Vágólapra másolva!
Manapság már alig található olyan futballnemzet, amelynek ne lennének idegenlégiósai, és ez a kijelentés Magyarországra fokozottan is igaz, hiszen az európai országok élvonalaiban több mint negyven honfitársunk kergeti a labdát. Közülük jó néhányan rendszeresen szerepelnek a nemzeti tizenegyben is, azonban sokan vannak olyanok, akik a közelébe sem kerülnek a válogatottnak, pedig teljesítményük semmivel sem rosszabb, mint a rendszeresen meghívót kapott futballistáké.

A finn légió
A finn légió

Némileg hasonló a volt ferencvárosi Vincze Ottó esete, aki egykoron a Grasshoppersnek rúgott góljai után minden bizonnyal Magyarország egyik legnépszerűbb embere volt. Ő az előző szezonban a Waldhof Mannheimben focizott, illetve jobban mondva nem focizott, hiszen legtöbbször csak a kispadon kucorgott, amit azzal magyarázott, hogy edzője pikkel rá. Ennek ellenére az élvonalbeli Energie Cottbus megvásárolta őt, de a keletnémet együttesben eddig mindössze egy félidőt kapott. Pedig Eduard Geyerről nem lehet azt mondani, hogy nem szereti a magyarokat, hiszen a csapatban további három honfitársunk szerepel Sebők Vilmos, Mátyus János és Vasile Miriuta személyében.

Horváth Ferenc helyzete annyiban rosszabb, hogy ő az izraeli bajnokságban, a Maccabi Tel-Avivban számít "percembernek". Szabics Imre sokak szerint a magyar futball egyik legnagyobb tehetsége, aki szinte egy jó szezon után került külföldre, és a legutóbbi idényben még aránylag sokat is játszott a Sturm Grazban, ám a mostani pontvadászatban szintén csak percekre léphet pályára.

Sebők és Mátyus jó példa arra, hogy a magyar bajnokságban elismert játékosoknak milyen hosszú ideig tart, amíg sikerül beilleszkedniük egy sokkal keményebb igénybevételt jelentő pontvadászatba. Az előző idényben mindkét futballista rengeteg kritikát kapott a német szaksajtótól, ám mostanra - különösen Sebőknek - sikerült kiharcolnia a biztos csapattagságot, sőt, az egykori újpestiről nemrégiben azt írta a Kicker című sportmagazin, hogy ő lehet a legjobb megoldás a Cottbus középhátvéd-gondjaira. Mátyusról ezzel szemben azt írták ugyanebben a cikkben, hogy nem elég határozott a párharcokban, és sok fölösleges szabálytalanságot követ el. Mindezt arról a labdarúgóról fogalmazták meg, aki az elmúlt három évben kihagyhatatlan volt a magyar nemzeti tizenegyből.

Jó páran viszont hiába nyújtanak hétről hétre jó teljesítményt klubcsapatukban, nem veszik őket számításba a válogatottnál. Bódog Tamás például a német másodosztály listavezetőjénél, az FSV Mainznál szerepel, nem is rosszul, hiszen mindössze egy találkozóról hiányzott, a Kicker szerint átlagosztályzata 3,25, ami egyáltalán nem rossz, és mégis, még csak meghívót sem kap a nemzeti csapatba. Igaz, ő Magyarországon nem számított különösebben elismert futballistának, és már 1995-ben Németországba szerződött a Pécsből. Bódog mindössze egyszer húzhatta fel a címeres mezt, még tavaly, az ausztrálok elleni rossz emlékű találkozón. Ugyanazon az összecsapáson volt utoljára válogatott Klausz László is, akinek az már a 27. mérkőzése volt a nemzeti csapatban. Róla szeptember elején azt írta a Kicker, hogy csúcsformában van, és bár azóta teljesítménye kissé visszaesett, de még mindig ő a Waldhof csapatkapitánya, és minden találkozón szerepel. Ennek ellenére fel sem merül a neve a válogatottnál.

Vannak olyan játékosok is külföldön, akik hazánkban pár meccset ugyan játszottak az élvonalban, de senki sem tartotta őket "nagy durranásnak", ellenben légiósként csapatuk erősségei. Kovács Péter például Újpesten kis túlzással közröhej tárgya volt a maga közel kétméteres magasságával, Finnországban viszont már három éve a bajnokságban egyik legveszélyesebb támadójának számít, bajnoknak mondhatja magát, és gólt szerzett kupamérkőzésen a Liverpool FC ellen az Anfield Roadon.

