Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Puyol szerint már hétfőn döntőt játszanak a spanyolok

Vágólapra másolva!
A Svájctól elszenvedett vereség után nem engedhet meg magának újabb botlást a spanyol válogatott, amely a világbajnokság második fordulójában a szintén nullapontos Hondurasszal játszik. A védő Carles Puyol döntőként emlegeti a meccset, Pepe Reina abban reménykedik, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát, míg Vicente del Bosque feleslegesnek érzi, hogy a csapata stílust váltson, szerinte éppen elég lenne, ha a helyzeteket nagyobb hatásfokkal értékesítenék.
Vágólapra másolva!

Az Európa-bajnok spanyolok nem pánikoltak be a Svájc elleni váratlan vereség után, de Carles Puyol a Honduras elleni második csoportmeccset fontossága miatt egy döntőhöz hasonlította. A Barcelona védője szerint a spanyolok nem becsülték le Svájcot, a vereség ellenére jól játszottak, de nem volt szerencséjük. "Nem idegeskedünk a meccs miatt, azt a futballt akarjuk játszani, amit tudunk, gyorsabban kell járatnunk a labdát, mint legutóbb, és lehetőség szerint nekünk kell rúgni az első gólt, akkor ugyanis muszáj kitámadnia az ellenfélnek" - adta meg a receptet a katalán fodrászok kedvence.

Pepe Reina várhatóan csak csere lesz Iker Casillas mögött, a sajtótájékoztatón viszont szóhoz jutott, és azt emelte ki, hogy bár a csapat öt éve együtt játszik, nem élhetnek a múltból, talpra kell állniuk a vereség után. Az egyik újságíró emlékeztette Reinát arra, hogy a két csapat az 1982-es vébén már játszott egymással, és akkor a spanyolok csak döntetlenre voltak képesek, a liverpooli kapus most nem írná alá ezt az eredményt, amely a vébé eddig történéseit látva már nem is lenne akkora szenzáció.

Puyolt az európai nagycsapatok gyengélkedése miatt arról faggatták, milyen szerepe lehet ebben a hosszú és fárasztó klubszezonnak. A védő elismerte, hogy ez is közrejátszhat, de így is európai válogatottra tenne, ha a végső győztest kéne megtippelnie. Fabio Capellóhoz hasolóan Vicente Del Bosque is csak közvetlenül a meccs előtt hirdet kezdőcsapatot, de Puyol azon a véleményen van, hogy ez nem okoz gondot, mert minden játékosnak bevetésre készen kell állnia, és ha valaki előre tudja, hogy nem játszik, akkor kieshet a ritmusból.

Del Bosque diplomatikusan szólt be Anelkának

Del Bosque nem árulta el, lesznek-e változások a Svájc elleni csapathoz képest, csak Iniestáról beszélt, aki egy sérülés miatt nincs százszázalékos állapotban. A spanyol kapitány hálás volt azért, hogy a vereség után is mindenki mellé állt, és úgy érzi, csapata el tudja viselni a ránehezedő nyomást. "Ez egy világbajnokság, itt nem lehet lazítani. Az eddigi eredményekből is látszik, hogy minimális különbség van a csapatok között, nincsenek sima meccsek, de én kifejezetten szeretem ezeket az igazán komoly téttel bíró csatákat".

Del Bosque korábban a Real Madrid edzőjeként konfliktusba keveredett Nicolas Anelkával, akit hazaküldtek, miután durván megsértette Raymond Domenechet. Az üggyel kapcsolatban a spanyol kapitány csak annyit mondott, sajnálja a dolgot, és nem tartja szerencsésnek, mikor egy játékos szembefordul edzőjével.

Kosármeccs miatt éjszakázták a spanyolok

Bár a vébé alatt a csapatok általában szigorú házirend szerint élnek, Del Bosque elnéző volt néhány játékosával, akik pár napja Pau Gasol miatt maradtak fenn, hogy megnézzék az itteni idő szerint hajnalban játszott Lakers-Boston NBA-döntőt. "Mindig büszkék vagyunk arra, ha valaki spanyolként ér el világraszóló sikert, sokat jelent nekünk Gasol sikere, remélem, mi is hasonló élménnyel tudjuk megajándékozni az otthoniakat" - nyilatkozta Del Bosque a bajnoki aranygyűrűt a Lakersszel begyűjtő centerről.

A válogatottat a 2008-as Eb után átvevő edző szerint a vereség ellenére felesleges lenne változtatni a csapat stílusán, egyszerűen csak be kell rúgni a helyzeteket, amiből biztos, hogy Honduras ellen is lesz pár, mivel a közép-amerikaiakra nem jellemző a Svájctól látott bunkerfutball.

A spanyol lapok ennek ellenére tudni vélik, hogy a kapitány nem csak a kezdő tizenegyen, hanem a taktikán is módosít, amennyiben ezúttal nem egy, hanem két vérbeli csatár lesz a pályán, David Villa partnert kap Fernando Torres személyében, és így csak egy védekező középpályás (Xabi Alonso) marad a csapatban. Ha Iniesta játszik, akkor Francesc Fabregasnak várhatóan ismét a kispad marad, pedig sokak szerint éppen egy olyan típusú játékos hiányzik a középpályáról, mint ő, vagyis aki képes betörni a tizenhatoson belülre, és maga is gólveszélyes. Xavira vagy Xabi Alonsóra ez kevésbé jellemző.

Szegény Hondurasnak nem elég, hogy a győzelmi kényszerben lévő Európa-bajnokkal játszik, még sérülések is sújtják. A középpályás Júlio César de Leónt az utolsó pillanatban haza kellett küldeni, és a csatár David Suazo sem egészséges, valószínűleg ezt a meccset is ki kell hagynia. Talán csak az szól a hondurasiak mellett, hogy nincsen veszítenivalójuk, és védőjük, Maynor Figureoa szerint bizakodóak is a meccs előtt. "Nagyon jó a csapatmorál, és a neves ellenfelekkel szemben mindig össze szoktuk kapni magunkat. Hinnünk kell tudásunkban, és bátran kell játszanunk" - szuggerálta saját magát és társait a hátvéd.

A két nullapontos csapat találkozója hétfőn 20.30-kor kezdődik a johannesburgi Ellis Parkban.

A várható kezdőcsapatok:
Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Silva, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Fernando Torres, Villa. Szövetségi kapitány: Del Bosque.
Honduras: Valladares - Mendoza, Chávez, Figueroa, Izaguirre, E. Álvarez, W. Palacios, Guevara, Espinoza, Pavón, Núnez. Szövetségi kapitány: Rueda.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről