Elismerte a bíró, hogy elcsalta a magyar birkózó meccsét Rióban

Lőrincz Viktor, férfi kötöttfogású birkózás 85 kg
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 15. Lőrincz Viktor, miután kikapott a német Denis Maksymilian Kudlától a férfi kötöttfogású birkózók 85 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 15-én. Lőrincz Viktor a negyedik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Péteri László 2014-es aranysípos birkózóbírónak a Lőrincz Viktor meccsén szőnyegelnökként tevékenykedő szlovén Stanislav Sernek elárulta, hogy nyomást gyakoroltak rá azért, hogy a német Denis Kudlát hozza ki győztesnek a riói olimpia bronzmeccsén. 
Vágólapra másolva!

„Sernek mesélte, folyamatos pressziót gyakoroltak rá, hogy Lőrincz ellen ítéljen. Erre nem volt hajlandó,

– monda a Borsnak Péteri László.

Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett, amikor fél perccel a vége előtt – sokak szerint indokolatlanul – megintették, így ellenfele ponthoz jutott, és végül legyőzte a magyar birkózót a bronzmeccsen.

Lőrincz fájdalma azóta sem sokat enyhülhetett Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Olyan dolgok történtek ezen a mérkőzésen, amik a szabályokkal szembemennek. Érthetetlen, hogy ilyen megtörténhet egy olimpián, gyakorlatilag egy bronzérmet vettek el tőlem. Nem tudom, mikor fogom ezt megemészteni, de megyünk tovább, és csináljuk” – mondta akkor az Origónak Lőrincz Viktor.

Többen lemondtak

Az olimpián szintén bíráskodó amerikai Zachany Errett és a francia Regina Le Greit is bejelentette, hogy nem hajlandó több meccset vezetni, mert előre megszabták nekik, hogy ki nyerjen.

Mamiasvili (középen) mozgatja a szálakat? Forrás: Sputnik/Vladimir Trefilov

Péteri szerint a bíróbizottság elnökének, a német Antonio Silvestrinek nincs köze a visszaélésekhez, a szálakat ugyanis a Nemzetközi Birkózószövetség alelnöke, az orosz Mihail Mamiasvili mozgatja a háttérből. Ő volt az, aki Péteri nevét kihúzatta a riói bírók névsorából, mert a magyar többször is orosz birkózók ellen mert ítélni.

Közben Nenad Lalovics, a nemzetközi szövetség szerb elnöke kemény kézzel belenyúlt a hangyabolyba, és eltiltotta a riói olimpián közreműködő bírók 80 százalékát.