Meglepetésérmek, történelmi magyar sikerek az olimpián

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, öttusa, Kovács Sarolta
Tokió, 2021. augusztus 6. A bronzérmes Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének eredményhirdetésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Jól indult a péntek magyar szempontból, mert kora hajnalban a kajak-kenusok öt egységéből négy kiharcolta a szombati középdöntőkben való szereplést. A férfi vízilabda-válogatott nagy csatában végül 9-6-ra kikapott a görögökről az elődöntőben, így vasárnap a harmadik helyért játszhatnak, azóta már az is kiderült, hogy a spanyolok ellen. A magyar küldöttség pénteken két bronzérmet is szerzett, egyet Kovács Sarolta révén öttusában, egyet pedig a tokiói olimpián debütáló karatéban Hárspataki Gábornak köszönhetően. A magyar színekben versenyző Muszukajev Iszmaila a negyeddöntőben kiesett a szabadfogású birkózók között, de legyőzője a döntőbe került, így ő is folytathatja a küzdelmeket, a vigaszágon szombaton.
Vágólapra másolva!

A kajak-kenu programban pénteken előfutamokat és reményfutamokat rendeztek, és a rajthoz állt öt magyar egység közül négy kiharcolta a szombati középdöntős folytatás lehetőségét.

A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású kajak négyes 500 méteren megnyerte előfutamát, a női kenu kettes 500 méteren Balla Virág, Takács Kincső előfutamában a 2. helyen végzett, akárcsak férfi kenu egyes 1000 méteren Adolf Balázs, így egyből a középdöntőbe került.

A Nádas Bence, Béke Kornél, Tótka Sándor, Csizmadia Kolos összeállítású férfi kajak négyes 500 méteren előfutamában ugyan utolsó lett, így reményfutamra kényszerült, ahol győzött, és így jutott tovább. Az egyetlen búcsúzó férfi C-1 1000 méteren Fejes Dániel volt, aki előfutamában a hatodik lett, ezért reményfutamra kényszerült, ahol ötödik lett.

A vigaszágon folytatja szombaton a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos kategóriájában Muszukajev Iszmaila, aki a nyolcaddöntőben győzött, a negyeddöntőben kikapott, ám fináléba került japán legyőzője végül továbbjuttatta.

Fejes Dániel a reményfutamban, míg a többi pénteki magyar induló a középdöntőkben folytathatja a küzdelmeket szombaton Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az első érmet pénteken Kovács Sarolta szerezte öttusában.

A 2016-ban egyéniben világbajnok Kovács kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott egész nap, harmadikként kezdte meg a kombinált számot, melyben remek lövészetekkel és futással meg tudta őrizni pozícióját.

A másik magyar szereplő, Gulyás Michelle a 12. lett, miután gyengén sikerült a lovaglása.

A férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjában Hárspataki - az olimpián most debütáló sportág egyetlen magyar indulója – a legendás Nippon Budokan sportcsarnokban két győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel és vereséggel megnyerte a csoportját.

Az elődöntőben azzal az azeri Rafael Agajevvel került szembe, akit a sportág egyik legendájának tartanak, és akit még nem sikerült legyőznie.

Nagy meccset vívtak most is a felek, és ezúttal 7-0-ra kapott ki Hárspataki a gyerekkori példaképétől. A karate szabályrendszerének köszönhetően az elődöntős vereség bronzérmet jelentett a magyar sportolónak.

Hárspataki Gábor történelmi bronzérmet nyert karatéban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfi vízilabdázók 9-6-os vereséget szenvedtek a görögöktől az elődöntőben, így vasárnap a spanyolokkal csapnak össze a bronzéremért.

A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni a 20. helyen zárt. A férfi 50 kilométeres gyaloglásban Helebrandt Máté 17., Venyercsán Bence 20., női 20 kilométeren Kovács Barbara 46. lett, míg Madarász Viktória nem ért célba.

Kisebb meglepetésre Norvégia elszenvedte első vereségét a tokiói olimpián női kézilabdában, miután az elődöntőben 27-26-ra kikapott az orosz csapattól, így a bronzéremért harcolhat majd a svédek ellen. A döntőben az oroszok a franciákkal találkoznak majd. Ha már meglepetés, pénteken az egyik utolsó programban Olaszország nyerte a férfi 4*100 métert. Marcell Jacobs így az egyéni 100 méter után a váltóban is diadalmaskodni tudott.