Guzmics Richárd

Guzmics Richárd , Markus Henriksen, foci
Norway's midfielder Markus Henriksen (R) and Hungary's defender Richard Guzmics (L) vie for the ballduring during the Euro 2016 play-off football match between Norway and Hungary at the Grupama Arena in Budapest on November 15, 2015. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A szombathelyi születésű játékos igazi lokálpatriótaként, a junior korosztályt kinőve a felnőtt csapatban is otthon maradt, 2005 és 2014 között a Haladás játékosa volt. 247 bajnoki mérkőzés után 2014. szeptember 10-én igazolt a lengyel Wisla Krakówhoz.
Vágólapra másolva!

A magas, 190 centis védőt a lengyel bajnokság egyik legjobb védőjének tartják, 2015. novemberében a hónap játékosa címet is elnyerte. A Wisla színeiben 18 bajnokin és egy kupamérkőzésen lépett pályára, szerződése 2017 nyaráig szól.

"Olyan célokat tűztem ki, amelyek sikerélményt jelentenek. Az első volt, hogy külföldön folytathassam pályafutásomat, megálljam a helyemet, majd olyan teljesítményt nyújtsak, hogy a válogatott vezetői is felfigyeljenek rám" – mondta Guzmics tavaly ősszel.

A norvégok ellen jól fogta Markus Henriksent Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


2012. november 14-én mutatkozott be a válogatottban Norvégia ellen. Egy évre rá, a románok elleni bukaresti mérkőzés 2. percében utolsó emberként hatalmasat hibázott,

gyakorlatilag gólpasszt adott Ciprian Maricának.

Az internet népe szétszedte, utána még két meccset játszott a válogatottban Egervári Sándor irányítása alatt, a kapitány távozása után azonban 2015. szeptemberéig nem kapott lehetőséget.

"Nem kívánom senkinek azt az időszakot, akkoriban annyi bántás ért. Persze a szüleim, a legközelebbi barátaim mellettem álltak, biztattak, támogattak, de így sem volt könnyű.

Szerencsére sikerült megvalósítani az elképzeléseimet. Igaz, a szeretteim mondogatják is, nem biztos, hogy sokan végig tudták volna csinálni azt az időszakot" – mondta a történtekről.

A románok ellen tért vissza

Bernd Storck végül ismét bizalmat szavazott a 28 éves védőnek, aki a védelem egyik legmegbízhatóbb oszolpának bizonyult a selejtezők, majd a pótselejtezők folyamán. A visszatérés egyébként pikáns volt: Guzmics csereként, a Románia elleni Eb-selejtezőn lépett pályára Juhász Roland 24. percben bekövetkezett sérülése után.

A 0-0-ra végződő meccs után felszabadultan nyilatkozott az Origónak: "Nagyon fontos volt számomra ez a mérkőzés, két évet vártam arra, hogy ismét bekerüljek a válogatottba. [...]

Bízom benne, hogy a szurkolóknak nem okoztam csalódást, nagyon figyeltem rá, hogy minden egyes párharcból győztesen jöjjek ki."

Jó védőnek mázlija van

Guzmics ekkor elkapta a ritmust, Észak-Írország ellen fontos gólt szerzett. Abban meg szerencséje volt, hogy egy hónappal később, a Feröer-szigetek ellen 1-1-es állásnál nem ítéltek büntetőt egy szabálytalansága miatt.

Bekerült a Whoscored.com által a pótselejtezők meccsei alapján összeállított álomtizenegybe, Király Gábor Kleinsheisler László, Dzsudzsák Balázs mellett. Nem rossz társaság: Király – Lustig, Khaceridi, Guzmics, Brady – Yarmolenko, Källström, Kleinheisler, Dzsudzsák – Walters, Ibrahimovic.