Portugália

Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo talán utoljára ragadhatja meg az esélyt, hogy nagy tornát nyerjen csapatával, de ehhez a portugál válogatottnak meg kell küzdenie a góliszonyával. 
Vágólapra másolva!

A portugál válogatott Albánia, Dánia, Szerbia és Örményország előtt nyerte meg az I csoportot a selejtezők során, mégpedig utcahosszal, hét pontot verve a második helyezettre. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy minden rózsás lenne a csapat körül.

Edzőváltás hozta meg a sikert

A sorozat egy óriási blamával kezdődött: Portugália hazai pályán 1-0-ra kikapott Albániától, és ez a szövetségi kapitány, Paulo Bento állásába került. Edző és csapata viszonya már korábban sem volt felhőtlen, több játékos nem igazán értett egyet Bento válogatási elveivel.

Utódja a 61 éves Fernando Santos lett, aki 1999-ben bajnoki címet nyert a Portóval, 2014-ben pedig a legjobb 16 közé vezette a görög válogatottat a brazíliai világbajnokságon. Úgy kezdte, hogy visszahívott a keretbe olyan tapasztalt játékosokat, mint Joao Moutinho, Ricardo Carvalho és Tiago.

Kóros a gólínség

A portugál válogatott már hosszú ideje kínlódik azzal, hogy nincs klasszis középcsatára. Az elmúlt két évtizedben Pauleta és Nuno Gomes játszott ezen a poszton több-kevesebb sikerrel, jelenleg talán Éder az első számú jelölt, de hogy nem egy Európa-klasszis, azt az is mutatja, hogy jelenleg a Swansea kölcsönjátékosaként a Lille-ben futballozik.

A selejtezőkön a portugálok mindössze 11 gólt szereztek, ebből 5-öt Cristiano Ronaldo vállalt magára. Fernando Santosnak mindnekelőtt azon kell dolgoznia, hogy

ne tűnjön a válogatott egyszemélyes hadseregnek.

Pedig a nevek egyáltalán nem rosszak, elég megnézni a következő lehetséges kezdőcsapatot: Rui Patricio (Sporting) – Vierinha (Wolfsburg), Bruno Alves (Fenerbahce), Ricardo Carvalho (Monaco), Eliseu (Benfica) – Danilo Pereira (Porto) – Moutinho (Monaco), William Carvalho (Sporting) – C. Ronaldo (Real Madrid), Éder (Swansea), Nani (Fenerbahce).

A keret

Kapusok: Rui Patrício (Sporting), Eduardo (Dinamo Zagreb), Anthony Lopes (Lyon).
Védők: Bruno Alves (Fenerbahce), Cédric Soares (Southampton), José Fonte (Southampton), Eliseu (Benfica), Pepe (Real Madrid), Raphael Guerreiro (Lorient), Ricardo Carvalho (Monaco), Vieirinha (Wolfsburg).
Középpályások: Adrien Silva (Sporting), Joao Mário (Sporting), William Carvalho (Sporting), Renato Sanches (Benfica), Danilo Pereira (Porto), André Gomes (Valencia), Joao Moutinho (Monaco).
Csatárok: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (Lille), Nani (Fenerbahce), Ricardo Quaresma (Besiktas), Rafa Silva (Braga).