Kozák Danutáék állva hagyták az új-zélandiakat, Adolf Balázs legyőzte az olimpiai bajnok kenust

Oly kayak Horizontal
A női kajanégyes csodás győzelmet aratott
Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt a tokiói olimpián előfutamokkal folytatódott a kajak-kenu program. Az Európa-bajnok Balla Virág, Takács Kincső páros a második helyen végzett a futamában, így továbbjutott a szombati középfutamba. Szintén készülhet az elődöntőre a 21 éves Adolf Balázs, aki a C-1 1000 méteres versenyszámban leelőzte a németek háromszoros olimpiai bajnokát, Sebastian Brendelt. A címvédő női kajaknégyes is továbbjutott, miután elképesztő hajrával legyőzte az új-zélandi egységet. A férfi kajaknégyes remekül kezdte az előfutamát, azonban féltávnál a magyar egység tudatosan kiszállt a versenyből, így a reményfutamba kényszerült, onnan azonban futamgyőzelemmel lépett tovább a szombati elődöntőbe.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Elsőként a Balla Virágért és Takács Kincső kenus párosért szoríthattunk az 500 méteres versenyszámban. A győri kenus lányok már mentek egyest az olimpián. Balla a kilencedik helyen végzett egyéniben, Takács pedig a 14. helyet szerezte meg. Utóbbi azonban hangsúlyozta, hogy számára a Balla Virággal alkotott páros érez prioritást az olimpián, az egyes inkább csak bemelegítés volt. Az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes magyar páros remek rajtot vett, és már a futam elején élre állt. Liudmyla Luzanm, Anastasiia Chetverikova egység tudta tartani a tempót. A féltávnál a mieink vezettek, de az ukránok szorosan tapadtak, majd a hajrában előzni is tudtak. Ennek ellenére a magyar páros magabiztos 2:02.344-es idővel a második helyen végzett a futamban, és bejutott a szombati középdöntőbe.

Remekül kezdett a Balla Virág és Takács Kincső páros Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Hasznos volt, hogy egyesben bemelegítettünk, látszódott is a rajtunkon, amit nagyon jól elcsíptünk. Nem izgultam egyáltalán a futam előtt. Kincső elmondta a taktikát és azt, hogy milyen időt szeretne menni, nekem csak koncentráltan kellett eveznem" - mondta a vegyeszónában Balla Virág, aki a negyven fokos hőségben azonnal magára kapott egy hűtőmellényt.

"Számítottunk az ukrán párosra és arra, hogy mögöttünk fognak jönni. Én még vártam a fehéroroszokat is. Nagyon jó volt, hogy amit előre megbeszéltünk, azt meg tudtuk csinálni, ráadásul

Most nagyon jó erőnlétben fogunk nekivágni a holnapnak" - tette hozzá Balla Virág

Ezt követően a férfi kenu egyes ezerméteres versenyszám előfutamai következtek a két 21 éves titánnal, Adolf Balázzsal és Fejes Dániellel. A svéd stílusú, vagyis azonos oldalon evező páros tavaly az összes edzésversenyt megnyerte, majd a szegedi világkupán is ezüstéremmel debütált a nemzetközi mezőnyben. A két 21 éves kenus májusban az olimpiai pótkvalifikációs versenyen szerezte meg az olimpiai kvótát, a júniusi Európa-bajnokságot pedig kihagyták, hogy keményen készülhessenek Tokióra. A párosban azonban nem jött össze nekik a szereplés, a 11. helyen végeztek a B döntőben, de megvolt az esélyük, hogy egyesben javítsanak.

Az első előfutamban Fejes Dániel a hatodik helyen végzett, 28 másodperccel lemaradva a futamgyőztes rom Catalin Chirila mögött, a reményfutamban pedig ötödik lett, így kiesett a versenyből.

Adolf Balázs óriásit ment a férfi kenu egyesek 1000 méteres előfutamában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadik előfutamba bekerülő Adolf Balázs remekül rajtolt, 250 méter után a harmadik helyen állt, a folytatásban pedig egy sebességgel feljebb tudott kapcsolni,

sikerült maga mögé utasítania a német háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendelt, és végül a második helyen ért célba a cseh világ- és Európa-bajnok Martin Fuksa mögött öt ezreddel lemaradva.

"Nagyon kellett nyomni a végén, de az volt a kulcs, hogy a rajtnál nem mentek el, hanem végig lőtávolban voltak.

Örülök, hogy mehetek vissza a szállásra, mert nagyon meleg van, és nem szívesen mentem volna még egy kört. Holnapra viszont kipihenem magam" - értékelt Adolf Balázs, aki biztos benne, hogy a mezőnyben ő az egyik, aki a legjobban bírja a sorozatterhelést, mert korábban maratoni versenyző volt. "Valamilyen szinten még mindig az vagyok, úgyhogy nem okoz gondot, ha közel vannak egymáshoz a futamok. A körülményekkel sincs bajom. Nyilván nagyon rossz, de a többieknek legalább ilyen rossz. Amúgy is a nagy Dunán nőttem föl, úgyhogy jöhet bármilyen extrém körülmény" - tette hozzá a vb-ezüstérmes kenus.

Ezután megkezdte a szereplését a Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású női kajaknégyes. A mieink az előző két olimpián megnyerték az aranyérmet ebben a számban, így előzetesen a mostani egységnek sem lehet más a célja, mint a győzelem. Azonban az aranyérem megszerzése korántsem lesz egyszerű feladat, mert az új-zélandiak elképesztő formában vannak.

A csapat legnagyobb sztárja, a 32 éves Lisa Carrington elképesztő vállalást tett az olimpiára. Az összes női számban – K-1 200, K-1, K-2 és K-4 500 méteren is – rajthoz áll Tokióban, így akár négy érmet is szerezhet. Ebből három számot már megnyert, és ha négyesben is aranyérmes lesz, azzal olyan tesz, ami még senkinek sem sikerült a sportág történetében.

Lisa Carrington pénteken Csipes Tamarát megelőzve lett aranyérmes K-1 500 méteren Forrás: MTI/AP/Ri Dzsin Man

A magyar csapat helyzetét még az is nehezíti, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta egyelőre nem találja a helyét Tokióban. A 34 éves legenda K-2 500 méteren bronzérmes lett Bodonyi Dórával, egyesben azonban "csak" a negyedik helyen végzett, és ezt rendkívül nehezen dolgozta fel. Persze a dolgok jó oldalát is lehet nézni, hiszen K-1 500 méteren Csipes Tamara elképesztő versenyzéssel nyert ezüstérmet, erre pedig Kozák azt mondta, hogy az ő remek teljesítménye és Bodonyi Dóra éhsége repítheti a női kajaknégyest.

A mieink elképesztően nehéz előfutamba kerültek, hiszen ott volt az aranyesélyes új-zélandi és a roppant kemény fehérérosz egység is. A rajt után az új-zélandiak egy hajóhossznyi előnyt harcoltak ki, a mieink és a fehérorosz pedig harcoltak a második, továbbjutást érő helyért.

Féltávnál a második helyen állt a magyar négyes, azonban a hajrában Kozák Danutáék hatalmasat robbantottak és szó szerint állva hagyták az új-zélandi egységet, és megnyerték a futamot.

Ezt követően a magyar lányok nem jöttek ki azonnal vegyeszónába, mert visszamentek a vízre levezetni. Szükségük is van rá, mert szombaton elképesztően fontos két futam vár rájuk.

„Nagyon oda kellett koncentrálni a rajtra, mert tudjuk, hogy az új-zélandiak gyorsak, de ez nem kétszáz méter. Náluk Lisán (Carrington) kívül a másik három lány nem nagyon bírja végig az ötszázat" - értékelt az MTI-nek Csipes Tamara.

A magyarok kétszeres címvédők ebben a számban, Kozák Londonban és Rióban is a győztes csapat tagja volt, és öt éve a csütörtökön egyesben ezüstérmes Csipes is tevékeny részese volt a sikernek. A korábban Tokióban Kozákkal párosban bronzérmes Bodonyi, valamint Kárász most szerepel először olimpián.

"Rég ültünk össze, úgyhogy kellett a tegnap délutáni közös evezés. De a mai még jobban sikerült, mert nem voltunk annyira fáradtak, mint tegnap" - mondta Kozák Danuta, aki hangsúlyozta, hogy már sokkal jobban érzi magát lelkileg. Arra a kérdésre, hogy milyen a vezérevezős szerepe, amely viszonylag új a számára, a Ferencváros kajakosa a következőképpen válaszolt:

"Tetszik, nagy a felelősség, de ha ilyen lányok ülnek mögötted, akkor nincs gond."

A pénteki nap a férfi kajaknégyes előfutamával zárult. A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összetételű egység teljességgel sötét lóként indult a mezőnyben. A féri négyes Kuli István, Tótka Sándor, Nádas Bence, Molnár Péter összeállításban készült az olimpiára, de Kuli tavaszi sérülése miatt a négyes feloszlott, a csapat pedig a hitét vesztette. A kényszerű vezérevezős-csere után a négyes csak a B döntőbe jutott a szegedi világkupaversenyen, majd a poznani Európa-bajnokságon sem jutott döntőbe, ez pedig átrendezte a prioritásokat – többek között Tótka Sándornak a K-1 200 méter lett a főszáma, amelyben aranyérmet nyert.

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel lett aranyérmes K-1 200 méteren Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A nyáron alakult négyestől volt reális elvárás a döntős szereplés, a mieink ennek ellenére remekül kapták el a rajtot, végig versenyben voltak az első helyért a spanyol és a szlovák hajóval. Féltávnál azonban a magyar négyes - amely addig két tizeddel volt csak a spanyol egység mögött - egyszer csak lelassult, kiszállt a versenyből és végül az ötödik helyen végzett, amivel reményfutamra kényszerült.

Sokan nem tudták mi történhetett, azonban a nézők között helyet foglaló

olimpiai ezüstérmes Varga Ádám elmondta, hogy a férfi négyes nem akart továbbjutni az első előfutamból, hanem edzésként tekintettek erre a futamra, ami a jelek szerint jól sikerült.

Ugyanis a magyar idő szerint hajnali negyed hatkor kezdődő reményfutamból - amelyben a héthajós mezőnyből hat hajó továbbjut - a magyar egység futamgyőztesként harcolta ki a továbbjutást.