Döbbenet, dráma: a világbajnok németek szégyenkezve mennek haza

Timo Werner, német válogatott, foci vb
Timo Wernernek semmi sem sikerült Dél-Korea ellen
Vágólapra másolva!
A német válogatott óriási meglepetésre 2-0-ra kikapott Dél-Koreától a labdarúgó-világbajnokság F-csoportjának 3. fordulójában, így a címvédő már a csoportkörben búcsúzott, ugyanis a másik mérkőzésen a svédek háromgólos győzelmet arattak Mexikó fölött. A mérkőzés online közvetítése a linkre kattintva olvasható.
Vágólapra másolva!

Előzetesen óriási izgalmakat tartogatott az F-csoport 3. fordulója, ugyanis mind a négy válogatott, közte a nullapontos dél-koreaiaknak is volt még esélye a továbbjutásra. Ehhez persze az kellett volna, hogy legyőzzék a németeket, míg a mexikóiak mindhárom pontot elvegyék a svédektől.

A svédek ellen kispadozó Mesut Özil visszakerült a kezdőbe Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Markus Gilliar

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya négy helyen változtatott a kezdőcsapatán a svédek elleni drámai győzelem után. A sztárok közül visszakerült a csapatba Mesut Özil és Sami Khedira, míg Julian Draxler és Thomas Müller a kispadon találták magukat.

Ahogy az várható volt, a németek már a mérkőzés elejétől nyomás alá helyezték a dél-koreaiakat, azonban az első komoly helyzetre a 13. percig kellett várni. Egy labdaszerzés után Marco Reus, Leon Goretzka és Timo Werner három a kettőben törhettek kapura, de Goretzka utolsó passzába hiba csúszott, így a hosszú oldalon üresen érkező Wernerhez nem jutott el a labda.

Manuel Neuer a mérkőzés elején kellemetlen helyzetbe hozta magát Forrás: AFP/Saeed Khan

A 19. percben kis híján megszerezte a vezetést Dél-Korea.

Dzsung Vu Jung 20 méterről végezhetett el szabadrúgás, kemény bombával megkínálta Manuel Neuert, akinek kipördült a kezéből a középre tartó labda, de szerencséjére másodszorra sikerült mentenie a kipattanóra érkező Szon Hung Min elől.

A 24. percben ismét az ázsiai csapat veszélyeztetett. Egy röviden kifejelt labdára Szon érkezett, 11 méterről kapásból tüzelt, de a labda egy méterrel elkerülte a kaput.

A következő német lehetőségre a 37. percig kellett várni.

Egy dél-koreai labdavesztés után Mesut Özil ugratta ki Wernert, aki 13 méterről lőtt, de a becsúszó Jun Jung Szon az utolsó pillanatban szögletre mentett. A sarokrúgás után az előrehúzódó Mats Hummels került helyzetbe, de a kivetődő Cso Hjun Vu védeni tudta a közeli lövését. Az első félidőben a vb-címvédő játékán érezhető volt a görcsösség. A lefújás után a német szurkolók éles füttyszóval fejezték ki a nemtetszésüket csapatuk játékát látva.

A németek becsülettel hajtottak, de továbbra is akadozott a gépezetük Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Nem tudni, hogy Joachim Löw mit mondott a szünetben a játékosainak, de a második félidőt két ziccerrel kezdték a németek. A 47. percben Joshua Kimmich jobbról benyesett labdáját Leon Goretzka fejelte kapura hat méterről, de Cso Hjun Vu emberfeletti bravúrral hárított.

Négy perccel később Mesut Özil ment el a baloldalon, félmagasan középre tette a labdát a mélységből érkező Timo Wernernek, aki ráfordulásból lőtt, de pár centivel eltévesztette a célt.

Ezt követően hidegzuhanyt kaptak a németek, ugyanis a csoport másik mérkőzésén a svédek megszerezték a vezetést Mexikó ellen, ami abban a pillanatban a kiesésüket jelentette.

A németeknek egy gól kellett a továbbjutáshoz, ami majdnem össze is jött a 61. percben. Egy kigurigázott akció végén Özil lőhetett volna 16 méterről, de inkább Toni Krooshoz passzolt, akinek a próbálkozását már blokkolták. A 68. percben Kimmich jobboldali beadására Mario Gomez robbant be, de öt méterről a középen helyezkedő Cso Hjun Vu kezébe fejelt.

Joachim Löw csapata szenvedett a csoportmérkőzések alatt Forrás: AFP/Benjamin Cremel

Húsz perccel a vége előtt a németek megszállták a dél-koreaiak tizenhatosát, miközben a svédek már hárommal vezettek Mexikó ellen, így a körülmények Joachim Löw csapatának kedveztek.

Az utolsó tíz percben záporoztak jobboldalról a német beadások, de csak nem akart jönni a gól. A 83. percben Marco Reus elégelte meg a tétlenséget, 22 méterről bombázott, de az élesen lecsapódó labdája elkerülte a kaput.

A 87. percben meccslabdát hibázott a Nationalelf.

Özil jobboldali beadására a mélységből érkező Mats Hummels robbant be, és öt méterről, senkitől sem zavartatva a kapu fölé fejelt.

A 92. percben eldőlt, hogy kiesnek a németek, ugyanis egy kavarodás után Toni Kroos lábáról Kim Jung Gvon elé pattant a labda, aki közelről a hálóba passzolt.

A kegyelemdöfést a 96.percben kapták meg a németek, amikor Manuel Neuer is felmerészkedett mezőnyjátékosnak, de elvesztette a labdát, így Szon Hung Minnek csak az üres kapuba kellett gurítania.

A címvédő németeknek minden esélye megvolt a továbbjutásra. A másik mérkőzésen a svédek megtették azt a szívességet, hogy háromgólos győzelmet arattak Mexikó felett, de Joachim Löw csapata az a Dél-Koreát sem tudta megverni, amely nyolc vb-meccs óta nyeretlen volt, így az F-csoport utolsó helyén végzett.

A világbajnokságok történetében először fordult elő, hogy a németek nem élték túl a csoportkört. Ez minden idők legrosszabb német szereplése.

A német válogatottat is utolérte a címvédők átka. A 2002-es világbajnokságon a franciák, a 2010-es tornán az olaszok, 2014-ben pedig a spanyolok estek ki a címvédőként a csoportkörből.

Az F-csoport első helyén továbbjutó svédek jövő kedden, Szentpéterváron játszanak az E-csoport másodikjával, míg a mexikóiak jövő hétfőn, Szamarában lépnek pályára az E-csoport győztese ellen.

1. félidő
23Jae-Sung Lee
23Jae-Sung Lee
9Woo-Young Jung
8Woo-Young Jung
1
2. félidő
100
97Heung-Min Son
93Young-Gwon Kim
90Heung-Min Son
90Se-Jong Joo
90Young-Gwon Kim
79Hee-Chan Hwang
79Yo-Han Go
78Jonas Hector
78Jonas Hector
69Seon-Min Moon
69Seon-Min Moon
65Heung-Min Son
65Heung-Min Son
63Leon Goretzka
63Leon Goretzka
58Sami Khedira
58Sami Khedira
56Ja-Cheol Koo
56Ja-Cheol Koo
48Seon-Min Moon
48Seon-Min Moon
48
46
Összeállítások
Dél-Korea4-4-2
Németország4-2-3-1
Football Pálya
23
Hyun-Woo
Cho
2
Yong
Lee
5
Young-Sun
Yun
19
Young-Gwon
Kim
14
Chul
Hong
17
Jae-Sung
Lee
15
Woo-Young
Jung
20
Hyun-Soo
Jang
18
Seon-Min
Moon
13
Ja-Cheol
Koo
7
Heung-Min
Son
17
Jerome
Boateng
1
Manuel
Neuer
18
Joshua
Kimmich
15
Niklas
Suele
5
Mats
Hummels
3
Jonas
Hector
6
Sami
Khedira
8
Toni
Kroos
14
Leon
Goretzka
10
Mesut
Ozil
11
Marco
Reus

Dél-Korea

Kezdők
23Hyun-Woo Cho
2Yong Lee
5Young-Sun Yun
19Young-Gwon Kim
93
90
14Chul Hong
17Jae-Sung Lee
23
23
15Woo-Young Jung
9
8
20Hyun-Soo Jang
18Seon-Min Moon
69
69
48
48
13Ja-Cheol Koo
56
56
7Heung-Min Son
97
90
65
65
1Seung-Gyu Kim
21Jin-Hyeon Kim
3Seung-Hyeon Jung
4Ban-Suk Oh
6Joo-Ho Park
8Se-Jong Joo
90
9Shin-Wook Kim
10Seung-Woo Lee
11Hee-Chan Hwang
79
12Min-Woo Kim
16Sung-Yueng Ki
22Yo-Han Go
79
Cserék

Németország

Kezdők
17Jerome Boateng
1Manuel Neuer
18Joshua Kimmich
15Niklas Suele
5Mats Hummels
3Jonas Hector
78
78
6Sami Khedira
58
58
8Toni Kroos
14Leon Goretzka
63
63
10Mesut Ozil
11Marco Reus
9Timo Werner
12Kevin Trapp
22Marc-Andre ter Stegen
2Marvin Plattenhardt
4Matthias Ginter
7Julian Draxler
13Thomas Mueller
16Antonio Ruediger
19Sebastian Rudy
20Julian Brandt
21Ilkay Gundogan
23Mario Gomez
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Marokkó 3 2 0 1 4-1 3 7
D
GY
GY
2.
Horvátország 3 1 0 2 4-1 3 5
D
GY
D
3.
Belgium 3 1 1 1 1-2 -1 4
GY
V
D
4.
Kanada 3 0 3 0 2-7 -5 0
V
V
V

Nézzünk akkor pár elképesztő tényt pár órával a lefújás után.

Oroszországban sem szakad meg a világbajnoki címvédő rossz sorozata. 2002-ben a francia csapat esett ki világbajnokként a csoportban. 2006-ban a brazilok ugyan továbbmentek, de a négybe már ők sem jutottak be. 2010-ben az olaszok, 2014-ben pedig a spanyolok estek el a csoportban és ugyanígy járt a német válogatott is 2018-ban.

A szurkoló magányossága Forrás: Sputnik/Maksim Bogodvid

Attól a perctől kezdve, hogy a svédek Jekatyerinburgban megszerezték a vezetést Mexikó ellen, az is eldőlt, hogy Korea semmiképpen sem juthat tovább. Még győzelemmel sem. Ez nem szegte kedvét a távol-keleti csapatnak, mentek előre és meg is nyerték a mérkőzést. Ez a győzelem számukra azzal ér csak fel, amikor a 2002-es hazai rendezésű világbajnokságon a legjobb négy közé jutottak, pontosabban tolták őket. Most viszont még bírói segítség sem kellett nekik a világraszóló diadalhoz.

Lőw frusztrált és csalódott

A német szövetségi kapitánynak, Joachim Lőwnek 2022-ig érvényes szerződése van, de nagy kérdés, hogy ezek után marad-e a posztján.

Lőw a meccs utáni sajtótájékoztatón nehezen találta a szavakat. Elmondta, hogy óriási csalódottság van benne.

értékelt a német kapitány, aki nem volt hajlandó találgatásokba bocsájtkozni a jövőjét illetően.

A német szövetségi kapitány azt is elmondta, hogy a vereség után alig bírtak a játékosai megszólalni, nagy csend borult a kazanyi öltőzőre.

"Elmondhatatlanul frusztrált és csalódott vagyok" - tette hozzá a németek szövetségi kapitánya.

Le kell vonnunk a tanulságokat, de biztosan nem ma" - nyilatkozta Sami Khedira.

Az én időm lejárt (Lőwnek 2022-ig szerződése van) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Mi lesz a szövetségi kapitánnyal?

Nem lennénk meglepve, ha Lőw lemondana, bár minden csapat életében belefér egy kisiklás. Ugyanakkor az is igaz, hogy a német válogatott ezen a tornán három meccs alatt összesen két gólt lőtt - a svédeknek. Az, hogy Mexikó és Dél-Korea ellen nem találtak be, mindennél többet mond.

A nyolcaddöntőbe tehát Svédország és Mexikó jutott. A svédek úgy jutottak ki erre a vb-re, hogy az európai pótselejtezőn Olaszországot verték. Mexikó az első két győztes meccse után teljesen szétesett, kérdés, hogy tud felállni innen. Ha Brazília megnyeri a saját csoportját, akkor a mexikói válogatott a Selecaóval csap össze.