Szántó Imre: Aki odavaló, ott lesz az olimpián

Vágólapra másolva!
Szántó Imre, a magyar ökölvívó válogatott szövetségi kapitánya szerint versenyzői már teljesítették a minimális célkitűzést az olimpiai kvalifikációs tornákon: Bedák Pál (48 kg), Bedák Zsolt (54), Káté Gyula (60), Balogh Vilmos (69) és Balzsay Károly (75) már kivívta az athéni szereplés jogát, s a jövő héten, az azerbajdzsáni Bakiban Szűcs István (81) és Kurtucz Csaba (+91) száll még ringbe. A múlt heti, göteborgi viadalon - ahol Balzsay nem talált legyőzőre - Szántó kapitány látta el a szakmai irányítást.
Vágólapra másolva!

"Minimum négy, maximum hat magyar olimpiai résztvevővel számoltam, öt hely már megvan, azaz minden további siker csak ráadás" - mondta Szántó Imre a hazaérkezés után.

- Balzsay, az örök ígéret hogyan bokszolt Göteborgban?
- Nagyszerűen. Neki akkor megy a bunyó, ha alaposan felpörögve, az első pillanattól kezdve nagy iramban verekszik. Ahogy például a 2002-es permi Európa-bajnokságon tette, ahol ezüstérmes lett. Most a bemelegítésnél édesapjával, egyben edzőjével, idősb Balzsay Károllyal megbeszéltük, hogy a megszokottnál pörgősebben melegítjük be, s ez bevált. Géppuskaszerűen sorozott, s a második menetre rendszerint össze is jött a húszpontos, döntő különbség. Ő nagy ütőerejű ökölvívó, különösen a balkezese világszínvonalú, viszont az ügyesség nem erőssége, ezért nem szabad taktikáznia, hanem ütnie kell, lehetőleg minél többet.

- Bakiban kitől vár továbbjutást?
- Esetleg Szűcstől, ha jó sorsolást kap, és nem kerül össze idő előtt a hazai színek képviselőjével vagy a csehek sydneyi olimpiai ezüstérmesével, Krajjal. Kurtuczra a legnehezebbek között borzasztó kemény ellenfelek várnak.

- Az eddig kiesettek közül kit várt továbbjutónak?
- Hidvégi Györgyöt 91 kilóban, de ő nem volt teljesen egészséges, ezért elbukott.

- A Balzsay melletti négy továbbjutó mire viheti az olimpián?
- Valamennyien pontszerzők lehetnek, s az Eb-bronzérmes Bedák Pál, a világbajnoki harmadik helyezett Káté Gyula és Balzsay akár éremig is juthat. Külön kuriózum a Bedák testvérek szereplése, az 1976-os montreáli olimpia óta, ahol az amerikai Michael és Leon Spinks egyaránt aranyérmes lett, hasonló fellépésre nem emlékszem. Az még álomnak is túl szép lenne, ha Bedákék követnék Spinksék példáját. Egyébként úgy gondolom, hogy aki a mieink közül odavaló az olimpiára, az ki is vívta a szereplés jogát.

Ch. Gáll András