Csehország

Vágólapra másolva!
Nincs már Nedved és Koller, de a csehek így is csoportelsőként meneteltek ki az Eb-re egy olyan csoportból, ahol a hollandok nagyot buktáztak, a törökök pedig épphogy nem verték le a lécet. A védekezésre érdemes lesz odafigyelniük, a selejtezőkön ugyanis ők kapták a legtöbb gólt a továbbjutók közül.
Vágólapra másolva!

Csehország 1994 óta van jelen független országként az európai futball vérkeringésében, és azóta minden Európa-bajnokságra kijutott. A legemlékezetesebb Eb éppen az első volt, 1996-ban ugyanis Karel Poborsky és társai a Wembleyben döntőzhettek a németek ellen, és még vezettek is Patrik Berger büntetőjével, aztán jött Oliver Bierhoff, akinek második gólja szó szerint aranyat ért.

Panenkáéknak bezzeg sikerült

Így aztán nem sikerült megismételni az 1976-os diadalt, amikor szintén a németek jöttek szembe a döntőben, és Antonin Panenka a büntetőpárbajban egy olyan megoldást választott, amivel külön műfajt teremtett a tizenegyesrúgásban.

A csehek 2004-ben is éremmel térhettek haza az Eb-ről, akkor egy bronz került a vitrinbe, mert a mindenkit meglepő görögök őket sem kímélték, az elődöntőben Trajanosz Dellasz fejese romba döntötte a cseh álmokat. A legutóbbi, lengyel-ukrán közös rendezésű tornán a csoportkört még abszolválta a cseh csapat, de a negyeddöntőben Cristiano Ronaldo kifejelte őket.

Törökök, hollandok? Nem gond!

A mostani selejtezők során az egyik legkeményebb csoportba kerültek a csehek, az ellenfelek között a hollandokkal és a törökökkel, no meg Izlanddal, amely a papírformával nem törődve szólt bele a nagyok dolgába.

A csehek azonban egyből ráléptek a gázpedálra,

négy győzelemmel kezdtek, és hollandoknak, a törököknek, valamint az izlandiaknak is 2-1-gyel jelezték, hogy az egyik továbbjutó helyre igényt tartanak.

Aztán jött a hullámvölgy: előbb hazai pályán 1-1 a lettek ellen, az utolsó percekben szerzett góllal, majd győztes helyzetből fejre állás Izlandon, de az utolsó négy meccsből hármat megint sikerült besöpörni, ez pedig elég volt a csoportelsőséghez.

Nem spórolnak a gólokkal, de sokat is kapnak

Ha a selejtezőkből indulunk ki, akkor az Eb-n nem fogunk unatkozni a csehek meccsein, hiszen a 19 lőtt góljuk mellé 14-et kaptak – ez utóbbi a legrosszabb mutató a továbbjutók között. Pedig a tíz selejtezőből kilencszer Petr Cech állt a kapuban.

A házi gólkirály a Sparta Praha 27 éves középpályása, Borek Dockal volt, aki kilenc meccsen négy gólt szerzett, és ezek közül csak egyet lőtt kiscsapatnak (Kazahsztánnak), a másik hármat a csoportrangadókra tartogatta.

Dockalt 2,75 millió euróra értékeli a Transfermarkt.de, amivel a középmezőnyben helyezkedik el a cseh keretben. A legtöbbre taksált társa Vladimir Darida a maga 7 millió eurójával. A 25 éves középpályásnak valóban remek idénye volt Dárdai pál keze alatt a Bundesligában várakozáson felül teljesítő Herthában, és ha az Eb-n is odateszi magát, még feljebb srófolhatja az árát.

A keret

Kapusok: Petr Cech (Arsenal), Tomas Vaclik (Basel), Tomas Koubek (Slovan Liberec).
Védők: Theodor Gebre Selassie (Werder Bremen), Roman Hubnik (Viktoria Plzen), Pavel Kaderabek (Hoffenheim), Michal Kadlec (Fenerbahce), David Limbersky (Viktoria Plzen), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Tomas Sivok (Bursaspor), Marek Suchy (Basel).
Középpályások: Vladimir Darida (Hertha), Borek Dockal (Sparta Praha), Daniel Kolar (Viktoria Plzen), Ladislav Krejci (Sparta Praha), David Pavelka (Kasimpasa), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Tomas Rosicky (Arsenal), Jiri Skalak (Brighton), Josef Sural (Sparta Praha).
Csatárok: David Lafata (Sparta Praha), Tomas Necid (Bursaspor), Milan Skoda (Slavia Praha).