Egy kivételével minden kajakos egységünk továbbjutott, bravúr az atlétáktól

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.08.06., kajak, KOZÁK Danuta; CSIPES Tamara; KÁRÁSZ Anna; BODONYI Dóra
Tokió, 2021. augusztus 6. Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének előfutamában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 6-án. A magyar egység győzött futamában és bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A gyaloglóink jó szereplésével kezdődött a péntek hajnal, majd jöttek a kajakosaink, akik hozták a megszokott teljesítményeket. Később birkózó szőnyegre lépett Iszmail Muszukajev, aki első meccsén egy argentint vert meg, majd a második meccsén kikapott a japán Otoguro Takutótól.
Vágólapra másolva!

A hajnali program az atléták leghosszabb számával, az 50 km-es gyaloglással kezdődött. Két magyar, Helebrandt Máté és Venyercsán Bence is rajthoz állt. A kritikus időjárási körülmények között mindkét atléta célba ért és remek időeredményt értek el.

Helebrandt a 17., Venyercsán a 20. helyen végzett. Helebrandt 3:57:53 óra, míg Venyercsán 3:59:05 óra alatt teljesítette a távot Szapporóban.

Helebrandt Máté a férfi 50 kilométeres gyaloglás versenyszámában a szapporói Odori Parkban Forrás: MTI/AP/Kadzsijama Sudzsi

A két magyar atléta közül Helebrandttól volt várható a jobb szereplés, aki a 2017-es londoni világbajnokságon országos csúccsal (3:43:56 ó) a hatodik helyen ért célba ezen a távon. A második olimpiáján induló Helebrandt a mezőny második felében gyalogolt a verseny elején, majd fokozatosan előrébb tört. Öt kilométernél a 30., 15-nél 40. volt, 40 kilométernél viszont már huszadik, a célba pedig a 17. helyen érkezett.

A 25 éves, első olimpiáján szereplő Venyercsán is hasonlón teljesített: az öt kilométeres mérőpontnál csupán az 54. helyen haladt, 25 km-nél a 41., majd 45-nél már a 23. helyet foglalta el, végül huszadik lett.

A hosszú távú atlétikai versenyeket (gyaloglás, maraton) a tokiói hőség miatt rendezik az onnan 800 kilométerre északra fekvő városban.

Péntek hajnalban újra érdekeltek voltak a kajak-kenus egységeink. Az öt indulóból négy kiharcolta a középdöntős folytatást.

Elsőként a győriek többszörös világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kettősét, Balla Virágot és Takács Kincsőt szólították a rajthoz, s a rutinos páros az ukránok friss Eb-győztes kettősével, Ludmila Luzannal és Anasztaszija Csetverikovával "kéz a kézben", a második helyen beérkezve egyből bekerült a középdöntőbe.

Balla Virág (b) és Takács Kincső a női kenu párosok 500 méteres versenyének előfutamában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfi kenu egyeseknél, 1000 méteren Adolf Balázs remekül mutatkozott be, többek között a kétszeres címvédő és háromszoros olimpiai bajnok német Sebastian Brendelt is megelőzve a csehek menője, Martin Fuksa mögött másodikként ért célba, azaz már készülhet a szombati folytatásra.

„Nagy volt a tét, és az utolsó százon mindent beleadtam, hogy sikerüljön. Örülök, hogy nem kell még egy pályát lehúznom ma, bár a maratoni múltam miatt jól bírom a sorozatterhelést. Holnapra próbálom kipihenni magam" - nyilatkozott fáradtan, de boldogan az 5000 méteren világbajnoki ezüstérmes Adolf.

Adolf Balázs a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenyének előfutamában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szám másik magyarja, a Tokióba kisebb betegséggel érkezett Fejes Dániel előbb hatodik, majd a reményfutamban ötödik lett, így ő befejezte olimpiai szereplését.

Ami a kajaknégyeseket illeti, a kétszeres címvédő női egység - ezúttal Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállításban - már első pályáján összekerült a nagy riválisnak tartott új-zélandiakkal és fehéroroszokkal, s velük is vívott nagy csatát a továbbjutásért. A táv nagy részében a háromszoros tokiói bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak vezettek, de aztán a hajrában a rákapcsoló magyarok elhúztak mellettük és viszonylag magabiztos előnnyel ők értek elsőként a célba.

Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének előfutamában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfiak - Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos és a K-1 200 méter aranyérmese, Tótka Sándor - az előfutamban 250 méter után tudatosan visszavettek a tempóból, így mentek még egy pályát, és a reményfutamot már magabiztosan nyerték, így ők is továbbjutottak.

A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában Muszukajev Iszmail első meccsén 9-6-ra verte a háromszoros dél-amerikai bajnok Agustin Alejandro Destribatsot, majd a nyolc között a japánok világbajnokával, Otoguro Takutóval kellett megküzdenie a vb-bronzérmes Muszukajevnek.

Muszukajev Iszmail (kék) az argentin Agustin Alejandro Destribats ellen küzd a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájának nyolcaddöntőjében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A hazai pályán versenyző japán mindkét menetben aktívabb volt, 4-1-re nyert a japán. A magyarok vb-bronzérmese szombaton akkor folytathatja a küzdelmet a vigaszágon, ha Otoguro a péntek esti programban fináléba jut.