Féltucat szponzorcég vonult ki Armstrong mögül

Vágólapra másolva!
Sorra hátrálnak ki a szponzorok Lance Armstrong hétszeres Tour de France-győztes korábbi országúti kerékpáros mögül, akit az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) örökre eltiltott és megfosztott az 1998 augusztusa óta elért eredményeitől.
Vágólapra másolva!

Üthet az igazság órája Armstrongnak

A Nike sportszergyártó cég szerdai távozása után nem sokkal az Anheuser-Busch sörgyár, a kerékpárokat előállító Trek cég, a 24 Hour Fitness nevű fitneszterem-hálózat, az FRS energiaital-vállalat, továbbá a táplálékkiegészítőket gyártó Honey Stinger is közölte, felbontja a 41 éves sztársportolóval kötött szerződését. A napszemüvegeket forgalmazó Oakley egyelőre annyit jelentett be, hogy felülvizsgálja a támogatói megállapodást.

A texasi születésű, tavaly visszavonult Armstrong szerdán lemondott a Livestrong alapítvány elnöki posztjáról, amellyel 15 év alatt nagyjából 500 millió dollárt gyűjtött a rák elleni harc finanszírozására.

Armstrong egészen nyárig mindenkit beperelt, aki doppingolással vádolta meg, de amint az ügye polgári bíróság elé került, elállt ettől, és hagyta, hogy az USADA megfossza minden eredményétől 1998 augusztusa óta. A bíróságon már neki kellett volna bizonyítania ártatlanságát a felhozott vádakkal szemben.

Az USADA elküldte a bizonyítékait a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek, hogy az saját hatáskörben döntsön Armstrong eltiltásáról és címeinek elvételéről. A szervezet főleg a volt csapattársak vallomásait, a US Postal csapatánál működtetett doppingprogrammal kapcsolatos számlakivonatokat és leveleket adott át a szövetségnek.

A volt csapattársak közül az egyik legsúlyosabb vádat Tyler Hamilton fogalmazta meg. Az amerikai kerékpáros elmondta, a klasszis motoros futárt fizetett azért, hogy eritropoetinnel (EPO) lássa el az 1999-es Tour de France-on.