Nigéria elszórakozta a továbbjutást

Vágólapra másolva!
Ha Nigéria nem hagy ki két kihagyhatatlan helyzetet, akkor készülhetne a nyolcaddöntőre, így azonban a fegyelmezetten és koncentráltan küzdő Dél-Korea várhatja az Uruguay elleni csatát. Egy végig izgalmas, fordulatos mérkőzésen dőlt el a továbbjutás.
Vágólapra másolva!

Élő tudósítások, statisztikák, adatbank
Nézze meg a focivébé összes gólját!
Ki a focivébé legszebb szurkolója?

B csoport, 3. forduló:
Nigéria - Dél-Korea 2-2 (1-1)
Durban, Moses Mabidha Stadion, 60 ezer néző
vezette: Olegario Benquerenca
Nigéria: Enyeama - Afolabi, Shittu, Yobo (Echiéjilé 46.), Odiah - Uche, Ayila, Etuhu, Obasi - Kanu (Martins 57.) - Aiyegbeni (Obinna 71.)
Dél-Korea: Dzsung Szung Rjong - Li Jung Pjo , Cso Jong Hung, Li Dzsung Szu, Csa Du Ri - Pak Dzsi Szung, Kim Dzsung Vu, Jom Ki Hun (Kim Nam Il 64.), Ki Szung Jong (Kim Dzse Szung 87.), Li Csung Jong - Pak Dzsu Jung (Kim Dong Dzsin 90+3.)
gól: Uche (12.), Aiyegbeni (69.) ill. Li Dzsung Szu (38.), Pak Dzsu Jung (49.)
sárga lap: Enyeama (31.), Obasi (37.), Ayila (42.), illetve Kim Nam Il (68.)

Óriási téttel bírt a mérkőzés mindkét csapat számára, hiszen csak a győzelem jelentett biztos továbbjutást. Azt mindkét csapat tudta a másikról, hogy képes gyors focit játszani, ezért stabil középpályával kezdtek, a koreaiak nem is 4-4-2-ben, inkább 4-5-1-ben álltak fel, Nigéria pedig próbált már az ázsiai csapat térfelén letámadni.

A nagy taktikázás ellenére már a második percben helyzet alakult ki, Li Csung Jong startolhatott egy labdára a nigériai tizenhatoson belülre, de estében hat méterről a kapu mellé pöckölt, miközben Enyeama teljes erővel belecsúszott. A koreai középpályás rövid ápolás után térhetett vissza.

A dél-koreaiknak volt még két apró helyzetük, mégis az afrikai csapat szerzett vezetést. Odiah húzott el a jobb oldalon, úgy tűnt, hogy vaktában adott középre, azonban Kalu Uche kibújt az elalvó Csa Du Ri mögül, és csőrrel belerúgva a labdába a bal alsó sarokba továbbított. Ez volt a középpályás második gólja (Görögországnak talált be az előző körben), azonban ez még csak egy kis lépés volt a továbbjutás felé, mert a görögök tartották az ikszet Polokwanéban.

A bekapott gól alaposan megnehezítette a koreaiak dolgát, kénytelenek voltak támadni, de úgy, hogy ne hagyjanak nagy területet a remekül kontrázó Nigériának. Pak Dzsi Szungéknak az is problémát okozott, hogy a test-test elleni küzdelemben szinte esélytelenek voltak a sokkal magasabb és erősebb afrikaiakkal szemben.

Alkalomadtán ugyan eljutottak a koreaiak az ellenfél tizenhatosáig, de a legnagyobb helyzetük is abból lett az első félóra végén, hogy Enyeama fölöslegesen és rossz ütemben jött ki egy labdára. Ehhez képest teljesen váratlanul, ráadásul egy beívelésből egyenlített Dél-Korea, amikor a 38. percben Afolabi hagyta, hogy Ki Szung Jong beívelését a háta mögül előkerülő Li Dzsung Szu - a labdát saját lábára bólintva - a kapuba juttassa.

Mivel a másik mérkőzésen ekkor még mindig 0-0 volt az eredmény, Dél-Korea a 16 között tudhatta magát, és így is mehetett a szünetre.

Lagerbäck cserélt a szünetben, de a húzása nem jött be, ugyanis Korea átvette a vezetést. Shittu szabálytalankodott fölöslegesen a nigériai tizenhatos bal sarkánál, a megítélt szabadrúgásból pedig Pak Dzsu Jung a hosszú sarokba csavart. Remek lövés volt, de Enyema is benne volt a gólban.

Nigéria ezzel már-már reménytelen helyzetbe került, Korea pedig saját kezébe vette a sorsát, hiszen így 6 pontjuk volt, miközben odaát a 3 pontos Görögország még mindig nem tudott gólt lőni Argentínának.

Ez a gól mintha kedvét szegte volna az afrikai csapatnak, nem mentek már a labdákért olyan intenzíven, rendre megelőzték őket a koreaiak,Yakubu Aiyegbeni alig találkozott a labdával, a másik csatárt, a veterán Nwankwo Kanut pedig egy óra elteltével lecserélte Lagerbäck. Legalább ő nem adta fel, Obafemi Martins pályára küldésével próbált egy kis tüzet vinni csapata játékába.

Jellemző volt a nigériaiak dekoncentráltságára, hogy Aiyegbeni a 66. percben a futballtörténelem egyik legnagyobb helyzetét hagyta ki, Uche középre gurítását két méterről gurította az üres kapu mellé, pedig éppen szemben állt vele. Óriási szerencséjére Kim Nam Il megmentette a becsületét, amikor két perccel később hihetetlenül buta módon felrúgta Obasit a tizenhatoson belül, a jogos büntetőt pedig Aiyegbeni váltotta gólra. Dél-Korea még ezzel is továbbjutásra állt, de megint Argentína jóindulatára bízta magát.

A két csapat közötti különbséget ugyanakkor jelezte, hogy míg Nigériának negyedóra és két csere kellett, hogy magára találjon a második kapott gól után, addig az ázsiaiak egyből támadólag léptek fel, és volt is két helyzetük: előbb Shittu sarkazott akrobatikus mozdulattal a saját kapuja mellé, majd Pak Dzsi Szung lövését védte Enyeama.

Forrás: AFP

És mivel Argentína a 77. percben megszerezte a vezetést Görögország ellen, Nigéria számára kézzelfogható közelségbe került a továbbjutás. Érthetetlen módon azonban annyira lazán játszottak az afrikaiak, mintha nekik mindegy lenne, mi lesz a meccs vége. Ennek ékes példája Martins helyzete volt, aki a 80. percben Obasi labdájával egyedül léphetett ki, de lezserül elpörgetett a kapus és a kapu mellett.

Az utolsó percek inkább nigériai fölényt hoztak, de hiányzott az az átütőerő, amitől azt érezte volna az ember, hogy akár az utolsó pillanatban is megszülethet a nigériai továbbjutást jelentő találat. Volt ugyan Obinnának két sistergős lökete, de Martins helyzete után nem tudtak igazán komoly lehetőséget kidolgozni.

A vége így koreai továbbjutás lett, Pak Dzsi Szungék történetük során másodszor jutottak tovább a csoportból, és a nyolcaddöntőben Uruguayjal találkozik.