Argentína világbajnoki teljesítménnyel ütötte ki Dél-Koreát

Vágólapra másolva!
Gonzalo Higuaín megszerezte a világbajnokság első mesterhármasát, Argentína pedig végre esélyeshez méltó teljesítménnyel nyert meg egy mérkőzést. A védelmük néha bizonytalankodott  ugyan, a fantasztikus hármas, azaz Messi, Tévez és Higuaín ugyanakkor brillírozott elöl. Maradonát most nem érheti kritika, szemmel láthatóan mindenki megtalálta a helyét a csapatban. Argentína ezzel szinte biztos, hogy csoportgyőztes, de Dél-Koreának sem kell lemondania a továbbjutásról.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, B csoport, 3. mérkőzés:
Argentína - Dél-Korea 4-1 (2-1)
Johannesburg, Soccer City Stadion
vezette: Frank de Bleeckere (belga)
Argentína: Romero - Heinze, Samuel (Burdisso 23.), Demichelis, Gutiérrez - Di Maria, Mascherano, Maxi Rodriguez - Tévez (Agüero 75.), Messi, Higuaín (Bolatti 82.)
Dél-Korea: Dzsung Szung Rjong - Li Jung Pjo, Li Dzsung Szu, Cso Jong Hung, O Bom Szok - Pak Dzsi Szung, Kim Dzsung Vu, Jom Ki Hun, Ki Szung Jong (Kim Nam Il 46.), Li Csung Jong - Pak Dzsu Jung
gól: Pak Dzsu Jung (16., öngól), Higuaín (33., 76., 80.), ill. Li Csung Jong (45+1.)
sárga lap: Guitérrez (52.), Mascherano (55.), Heinze (74.) ill. Jom Ki Hun (10.)

Nem sokat variált az összeállításokkal a két vezetőedző. Diego Maradona és Huh Dzsung Mu is csupán egyetlen helyen változtatott az első körben három pontot szerző csapatán. Az argentinoknál a kisebb húzódással bajlódó Juan Sebastian Veron helyén a középpálya közepén Maxi Rodriguez, az ázsiaiaknál pedig a jobbhátvéd Csa Du Ri helyett O Bom Szok futott ki a gyepre.

A várakozásoknak megfelelően a félelmetes támadó szekcióval felálló argentinok kezdték aktívabban a mérkőzést, Di Maria, Higuaín és Messi indult meg egy-egy alkalommal, előbbi kettő még kapura lövésig is eljutott a 4. és a 7. percben. A dél-koreaiak azonban szervezetten és fegyelmezetten védekeztek, arra azonban már nem nagyon maradt erejük, hogy hatékony támadásokat is vezessenek.

Úgy tűnt, sima lesz

Negyed óra elteltével meg is szerezte a vezetést szerzett Argentína, de megint nem a sztárcsatárok tudtak a kapuba találni: Angel di Maria ellen szabálytalankodtak a bal oldalon, a tizenhatos vonalával egy magasságban, a beívelt szabadrúgás pedig a koreai csatár, Pak Dzsu Jung lábára pattant, aki hátra ment besegíteni a védőknek. Nem kellett volna...

A dél-amerikaiak a középkezdés után Maxi Rodriguez révén azonnal jelentkeztek még egy veszélyesebb lövéssel, az ellentámadásból viszont első ízben a mérkőzésen az ázsiaiak is veszélyeztettek, Ki Szung Jong lőtt fölé.

A félidő közepén érzékeny veszteség érte Maradona csapatát: Samuel meghúzódott, és bár néhány percig még a pályán maradt, két kisebb sprint után mégis le kellett cserélni. A Roma védője, Nicolás Burdisso állt be a helyére.

