Vágólapra másolva!
Az első magyarországi nemzetközi vízihokitornát szombaton rendezik meg Pécsett. A Magyarországon újdonságnak számító különleges sportág eddigi legjelentősebb itthoni eseményéről Várnai Péter, a pécsi Piranha vízihokicsapat kapitánya elmondta: négy ország kilenc csapatát várják Pécsre.

Akció a víz alatt

- A pécsi kupa megrendezése a sportág népszerűsítését szolgálja - hangsúlyozta a szervező -, mert hazánkban ma még szinte csak a fővárosban és Pécsett űzik rendszeresen.

A víz alatti hokit - másik nevén a vízikorongot - angol búvárok ötlötték ki még az ötvenes években, így a téli hidegben lehűlt természetes vizek híján uszodákban hódolhattak szenvedélyüknek, a merülésnek.

A víz alatti kapukba lövendő gólokért folytatott küzdelem eszköze kezdetben jéghokiütő volt, melyet később felváltottak a könnyebben kezelhető, rövid szárú vízihokiütővel.

A tíztagú csapatokból hat-hat játékos tartózkodhat a vízben azzal a céllal, hogy a kétszer tizenöt perces játékidő alatt a közel másfél kilogrammos korongot a hússzor huszonöt méteres játéktéren átpofozva minél többször bejuttassa az ellenfélnek a pálya alapvonalán elhelyezett, három méter széles kapujába.

A búvárszemüveget, uszonyt és légzőpipát viselő játékosok - akárcsak a jégkorongozók - folyamatosan cserélhetők, s nemcsak a víz alatt, hanem a felszínen is mozoghatnak.

Az teszi igazán mozgalmassá a játékot, hogy a levegőért felúszó játékos a víz alatti helyzetet áttekintve kedvezőbb pozíciót kereshet, s alámerülve hatásosan avatkozhat be a korongért folytatott küzdelembe.

- A pécsi uszoda már felkészült egy Baranya megyei bajnokság megszervezésére is - közölte Várnai Péter. Tizenkét csapat számára elegendő felszerelést szereztek be, s arra számítanak, hogy a szombati kupamérkőzések nézőközönségéből sokan kedvet kapnak a víz alatti hokihoz, s hamarosan összeverbuválódnak a leendő bajnokság együttesei.

(MTI)