Manhercz Krisztián az Origónak: Egy hónapot is ellennénk egy szobába zárva, csak nyerjük meg az olimpiát

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, vízilabda, Magyarország - Horvátország, negyeddöntő, 2021.08.04.
TOKYO, JAPAN - AUGUST 04: Krisztian Manhercz of Team Hungary on attack during the Men's Quarterfinal match between Hungary and Croatia on day twelve of the Tokyo 2020 Olympic Games at Tatsumi Water Polo Centre on August 04, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Horvátország ellen 15-11-re megnyert negyeddöntő után érthetően elégedetten és felszabadultan nyilatkoztak a férfi vízilabda-válogatott játékosai, köztük a hét gólt szerző, fantasztikus meccset játszó Manhercz Krisztián, az olimpiai bajnok Varga Dénes, valamint a csapat egyik centere, Mezei Tamás is.
Vágólapra másolva!

Az Origo azon kérdésére, hogy élete legnagyobb teljesítményének tartja-e a mait, elsőre kitérő választ adott Manhercz Krisztián.

„Még hátravan két mérkőzés, így bízom benne, hogy csapatszinten tudunk még előre lépni. Azt tűztük ki öt évvel ezelőtt, hogy

és bejutottunk az elődöntőbe. A csapat mérkőzésről mérkőzésre tudott építkezni ezen az olimpián. Még mindig van rá esélyünk, hogy még jobbak legyünk" – árulta el Manhercz.

Az Origo kiküldött munkatársa nem hagyta annyiban a dolgot, és jött az újabb kérdés a teljesítményével kapcsolatban.

„Szerényen elhallgatod a saját hét gólodat a nyolc kísérletből. Ez világklasszis teljesítmény, akárhonnan is nézzük. Ennél nehéz jobb teljesítmény nyújtani, nem?" – hangzott el a kérdés.

„Kihagytam egy lövést, úgyhogy nekem is lehet még hova fejlődni. Mind elszántak vagyunk.

Az, hogy most nekem ez így jött ki, az egy pillanatnyi dolog volt. Egyénileg számszerűleg hasonló teljesítényt nehéz lenne megismételni, de pont ezektől gondolták sokan, hogy oda érhet a végjátékra a magyar csapat. Most ez tőlem jött, de Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő, Hosnyénszky Norbert, rengeteg nevet tudok mondani, aki sorsdöntő ember lehet egy adott meccsen" – tette hozzá a magyar pólós.

Manhercz Krisztián (3) joggal lehetett boldog a meccs után Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

„Nem mennék bele messzemenő következtetésekbe. Lesz egy görög mérkőzésünk az elődöntőben, velük már játszottunk. Ki fogjuk elemezni azt a mérkőzést,

és felkészülünk rájuk. Mindenki látja, Görögország milyen jól teljesített eddig az olimpián. A csoportban megvertek minket, ikszeltek az olaszokkal, megverték az Egyesült Államokat és most tükörsimán győzték le Montenegrót. Nagyon komoly teljesítmény van mögöttük is. Az olimpián vagyunk, az elődöntőben már nincsenek rossz csapatok, ide gyenge teljesítménnyel nem lehet bekerülni – mondta az Origo azon kérdésére, hogy mire lehet elég ez a teljesítmény.

Az Origo azon kérdésére, hogyan bírják a körülményeket, hogy az olimpia faluban tölthetik csak a mindennapjaikat, és már régóta össze vannak zárva, elárulta, hogy egy sportolónak a külső körülményekkel meg kell birkóznia, ha komoly céljai vannak.

„Azt gondolom, hogy aki olimpiát akar nyerni, akinek az a célja és az álma, hogy elérjen valamit, annak ezek apróságok.

Egy hónapot is ellenék egy szobába zárva, ha az lenne az ára, hogy megnyerjük az olimpiát. Ez a sportszellem,

ezzel mindenki tisztában van. Minden olimpikon, aki bent van a faluban, meg tud birkózni ezekkel a körülményekkel."

