Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő San Antonio magabiztosan győzött a Phoenix ellen, a párbaj három nap múlva Phoenixben folytatódik. A Miami Heat mindössze 6 másodperccel a befejezés előtt billentette a maga javára a Detroit elleni meccset, és már csak egy győzelemre áll a továbbjutástól.

Fotó: Reuters

A Heat menetel, Weatherspoon (4, 3)
viszont jobban is igyekezhetne

Az "ikertornyok" megint nem szerepelhettek együtt, ám a Spurs győzelme után Robinson megkönnyebbülten csak annyit mondott, nem is akarja, hogy Duncan visszatérjen mellé, ha ez veszélyes lenne a sérült bal térdére. "Egyikünk sem akarna úgy játszani, hogy szétszakadhatnak a térdszalagjai" - így Robinson.

Az első meccs 70-72-es elbukása után Robinson semmit sem bízott a véletlenre, már a kezdéstől fogva remekelt: ő dobta a meccs első két kosarát, és már az első félidőben 21 pontnál és 13 lepattanónál járt. A félidőben 51-37-re ment a Spurs. "Tettünk ezt-azt, hogy (Robinson) szabadabban játszhasson" - árulta el Sean Elliott. "Kivettük a megszokott helyéről, és ez előnyösnek bizonyult számára."

A második játékrészt rosszul kezdte Robinson, első nyolc dobása mind sikertelen volt, viszont továbbra is aktívan segített a védekezésben, névrokonát, Cliff Robinsont őrizte, aki ekkor csupán 3/17-es dobóteljesítmény produkált. A harmadik negyed a klubtörténet negatív rekordját hozta, mindössze 9 pontot szerzett a San Antonio.

Elliott 13 ponttal és 10 lepattanóval zárt, Avery Johnson és hátvédtársa, Antonio Daniels 19 pontot rakott össze a befejező játékrészben. A Phoenixben Penny Hardaway (19) és Rodney Rogers (18, 10) teljesített a legjobban.

Keleten a Detroit Pistons még a sérült Grant Hillt is bevetette, ám a Miami újra nyert. A 2-0-ra vezető Heatnek már csak egyetlen meccset kell megnyernie, és máris a keleti döntőért játszhat a következő fordulóban.

Jamal Mashburn hat másodperccel a záró dudaszó előtt hintette a Heat győztes kosarát, miután megszerezte Jerry Stackhouse eladott labdáját. A Keleti főcsoport 2. helyezettje maximálisan kihasználta a hazai pálya kínálta előnyöket, és 1997 után újra komoly esélye van a konferencia elődöntőjébe jutni.

A Miami többször is komoly előnyt engedett ki a kezéből, ami odáig vezetett, hogy az utolsó hat percben egyetlen kosarat dobtak, mígnem Mashburn megmentette a társaságot. "Nagyon szerencsésen győztünk" - ismerte el Pat Riley mester. "Volt néhány lehetőségünk a harmadik harmadban 10 pontos előnyt kiépíteni, de nem éltünk ezekkel."

A sérült könyökkel játszó Grant Hill 21 percet töltött a parketten, csak 9 pontra futotta az erejéből, és általában nem volt tényező a mérkőzésen. Hill gyengélkedését Mashburn teljesen kihasználta: rájátszásbeli karriercsúcsot, 29 pontot szórt az első meccsen, most pedig 24 pontjából 10-et szerzett a záró negyedben, közte a döntő kosarat.

A maradék másodpercekben is adódott esély az egyenlítésre a Detroit, azon belül Jerry Stackhouse előtt. "Ideális szituáció volt. Volt esélyünk nyerni a meccs legvégén, és én elrontottam. Ez minden, amit mondani tudok" - mondta Stackhouse.

Mourning (22, 8) és Anthony Carter (10, 13 gólpassz) vitte a prímet abban a Miamiban, amely az előző két sorozatban elvesztett egyet a két nyitó hazai meccsből, majd mindkétszer kiesett az utolsó (otthoni) meccs elvesztése miatt.

Hillen szerdán vizsgálatokat végeznek, hogy eldöntsék, milyen súlyos a sérülése. Ahogy a csapattársai, Hill is lehangoltan üldögélt az öltözőben: "Meglátjuk, holnap hogyan érzem magam" - mondta. Stackhouse megpróbálta helyettesíteni Hillt, dobott is 26 pontot, de csak kettőt az utolsó negyedben.

Keleti főcsoport:

Miami Heat - Detroit Pistons 84-82
Miami Arena, 16 500 néző
A legjobbak (pont, lepattanó, gólpassz): Mashburn 24, Mourning 8, Carter 13, illetve Stackhouse 26, Stackhouse, Williams 7-7, G. Hill 4
Az állás: 2-0 a Miami javára.

Nyugati főcsoport:

San Antonio Spurs - Phoenix Suns 85-70
Alamodome, 20 617 néző
A legjobbak (pont, lepattanó, gólpassz): D. Robinson 25, D. Robinson 15, A. Johnson 6, illetve Hardaway 19, Blount 11, C. Robinson, K. Johnson 3-3
Az állás: 1-1.

Ajánló: