Öregszik ez a Klose. A szaltója már nem a régi

miroslav klose, német válogatott, foci vb 2014
Germany's Miroslav Klose celebrates after scoringthe 2-2 during the FIFA World Cup 2014 group G preliminary round match between Germany and Ghana at the Estadio Castelao Stadium in Fortaleza, Brazil, 21 June 2014. Photo: Marcus Brandt/dpa (RESTRICTIONS APPLY: Editorial Use Only, not used in association with any commercial entity - Images must not be used in any form of alert service or push service of any kind including via mobile alert services, downloads to mobile devices or MMS messaging - Images must appear as still images and must not emulate match action video footage - No alteration is made to, and no text or image is superimposed over, any published image which: (a) intentionally obscures or removes a sponsor identification image; or (b) adds or overlays the commercial identification of any third party which is not officially associated with the FIFA World Cup) EDITORIAL USE ONLY
Vágólapra másolva!
Miroslav Klose amint megkapta az első húsz percét a világbajnokságon, ott folytatta, ahol 2010-ben abbahagyta. A rá jellemző koncentrációval játszott, és a góljával rekordokat állított be. Hrutka János és Dárdai Pál is emlékszik rá, milyen különleges mentalitású játékosnak ismerték meg a német válogatott elnyűhetetlen veteránját.
Vágólapra másolva!

"Isten hozott a klubban. El tudom képzelni a boldogságodat" – ezt írta Ronaldo a Twitteren szombat este, miután a ghánaiaknak bepöckölt egyenlítő góljával Miroslav Klose beállította a brazil vb-gólrekordját.

Pár napja arra jutottunk a portugáloknak három gólt berámoló Thomas Müller láttán, hogy a Ronaldo örök-vb-gólkirálysága miatt aggódó braziloknak a kispadon ülő Miroslav Klose helyett inkább rá kellene figyelniük. Klose azonban gyorsan egyértelművé tette, hogy bő húsz perc is elég neki a gólszerzéshez. Ha a németek még egyszer bajba kerülnek a vb-n úgy, mint Ghána ellen, akkor számíthatunk rá, hogy megint lehetőséget kap a rekord megdöntésére.

A 20. vb-meccsén 15. gólját jegyző Miroslav Klose a játéka alapján talán nem felel meg a rekorddöntő futballzseni klasszikus ideáljának, de a teljesítményét nehéz lenne túldicsérni. Ha vannak sportolók, akik nyomás alatt rendre nehezebben hozzák ki magukból a maximumot, akkor ő viszont a tökéletes versenyzőtípus: utóbbi 56 válogatott góljából 48-at tétmérkőzésen szerzett.


Ez megmagyarázza azt is, a keret összeállításakor miért nem bizonytalanította el Löwöt, hogy a Lazióban szereplő Klose a szezonban 25 bajnokin mindössze 7-szer volt eredményes. Vagy eszébe juthatott a négy évvel korábbi eset is, amikor 25 meccs/3 gólos Bundesliga-idénymutatóval készült a dél-afrikai vb-re, és ott öt mérkőzésen négyszer talált be. Tulajdonképpen vissza is vonulhatna klubfutballtól, a német válogatottnak pár évig még így is segítségére lehetne.

Henry, Ronaldo már kidőlt mellőle

Most beállt a második meccsen, és az első labdaérintéséből gól lett. (Pelé és Uwe Seeler mellett ezzel ő lett a harmadik labdarúgó, aki négy különböző vébén is a kapuba talált.) 36 évesen még nagyon fittnek tűnik, ahogy Höwedes csúsztatására előre rámozdult, abból látszott, hogy a gyilkos ösztöne sem tűnt el. Gondoljunk csak bele, a generációja nagy gólvágói közül csak Didier Drogba van ott a vb-n. A szintén 36 éves Thierry Henry az amerikai MLS-ben focizgat, a 37 éves Ronaldo három éve visszavonult, a 38 éves Ruud van Nistelrooy szintén nem játszik már.

Egyedül a gól utáni szaltója kopott meg, a 360 fokot a jelek szerint már nem tudja megcsinálni, simán fenékre ült a fortalezai stadion gyepén. De hajlunk arra a feltételezésre, hogy Joachim Löw nem feltétlenül azért játszatja csereként, mert kételkedne az erőnlétében, hanem mert most kevésbé illik bele a csapat taktikai felállásába.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Klose mentalitásáról magyar futballistáknak is vannak emlékei. A ma menedzserként dolgozó Hrutka János a Kaiserslauternben volt a csapattársa. "Akkor került fel a felnőttcsapathoz, amikor én már egy éve ott voltam. Jól emlékszem rá, mennyire feltűnő volt, hogy fiatal kora ellenére nagyon keményen odalépett az edzéseken is, mindig nagy lendülettel játszott. Rossz volt vele ütközni, az edzéseken is maximális koncentrációt igényelt, amikor szembekerültem vele. Úgy küzdött, mintha meccs lenne. Már akkor feltűnő volt, hogy milyen jól fejel" - mondta az Origónak Hrutka.

A reakcióideje még mindig jó

De vajon össze lehet-e vetni Gerd Müllerrel és Ronaldóval? "Müllerrel nehéz, mert más időben, más futballközegben játszottak, azóta elatletizálódott a labdarúgás. Ronaldóval picit egyszerűbb az összevetés, mert összeért a pályafutásuk. Ronaldo lendületesebb, technikásabb volt, Klose pedig a mentalitásával, a helyzetkihasználásával érte el a sikereit" - vélekedett azt egykori válogatott védő. "Lehet, hogy Klose világszerte nem kapott eddig túl nagy figyelmet, de Németországban már régen nagy tiszteletnek örvend. Elvégre a hetven válogatott góljával most már a legeredményesebb német játékos" – tette hozzá Hrutka.

A Hertha magyar legendája, Dárdai Pál a Bundesligában többször játszott Klose ellen. "Nagyon gólérzékeny, bár nem annyira kreatív, mint a többi topcsatár, de fejben kellően gyors. A reakcióideje mindig is jó volt, és szombaton láthattuk, hogy ez ma is így van. Nem véletlen, hogy a Lazio 36 évesen is még új szerződést ajánlott neki. Jól tartja magát, a rutinja megvan, de ő is tudja, hogy ennyi idősen már minden év ajándék. Igazi csapatjátékos, igazi profi" – dicsérte Klosét Dárdai.

Ronaldo és Klose összes vb-gólja négy percben