Elgépelték a kínai tornászlány életkorát

Vágólapra másolva!
Adminisztrációs hibának tulajdonította az egyik olimpiai aranyérmes kínai tornászlány kora körüli félreértéseket az ország sportminiszter-helyettese és hangsúlyozta: a tornászcsapat valamennyi tagjának életkora megfelel az olimpiai előírásoknak.
Vágólapra másolva!

Cuj Ta-lin vasárnapi pekingi sajtókonferenciáján elmondta, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Ho Ko-hszin tavaly került be a válogatott keretébe egy helyi klubtól, és a regisztrációs folyamat során csúszott hiba a tornászlány adataiba. A miniszterhelyettes szerint így történhetett, hogy a bajnoknőt az Új Kína hírügynökség egy 2007 novemberi jelentésében 13 évesnek írta. Ez pedig, amennyiben igaznak bizonyul, azt jelentette volna, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előírásai szerint túl fiatal lett volna az olimpiai szerepléshez. A szabály ugyanis kimondta: csak olyanok vehetnek részt a játékokon, akik az olimpia évében betöltik vagy betöltötték a 16. életévüket.

Hasonló kételyeket ébresztettek a csapat többi tagjával kapcsolatban is az interneten közzétett - majd onnan gyorsan eltávolított - dokumentumok: a kínai sportfőhatóság 2005-ös, 2006-os és 2007-es regisztrációja szerint Ho 1994. január 1-jén született, csapattársa, Jang Ji-lin pedig a 2004-ös, 2005-ös és 2006-os listákon 1993. augusztus 26-án született. Ugyanakkor Jang 2007-ben már 1992-es születésűként szerepelt.

Cuj magyarázata azután hangzott el, hogy a NOB megkérte a Nemzetközi Torna Szövetséget, vizsgálja ki az ügyet.