Még nem késő jelentkezniük a gyógyszert szedő olimpikonoknak

Vágólapra másolva!
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint nem késő jelentkeznie azoknak az olimpikonoknak, akik az eltiltott Török Béla vízilabdáshoz hasonlóan bejelentés nélkül szednek valamilyen gyógyszert.
Vágólapra másolva!

"Aki Török Béla esetéből rádöbben, hogy ő is szed valamit, de elfelejtette bejelenteni, még nem késő. Időben van, ha még szól és jelentkezik az antidopping csoportnál, megvizsgáljuk, ellenőrizzük a gyógyszerét, lecseréljük, átállítjuk, ha szükséges" - mondta Tiszeker Ágnes a Digi Sport Reggeli Start című műsorában pénteken.

A szerdán fél évre eltiltott pólós ügyével kapcsolatban megjegyezte: "Török Béla január elsejétől már a nyilvántartott lehetséges olimpiai kerettagok csoportjában volt. A legjobb csapatok játékosaira jobban figyelünk, így a Szeged bajnoki bronzmeccse után jött nála az ellenőrzés. Nagyon szomorú az eset, hisz egyszerűen be kellett volna jelenteniük a vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentő szer szedését. Minket is megviselt a dolog, mert teljes erővel dolgozunk a felvilágosításon: ilyen esetekben gyógyászati mentességet kell kérni. És ezt Béla is tudta, korábban volt ilyen engedélye. Most ez elfelejtődött, az orvosa is hibázhatott. Itt a teljesítményfokozás fel sem merülhetett, sőt. A hat hónapos eltiltás miatti fellebbezés nincs kizárva, ám Török nemzetközi nyilvántartott versenyzői kategória, így esetében ez már csak a lausanne-i sportbíróságnál volna lehetséges, de a trendek alapján nem realitás a döntés megváltoztatása, ez rendkívül enyhe büntetés."

Tiszeker hangsúlyozta azt is, hogy minden olimpikont kötelezően ellenőriznek London előtt legalább háromszor, valakit többször is. "Lesz olyan sportág, ahol a három akár tizenhárom is lehet. Vannak olyan célcsoportok a magyar olimpiai csapatban is, amelyekre különösen figyelünk, de sportágat nem mondanék." - fűzte hozzá.