Megérkeztünk oda, ahol lennünk kell - Vajda megnyerheti az olimpiát

Vágólapra másolva!
Vécsi Viktor szerint tanítványa, Vajda Attila nagyon jó állapotban van, és képes lehet megvédeni címét a kenu egyesek 1000 m-es versenyében a jövő pénteken kezdődő londoni olimpián.
Vágólapra másolva!

"Szerintem megérkeztünk oda, ahol lennünk kell. Másfél hete Attila mélyhátizom-húzódásban szenvedett, így négy napot ki is kellett hagynunk a felkészülésben. Múlt hétfőn aztán megint elkezdett edzeni, és pénteken mondtam neki, hogy most már eljutott arra a szintre, amit tudott négy éve, vagy tavaly, a szegedi világbajnokság előtt. Tehát most nagyon jó állapotban van" - mondta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy ez elég lesz-e most is a győzelemhez, Vécsi így válaszolt: "Nem kell azt gondolni, hogy évről-évre, olimpiáról olimpiára jobb eredmények születnek. Ez nem így van. Az, hogy ott tartunk, mint tavaly ilyenkor, az nem kevés."

Vajda Attila két hétig Szolnokon készült - edzője szerint azért, hogy megtörjék a monotóniát és a versenyző ingerekben gazdagabb környezetben legyen - most azonban már újra otthon, Szegeden gyakorol. Vécsi Viktor úgy véli, tanítványát még nem érintette meg az olimpia, nincs rajta versenydrukk, tehát teljesen normális körülmények között végzi a napi munkát.

A kajak-kenu versenyek augusztus 6-án kezdődnek, a magyarok 4-én utaznak a helyszínre.

"Pekinggel ellentétben most nem nagyon kell akklimatizálódni, örülünk, hogy nem kell hetekkel korábban kiutaznunk, azonban a szombati indulást nagyon későinek tartjuk. Ezt jeleztük is a szövetségnél, de elutasítottak bennünket. Szerettünk volna már csütörtökön kimenni, mert hétfőn már két nagyon fontos pályát kell Attilának leeveznie. Várhatóan a hőmérséklet-különbség is nagy lesz, ehhez a szervezet nem tud ilyen gyorsan alkalmazkodni."

Storcz Botond szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott: azért nem engedték Vajdának a korábbi utazást, mert akkor a csapat többi tagja is előállhatott volna hasonló kéréssel, és a szövetség azt szeretné, hogy az egész válogatott egyszerre utazzon Londonba.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vajda Attila 200 m egyesben is indul az olimpián, de erre a számra nem készül külön. "Teljesen más a két táv, így a rövidebb versenyben nem kell jó eredményt várni tőle" - mondta Vécsi Viktor.

A londoni magyar kajak-kenu csapat egyetlen kenusa harmadszor indul olimpián: 2004-ben harmadik, 2008-ban pedig első lett C-1 1000 m-en.