A 28. percben Messi legurított szabadrúgását Tévez bombázta húsz centivel a léc fölé, látványos is volt, veszélyesnek is tűnt, de az is igaz, hogy Dzsung Szung Rjong rajta volt a labdán. Öt perccel később egy jóval veszélytelenebb fejessel duplázta meg a vezetését Argentína. Egy Tévez elleni szabálytalanságot követő szabadrúgás után Maxi Rodriguez ívelt a koreai tizenhatoson belülre, Burdisso megcsúsztatta, a leshatáron (de nem lesen) álló Gonzalo Higuaín hat méterről leadott, nem éppen életerős fejese a bal oldali kapufa mellett pattant a hálóba.

A félidő utolsó öt percét Higuaín és Di Maria bombái vezették fel, előbbi oldalról leadott lövését utóbbi elé ütötte Dzsung Szung Rjong, akinek kísérletét aztán már szögletre tudta tolni.

A 44. percben az igazi Messi megmutatta magát: a Barcelona zsenije megindult a koreai védők között, aki elékerült, azt könyörtelenül beültette a hintába, majd a tizenhatos vonaláról kapura csavarta a labdát. Dzsung Szung Rjong kapus munkaköri leírásának megfelelően úszott a levegőben, de nem sok köze volt hozzá, hogy a labda fél méterrel a kapu mellé szállt.

Amennyire nem volt meglepő Messi parádéja, annyira váratlan volt a dél-koreaiak szépítése a félidő hosszabbításában. Demichelis trehányan kezelt le egy labdát az argentin tizenhatos előtt, Li Csung Jong lecsapott rá, és higgadtan a kapuba lőtt. Már-már sporttörténelmi gól volt, hiszen nem láthattunk még háromgólos félidőt ezen a vébén.

Koreai ijesztgetés, argentin kivégzés

Kérdés volt a második félidő elején, hogy a szépítéstől fellelkesülő koreaiak rohamaira vagy a kényelmes vezetésüket eltékozló argentinok támadásaira lehet -eszámítani. Inkább az utóbbi forgatókönyv jött be, igaz, Pak Dzsi Szungék játékán is látszott, most már elhiszik, hogy lehet gólt lőni az argentinoknak.

Az 51. perc hozta meg a félidő első hatalmas helyzetét: Maxi Rodriguez, Tévez, Di Maria útvonalon ment a labda jobbról balra, utóbbi játszotta meg Higuaínt, aki már nem tudta igazán helyezni a lövését, de így is munkát adott a koreai kapusnak. Dzsung Szung Rjong három perccel később is bizonyíthatott, ekkor Tévez tornáztatta meg. Úgy nézett ki, üzemi hőfokra melegedtek az argentinok, ugyanakkor egyszer-kétszer a koreaiak is a frászt hozták a Samuel nélküli védelemre. Például amikor Jom Ki Hun pazar labdával törhetett be az argentin tizenhatoson belülre, de nyolc méterről leadott lövése a kapu mellé szállt.

A felbátorodó dél-koreaiak egyre gyakrabban értek fel Romero kapujának közelébe, ami persze magában hordozta a veszélyt, hogy egy villámgyors kontrából újabb gólt szereznek az argentinok. Pontosan ez történt a 76. percben, amikor Agüero lendült meg egy előrevágott labdával, kijátszotta balra Messinek, aki betörve a koreai tizenhatoson belülre kapura tüzelt. Ezt elsőre még hárítani tudta Dzsung Szung Rjong, a visszapattanó azonban már elgurult alatta, és a kapufáról éppen az ott (nem mellékesen lesen) ólálkodó Higuaín elé pattant, aki megszerezte a második gólját.

Négy perccel később megszületett a torna első mesterhármasa is: a komplett argentin csatársor benne volt abban a meseszép támadásban, amelynek a végén Agüero tette Higuaín fejére a labdát, aki visszafejelte azt a kapu jobb oldalába.

Az utolsó percekben a dél-koreaiak már kissé hitehagyottan támadgattak, de ekkor is inkább az argentinok alakítottak ki helyzeteket, ezeket azonban már elszórakozták Messiék. Maradona csapata a világbajnoki cím esélyeséhez méltóan játszott, de biztosan lesz még olyan ellenfele, amely jobban megnehezíti a dolgokat. Dél-Koreának ez nem sikerült.