Kalucza és Bernáth közel került a bokszkvótához

Vágólapra másolva!
Kalucza Norbert nagyon közel került a kvótához, miután szerdán bejutott az 52 kg-osok elődöntőjébe a Trabzonban zajló ökölvívó olimpiai selejtezőn. Súlycsoportjában három indulási helyet osztanak ki, így szerencsés esetben egy pénteki vereséggel is londoni résztvevő lehet. A szupernehézsúlyú Bernáth István (plusz 91 kg) ugyancsak eldöntős, ugyanakkor a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg) és a tavalyi Eb-harmadik Szellő Imre (81 kg) kiesett.
Vágólapra másolva!

A debreceni bokszoló - aki Dobrádi Zsolt agyhártyagyulladása után került be a trabzoni utazók közé - a magyar csapat tájékoztatása szerint az első menetet két ponttal elvesztette a grúz Szeveriane Csiladze ellen, s a hátránya a második három percben sem csökkent.

Az utolsó szakaszban aztán Kalucza óriási erőket mozgósított, folyamatosan ütötte ellenfelét, akit a mérkőzésvezető szinte folyamatosan figyelmeztetett a legkülönfélébb szabálytalanságokért. Intést ugyan a grúz nem kapott, de a magyar öklöző e nélkül is megfordította a meccset, melyet végül minimális különbséggel, 14-13-ra nyert meg.

"Nagyon nehéz meccs volt, kellemetlen ellenfelet kaptam a grúz személyében, mert végig fogott, szabálytalankodott. Tudtam, hogy két ponttal vesztésre állok, de egy pillanatra sem veszítettem el a reményt, és harcoltam a végsőkig. Kimondhatatlanul boldog vagyok" - nyilatkozta Kalucza.

A pekingi olimpián is szerepelt Kalucza pénteken a hazai Eker Selcukkal mérkőzik, s ha nyer, biztosan ott lesz Londonban. Ha veszít, kvótájához a török döntőbeli sikerére lesz szüksége, mivel - a furcsa szabály szerint - az lesz a torna harmadikja, aki a későbbi győztestől kap ki az elődöntőben.

Bernáth István (plusz 91 kg) első meccséhez hasonló látványos bokszot mutatott be a szlovén Labinot Xhoxhaj ellen is. Az első menet után 5-1-re, a másodikat követően pedig már 10-3-ra vezetett, s végül 14-4-re nyerte meg a teljesen egyoldalú összecsapást.

Azt már a szerdai nap előtt lehetett tudni, hogy Bacskai Balázsnak (69 kg) nagyon meggyőzően kell majd bokszolnia ahhoz, hogy legyen esélye az elődöntőbe kerülni, mivel a helyi Abdulkadir Koroglu várt rá. Márpedig a törökországi tornán eddig egyetlen kivételtől eltekintve minden hazai öklöző továbbjutott, még az is, aki a ringben nem tűnt jobbnak riválisánál.

A mérkőzést az első menet történései határozták meg, ami után - a csapat tájékoztatása szerint - érthetetlen módon 7-3-ra a török volt előnyben. A folytatásban Bacskainak nem sikerült felőrölnie riválisát, s végül 21-14-es vereséget szenvedett.

A Trabzonban eddig két meccset nyerő, a milánói félprofi csapatban szereplő tavalyi Eb-harmadik Szellő Imrének (81 kg) ezúttal nem volt jó napja, nagyon simán, 16-6-ra kapott ki a 22 éves brit Callum Smith-től.

Darmos József a nehézsúlyúak (91 kg) negyeddöntőjében az ír Thomas McCarthyval csatázik 20 órától.