A vuvuzelánál is durvább kuduzela lepheti el a stadionokat

Vágólapra másolva!
A számos afrikai kultúrában elterjedt kuduzelát betiltották a foci-vb alatt Dél-Afrikában, mert fegyverként is lehet használni a vuvuzelánál nagyobb és hangosabb hangszert. A tömeggyártása azonban elkezdődött, a következő szezontól számos európai stadionban megjelenhetnek a kuduzelák.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai világbajnokságon több szurkoló is aggódik a hallása miatt, a 127 decibeles zajszintű vuvuzeláknál azonban még hangosabb szurkolói hangszer jöhet hamarosan divatba, a kuduzela.

A kudu antilopok csavart szarvához hasonló kuduzela hosszabb, mint a vuvuzela, hangja pedig mélyebb és hangosabb, mint dél-afrikai testvéréé. A kuduzela számos afrikai kultúrában elterjedt, régebben ennek a kürtnek a segítségével hívták csatába a harcosokat.

Több dél-afrikai szurkoló szerint a kuduzela hamarosan megkezdheti világhódító útját, számos európai stadionban is feltűnhet a jövőben - írja a Daily Telegraph. A kuduzeláról eddig amiatt nem hallottunk, mert a FIFA megtiltotta, hogy bevigyék a vb-n a stadionokba, mert féltek attól, hogy a tekintélyes méretű hangszert fegyverként fogják használni.

Számos cég azonban már meglátta az üzletet a kuduzelákban, megkezdték a műanyag változatok gyártását, és a következő szezonban már Angliában is árulni fogják őket. Neil van Schalkwyk, a vuvuzelák egyetlen hivatalos gyártójának képviselője szerint óriási az érdeklődés a kuduzelák iránt Európából.