Ez a FIFA: a magyar bírót megalázza, a katarinak ajándékot ad

Soccer Champions League/ Bayer 04 Leverkusen - FC Porto 0:3. 2023 cropped individual motif ball sports cl 2022 European competition cut out SOCCER FOOTBALL 23 half length database men international football game single image Season 2022 Video evidence Vid
A nagykárolyi Kovács István egyetlen meccset sem vezethetett a vb-n
Vágólapra másolva!
A borzalmasan gyenge katari labdarúgó-válogatott elsőként esett ki a 2022-es világbajnokságról. Gondolnánk, a katariak szerepe ezzel véget is ért, de ez nem így van. Az olasz Pierluigi Collina vezette bíróbizottság egy katari bírónak adta a Horvátország-Marokkó vb-bronzmeccs levezetését, miközben a román színekben a vb-re érkező magyar Kovács Istvánt úgy megalázta, hogy arra nem sok példa volt a világbajnokságok történetében.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Kezdjük a végén: a 35 éves katari Abdulrahman al-Dzsasszim lesz a játékvezetője a szombati bronzmeccsnek, amelyet a marokkói és a horvát válogatott vív egymással. Ez a bíróküldés teljesen beleillik abba a botránysorozatba, amely a 2022-es világbajnokságon a játékvezetést jellemezte.

Mert senkinek se legyen kétsége: Abdulrahman al-Dzsasszim nem tartozik a világ legjobb bírói közé.

Jellemző a helyzetre, hogy ezen a számára hazai rendezésű világbajnokságon is mindössze egyetlen meccset vezethetett: még a vb legelején ő fújta a sípot az Egyesült Államok-Wales (1-1) csoportmérkőzésen. Azóta nem kapott semmilyen feladatot. Gondolhatnánk, hogy a bronzmeccsre "jegelték", azt mégsem merte meghúzni a FIFA, hogy a döntőt adja neki. A bronzmeccsre való küldése így is röhejes döntés, amely semmi másról nem szól, mint arról, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség még egy kis ajándékkal kedveskedik a katariaknak.

A nagykárolyi Kovács István egyetlen meccset sem vezethetett a vb-n Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Ennek a döntésnek a fényében még érdekesebb az, ami a román (pontosabban Nagykárolyon élő magyar) Kovács Istvánnal történt ezen a világbajnokságon. Kovácsot a világ legjobb bírói között tartották számon, nem véletlen, hogy az UEFA ebben a szezonban és a múlt évadban is sorra adta neki a rangos meccseket.

Mást ne mondjunk: Kovács István vezette a 2021-22-es szezonban a Konferencialiga döntőjét.

A 38 éves bírót úgy alázta meg a FIFA, ahogy senki mást: 8 (!), azaz nyolc talákozón lehetett negyedik bíró, az a személy, aki a cseretáblákat emelgeti, meg aki bemutatja, mennyi lesz a meccsen a hosszabbítás. Elnézve a katari vb szánalmas bírói produkcióit, egyszerre nevetséges és érthetetlen az, ami Kovács Istvánnal történt.

A romániában megjelenő Pro Sport című újság úgy értesült, hogy a Collina vezette testületnek az volt a baja, hogy Kovács túl komolyan vette a fizikai felkészülést. Maradjunk annyiban, hogy ennél nevetségesebb kifogást aigha hallottunk még.

Az olasz bírófőnök a vb előtt azt mondta a játékvezetőknek, hogy bár fontos a fizikai felkészülés, ezeket a gyakorlatokat ne vegyék annyira komolyam, nehogy megsérüljenek.

Kovács István volt az egyetlen, aki szembeszállt Collinával és minden fizikai gyakorlatot nagyon komolyan vett. Ez lett a veszte. A bírótársak kiközösítették, a főnök meg nem adott neki egy meccset sem.

Pierluigi Collina, a FIFA JB elnöke, aki megalázta Kovács Istvánt Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Aztán olyan nyilatkozatok is napvilágot láttak, amely szerint Kovácsot eleve negyedik bírónak hozta ki a FIFA Katarba. Erről azonban gyorsan kiderült, hogy hazugság. A 72 éves egykori román FIFA-bíró, Adrian Porumboiu azt mondta, hogy ez egyszerűen nevetséges.

Egészen hihetetlen mindez. Természetesen az lenne a legegyszerűbb, ha Kovács István vetne véget a találgatásoknak, csakhogy erre aligha fog sor kerülni. A nagykárolyi bíró a jövőben is szeretne meccseket vezetni, s a hallgatás itt most az ő esetében sokkal célravezetőbb, mint a bili kiborítása.

Már csak azért sem, mert a katari "kaland" összesen 90 ezer dollárt hozott Kovács Istvánnak. 70 ezret eleve azért kapott, mert meghívták a vb-re.

Kovács István mellett a férfi játékvezetők közül nem bíráskodhatott a kínai Ning Ma, a hondurasi Said Martinez, a szenegáli Maguette N'Daye és a perui Kevin Ortega sem. Hogy őket minek hívták meg Katarba az legalább akkora rejtély, mint Kovács István esete.