Egy 17 éves gimnazista közel járt ahhoz, hogy legyőzze a világ legjobb sprintereit

Andre de Grasse Erriyon Knighton atlétika olimpia
Canada's Andre De Grasse (L) competes to win next to USA's Erriyon Knighton in the men's 200m final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on August 4, 2021. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Vágólapra másolva!
Rendkívül magas színvonalú versenyt hozott a 200 méter és a kalapácsvetés is a tokiói nyári olimpiai játékok szerdai napján. Túl vannak a többpróbázók az első napjukon, Krizsán Xénia a 19. helyen áll négy szám után hétpróbában.
Vágólapra másolva!

A férfi 200 méter első két fordulója alapján a kanadai Andre de Grasse számított a szerdai döntő legnagyobb esélyesének. A legnagyobb kihívója a vb-címvédő Noah Lyles volt, aki 120 és 150 méter között a finálét is vezette. Azonban ekkor de Grasse ritmust tudott váltani és le tudta őt hajrázni, sőt Lylest még honfitársa, Kenneth Bednarek is megelőzte.

Andre de Grasse 19.62-es új kanadai csúccsal megnyerte a 200 métert a tokiói olimpián.

Mögötte Bednarek is 19.68-as egyéni csúcsot futott, Lyles pedig idei legjobbját érte el (19.74). A 4. helyen egy harmadik amerikai, Erriyon Knighton végzett, akinek ez a bravúr 17 évesen, középiskolásként jött össze. Az 5. pozícióban a libériai csúcsot futó Joseph Fahnbulleh szintén 20 másodpercen belül zárt (19.98).

Andre de Grasse (balra) nyerte a 200 métert a tokiói olimpián, de a 17 éves Erriyon Knighton is megmutatta tehetségét Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Óriási versenyt láthattunk férfi kalapácsvetésben, ugyanis négyen is 80 méter felett dobtak a döntőben, ahol a női versenyhez hasonlóan szintén két lengyel állhatott fel a dobogóra. Azonban meglepetésre nem Pawel Fajdek, hanem Wojciech Nowicki lett az olimpiai bajnok, aki 82.52 méteres új egyéni csúccsal tudott diadalmaskodni.

A 32 éves atlétának mind az öt érvényes dobása 81 méter felett volt.

Fajdeket a 81.58 méteres norvég csúcsot dobó Elvind Henriksen is megelőzte, így a négyszeres világbajnok egy bronzéremmel gazdagodott a japán fővárosban. A Gyulai István Memorial idei győztese, Mykhaylo Kokhan is 80 méter felett zárt, aki a második sorozatban 80.39 méterre hajította a kalapácsot.

A nők 3000 méteres akadályfutásában az ugandai Peruth Chemutai 9:01.45-ös új országos csúccsal lett aranyérmes. A 21 éves fiatal tehetség némileg váratlanul tudott első lenni, többek között az ezúttal „csak" a 7. helyen záró, vb-címvédő és világcsúcstartó Beatrice Chepkoech-t is legyőzte. Az ezüstérem Courtney Frerichs, a bronzérem Hyvin Kiyeng birtokába került.

A 21 éves Peruth Chemutai már nem az első fiatal atléta, aki olimpiai bajnoki címet ünnepelhet Tokióban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Férfi 800 méteren kettős kenyai győzelem született, miután Emmanuel Korir mindenkit lehajrázott (1:45.06), és az utolsó pár méteren Ferguson Cheruiyot Rotich is lefutotta a harmadik helyen célba érő lengyel Patryk Dobeket. Korir sikere életben tartotta a 2008 óta tartó kenyai sorozatot, amit Pekingben Wilfred Bungei indított, és David Rudisha duplája követett Londonban és Tokióban.

A női 1500 méter elődöntőjében a leggyorsabb időt a címvédő Faith Kipyegon futotta (3:56.80), aki nagyon megnehezítheti a triplázásra törő, az 5000 métert már megnyerő Sifan Hassan dolgát a pénteki fináléban. 400 méteren a Gyulai Memorialt is megnyerő Stephenie Ann McPherson 49.34-es új PB-jénél senki nem futott gyorsabban az elődöntőben – ennek a számnak a döntője is pénteken lesz.

Wojciech Nowicki (balra) kisebb meglepetésre legyőzte négyszeres világbajnok honfitársát, Pawel Fajdeket kalapácsvetésben Forrás: AFP/Ben Stansall

A tízpróbázók már öt versenyszámon is túl vannak, és féltávnál a legtöbb pontot a kanadai Damian Warner gyűjtötte (4722 pont). A riói bronzérmes versenyző 100 méteren és távolugrásban remek eredményekkel alapozta meg a teljesítményét. Súlylökésben, magasugrásban és 400 méteren pedig 81 pontot megőrzött a második pozícióban álló Ashley Moloney-vel szemben.

Az első hat nap tökéletesen bebizonyította, miért az atlétika az egyik legkompetitívebb sportág.

Az eddigi 24 versenyszámban kiosztott 25 aranyérmen összesen 18 ország osztozott.

Férfi magasugrásban a katari Mutaz Essa Barshim és az olasz Gianmarco Tamberi úgy döntöttek, hogy megosztoznak az olimpiai bajnoki címen, ezért az eggyel több arany.

Nincs megállás az atlétikaversenyekben, csütörtök hajnalban Krizsán Xénia a 19. helyről előbb távolugrással, majd gerelyhajítással folytatja a hétpróbát, hogy aztán a délutáni programban a 800 méterrel lezárja tokiói szereplését. A férfi súlylökés döntőjében a világcsúcs sem elképzelhetetlen, ahogyan 400 méteren is remek versenyre számíthatunk majd.