyszerű, pontos prózája duplán varázsolja el az olvasót: odarepít bennünket ebbe a porfészekbe, amely mindennapi kicsinyességeivel annyira valós, hogy úgy érezzük, ismerjük, még akkor is, ha életünkben nem jártunk hasonló helyen sem, közben pedig szelíden feltárja előttünk egy olyan lány lelkét, aki sokkal többre hivatott, mint amit a közeg engedni akar neki. Igazi belefeledkezős olvasmány.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Darvasi László: Virágzabálók, Magvető, 2009, 3990 Ft, 680 o.

Kiknek? Hely- vagy várostörténeti érdeklődésű szegedieknek és minden olvasó embernek.

Miért ajánljuk? A Virágzabálók című regény a magyar irodalom újabb nagy vállalkozása - szerelmes regénynek álcázva. A három Szép-fivér és Klára kusza viszonyai azonban csak a főszálát adják a történetnek, ami aztán ezer és ezer mellékhajtásra ágazik szét. Megismerjük a Szeged alá költöző cigányok történetét és a város 150 évvel ezelőtti képét, kapunk botanikai útmutatót, és átélhetjük a nagy szegedi árvizet egy csónakban. De még mielőtt szimpla történelmi regénynek néznénk a Virágzabálók-at, felbukkan a fűmuzsikus Koszta Néró, majd más mitikus figurák, Mama Gyökér, Levél úr és Féreg úr, egyéb megmagyarázhatatlan dolgok történnek, és rájövünk, a XIX. századi Szeged tündérmeséjét olvassuk.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Anna Gavalda: Vigaszág, Magvető, 2009, 3490 Ft, 544 o.

Kiknek? Kiégett negyven-ötvenéveseknek, akik legszívesebben holnap vidékre vonulnának tehenet fejni. Vagy azoknak, akik annyira szerették Anna Gavalda előző regényeit, hogy bármit szívesen olvasnának tőle.

Miért ajánljuk? Anna Gavalda nagy mesélő, gyakran ír krízishelyzetbe került emberekről. Válás, iskolaváltás, betegség - ilyen pillanatokat kap el, nagyít ki, és vizsgál meg, hogyan változtatják meg hősei életét. Vigaszág című regényében egy férfit ismerünk meg, aki élete delén egy hirtelen gyász hatására jön rá, hogy kapcsolata üres, munkája felesleges. Nem áruljuk a regény végét, de a történetben az a fura, hogy nagyon élesen oszlik két részre: az első nyomasztó városi frusztráció, a második bukolikus kedvesség. Vannak, akikhez az első, másokhoz (például hozzánk) a második rész áll közelebb, de egy biztos, ez a regény messze nem annyira egyenletes, mint az Együtt lehetnénk.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Csepregi Tamás: Szintetikus álom, Tuan, 2009, 2590 Ft, 264 o.

Kiknek? Minden sci-fi kedvelőnek, aki szívesen megmerítkezne a jövő Árnyék-Budapestjében.

Miért ajánljuk? Az elsőkönyves szerző megpróbálkozott a magyar sci-fi szerzők nagy kihívásával: megteremteni és működtetni a fejlett technológiájú, cégek uralta jövő Budapestjét. A kísérlet jól sikerült, a novellafüzér egymás felhasználásán, átverésén munkálkodó szereplőinek szemén keresztül megismerjük a multik polgárainak, a hatóságoktól menekülő bandák tagjainak és a város szívébe beépült Kis-Kína lakóinak életét. Mint minden jó sötét sci-fi, Csepregi történetei is csak a hatalmi egyensúly változásairól szólnak, a világ nem váltatik meg. Szürkés marad minden, "mint a televízió képernyője műsorszünet idején". Minden Gibson- és Szárnyas Fejvadász-rajongónak kötelező olvasmány.


+ + +

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

David Benedictus: Micimackó visszatér, Móra, 2009, 2690 Ft, 132 o.

Kiknek? Mindenkinek, akinek tetszett Milne Micimackó-ja.

Miért ajánljuk? Nem sok olyan mű van, amiből a folytatás legalább olyan jó lenne, mint az eredeti, legyen film vagy könyv. A Micimackó visszatér a kevés kivételek közé tartozik. A folytatás írója David Benedictus, brit színpadi szerző, rendező, író-forgatókönyvíró, hasonlóképpen sokoldalú, mint Milne. Mind ő, mind az illusztrációk készítője, Mark Burgess aggályosan szem előtt tartották az eredeti könyv szellemét és humorát; a rajzok is a megszólalásig hasonlítanak E. H. Shepard figuráira. Az eredmény: valóban olyan, mintha Milne folytatását tartanánk a kezünkben. Róbert Gida iskolában volt, azért nem látták őt a Százholdas Pagony lakói, akik szemernyit sem változtak: Nyuszi teljes erőbedobással szervez, Bagoly okoskodik, Tigris hebrencs, Micimackó aranyos. A csapathoz ebben a könyvben csatlakozik Vilma, a vidra.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Ljudmila Ulickaja: Történetek állatokról és emberekről (Lakatos István rajzaival), Magvető, 2009, 2490 Ft, 75 o.

Kiknek? Gyerekeknek négyéves kortól.

Miért ajánljuk? Ljudmila Ulickaját talán már nem kell bemutatni, az orosz írónő volt a legutóbbi Könyvfesztivál vendége. A Magvető most gyerekeknek szóló meséit adta ki gyönyörű kiadásban Történetek állatokról és emberekről címmel. Ulickaja gyermekmesékben is fantasztikus, feje tetejére állítja az emberek és az állatok világát. Kedves, a kanca hevesen panaszkodik, hogy kényelmetlen neki a városi lakás; Magányos Egér sajt-készleteit a Csótány szerint az ember lopkodja. A kötetet Lakatos István aprólékosan kidolgozott, visszafogott színvilágú rajzai teszik gazdagabbá, melyek nagyon sokat hozzáadnak az Ulickaja kitalálta állatkarakterekhez és mesebeli helyszínekhez.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Vörös István-Lackfi János: Apám kakasa, Noran, 2009, 3990 Ft, 160 o.

Kiknek? Hat-nyolcéves gyerekeknek és jó humorú szüleiknek.

Miért ajánljuk? Rengeteg gyermekkönyv jelenik meg mostanában, van miből választani. Amit most ajánlunk, az nemcsak hasznos könyv a háznál, de a szülő is örömét leli benne felolvasás közben. Konkrétan hahotázhat: Vörös István és Lackfi János jól ismert (gyermek)versek ritmusára és témájára írtak frappáns saját verseket. ""Parabola, parabola, / sminkreklám. / Bőröd fittyed? / Kend ezt rá! / Parabola, parabola, / bankrablók, / lő, fut, robban, / légből lóg. / Parabola, parabola, / popcsillag, / rázós ritmus /popsidnak." (Lackfi) A szerzők jól válogattak, ezért a kezünkben egy remek gyermekvers-gyűjtemény is lapul mellesleg, kezdhetjük azokkal is az olvasást, majd mikor azt már kívülről fújják a gyerekek, jöhet az átköltés.

+ + +

A Chili & Vaníliá-ról és az Alice Munro-kötetről szóló részt Bujdosó Bori írta, A rizs és a só évei-t és Szintetikus álom című könyvet Szedlák Ádám ajánlotta figyelmükbe.