Manhercz hét gólig jutott, a horvátok elleni meccs hőse lett Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

„Dolgoztunk végig, igaz a horvátok jöttek velünk, a félidőben is még iksz volt, de azt éreztem belül, hogy erővel jobban bírjuk. Erre persze nem lehet készülni, ez az adott napon vagy így van, vagy úgy. A kulcs szerintem az volt, hogy az emeberelőnyök végéig higgadtak tudtuk maradni, és a végén mindig megtaláltuk a jó megoldást. Ami ma leginkább persze Manhercz Krisztián, aki egész jól játszott, mondjuk elvártuk volna a nyolc perc nyolcat, de a nyolc lövésből hét gól sem rossz teljesítmény – mondta tréfásan a meccs legjobbjáról az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Varga Dénes.

Az Origo kérdésére, miszerint a videózás után megadott fantomgól paprikázta-e föl a csapatot, amelyik attól fogva még az addigiaknál is jobban játszott, a csapatkapitány így válaszolt.

Úgy érzem, hogy itt már csak jöttek utánunk. Nem is váltottunk iramot, egyszerűen csak tartani tudtuk a saját tempónkat, és ez elég volt ma."

Varga Dénes (b) és Nicholas Presciutti a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának ötödik fordulójában játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 2-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Nincs igazán teher a vállamon. Ha megtalál a helyzet, azt szeretem kihasználni a csapat érdekében persze. Azt hiszem, hogy ma megérkezett néhány játékos az olimpiára, ami komoly önbizalmat adhat nekik és a csapatnak is a folytatásra."

Érdekes, hogy Varga Dénes ugyan már nyert olimpiát, olimpiai negyeddöntőt azonban még nem, Pekingben ugyanis csoportgyőztesként egyből az elődöntőbe jutott a magyar csapat, így ez számára is új élmény volt.

„Itt eldől, hogy egy csapat játszhat-e éremért, és ennyiben ez valóban egy nagyon fontos meccs. Mert ugyan utána is van még két meccs, de az első azért, hogy játszhass az ötödik helyért. Az egy teljes leeresztés, egy lelki gödör, míg ez nyitva hagyja az álmainkat, hogy megnyerjük az aranyérmet."

„A legjobbunkat kell adni, aztán majd a sors intézi a többit. Még, ha láttunk is már ellenkező példát, hiszen Rióban nem számolgattunk, és aztán a negyeddöntőben kikaptunk a leggyengébbnek vélt ellenféltől, míg a riválisaink, akik később érmesek lettek, azok egy kicsit taktikáztak a csoportkör végén.

– zárta Varga Dénes.

„Egy nagyon-nagyon jó horvát csapatot sikerült megverni. Az látszott, hogy ezeken a meccseken nem feltétlenül a jó játék a legfontosabb, hanem a hatalmas szív. Mert szerintem tudunk ennél sokkal jobban is játszani. Ma viszont tudtuk, hogy teljesen mindegy milyen játékkal, de győzni kell. Hatalmas szívvel játszottunk, az egészen biztos. Én ennyi blokkot, ennyi védést egy meccsen talán még soha nem láttam, én egyértelműen ennek tulajdonítanám, hogy relatíve nagy különbséggel tudtunk nyerni. Mert belülről azért ez egy nagyon nehéz meccs volt" – mondta a magyar csapat egyik centre, Mezei Tamás.

Az előző két olimpia elvesztett negyeddöntője után ott volt-e a csapatban, hogy ennek most már sikerülnie kell, kérdezte az Origo helyszínen tartózkodó munkatársa.

Ez igazi csapatmunka volt! Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

„Két aspektusa van ennek.

Szokták mondani, hogy a sport istene mindig ikszre játszik, ami az előző két olimpia után a mi malmunkra hajtotta a vizet. Én ebből a szempontból szűz voltam, talán ezért is kicsit máshogy fogtam föl. Ki tudja, hány lehetősége van az életben egy játékosnak egy olimpián, ezt most megragadtuk, és megyünk tovább."

A videózás után megadott horvát gól, ami a visszajátszásokat ezerszer megnézve sem látszik érvényes találatnak, hatásáról így beszélt Mezei.

„Szerintem már előtte is elég jók voltunk, vezettünk kettővel. Onnan kintről úgy éreztük, hogy igazságtalan volt a döntés, nem is értettük, amikor a támadásunk közben a bíró megállította a játékot. Kívülről nem tűnt gólnak, a medencében pedig semmilyen hatását nem éreztem.

– zárta Mezei a nyolc lövésből hét gólt szerző Manhercz Krisztián dicséretével.