Sztipánovics Barnabásról sem volt elmondható, hogy hazai klubjaiban meghatározó futballista lett volna, sem a a Zalaegerszegben, sem a Nagykanizsában nem éltették a drukkerek, ellentétben mondjuk Horvátországgal vagy Szlovéniával: előbbi országban a Rijekában, utóbbiban pedig jelenleg a Mariborban ontja a gólokat - egyszeres magyar válogatottként.

Minden bizonnyal a magyar focisták katasztrofális menedzselésének számlájára is írható, hogy három olyan játékos is van, aki különböző okok miatt jelenleg tulajdonképpen csapat nélkül áll. Az egyszeres válogatott Bukrán Gábor (aki ugyancsak az ausztrálok ellen húzhatta fel a címeres mezt) a legutóbbi idényben az angol harmadosztályban, a Walsallban szerepelt, amely egy divízióval feljebb léphetett, Bukrán azonban nem, mivel a nyáron lejárt a szerződése, amelyet nem hosszabbítottak meg. A középpályás - aki sosem lépett pályára a magyar élvonalban, hiszen már ifistaként külföldre került - a nyáron próbajátékon vett részt az angol harmadik vonalban szereplő Wigan Athleticnél, próbálkozott a belga La Louviere-nél is, de egyelőre nincs csapata.

Az utánpótlás-válogatottban alapembernek számító Fehér Miklós papíron ugyan az FC Porto futballistája, de nincs az első csapat keretében, és külön kell edzenie. Ő az előző idényben kölcsönben a Sporting Bragában szerepelt, és jól is játszott, ám ennek ellenére a Sárkányoknál csak a tartalékgárdába fért volna be, amit ő nem vállalt, ezért inkább külön tréningezik.

Furcsán járt Torma Gábor is, aki a nyáron szerződött a Roda JC Kerkradéból az FC Groningenbe, az előkészületi mérkőzéseken jól is futballozott, ám hat forduló után felbontották a szerződését, arra hivatkozva, hogy korábban műtött térde nem javult. Elméletben tehát vissza kellene térnie a Rodához, de egyelőre ott sem látják szívesen.

Légióssors magyar módra:

poszt

csapat

bajnokság

ford.

meccs

gól

Kovács Péter

cs

FC Haka

finn I.

29

26

8

Sztipánovics Barnabás

cs

Maribor PL

szlovén I.

10

9

7

Klausz László

cs

W. Mannheim

német II.

8

8

3

Kovács Zoltán

cs

Chateauroux

francia II.

11

9

3

Fekete László

cs

Helsingin JK

finn I.

28

12

2

Korsós Attila

kp

SV Salzburg

osztrák I.

14

13

2

Korsós György

h

Sturm Graz

osztrák I.

14

13

2

Czipó Zoltán

h

FC Atlantis

finn I.

28

26

2

Bárányos Zsolt

kp

SK Lommel

belga I.

8

6

1

Miriuta Vasile

kp

Energie Cottbus

német I.

8

6

1

Bodnár László

h

Dinamo Kijev

ukrán I.

13

7

1

Bódog Tamás

h

FSV Mainz 05

német II.

8

8

1

Dombi Tibor

kp

FC Utrecht

holland I.

8

1

0

Radics Zsolt

kp

NK Osijek

horvát I.

10

1

0

Vincze Ottó

kp

Energie Cottbus

német I.

8

1

0

Bodor Boldizsár

kp

Germ. Beerschot

belga I.

8

2

0

Szekeres Tamás

h

Strömsgodset IF

norvég I.

23

3

0

Torma Gábor

cs

FC Groningen

holland I.

8

3

0

Dárdai Pál

kp

Hertha BSC

német I.

8

4

0

Pálfi László

kp

MyPa

finn I.

29

4

0

Szilágyi Gábor

kp

Helsingin JK

finn I.

28

4

0

Fehér Csaba

kp

NAC Breda

holland I.

8

5

0

Lisztes Krisztián

kp

Werder Bremen

német I.

8

5

0

Lendvai Miklós

kp

RSC Charleroi

belga I.

8

6

0

Pető Tamás

kp

NAC Breda

holland I.

8

6

0

Szabics Imre

cs

Sturm Graz

osztrák I.

14

6

0

Kabát Péter

cs

Göztepe Izmir

török I.

7

7

0

Mátyus János

h

Energie Cottbus

német I.

8

7

0

Sebők Vilmos

h

Energie Cottbus

német I.

8

7

0

kapusok:

Hámori István

FC Lahti

finn I.

28

25

0

Mitring István

MyPa

finn I.

29

25

0

Babócsy András

FC Haka

finn I.

29

24

0

Király Gábor

Hertha BSC

német I.

8

8

0

Babos Gábor

NAC Breda

holland I.

8

7

0

Brockhauser István

Racing Genk

belga I.

8

1

0

Sáfár Szabolcs

SV Salzburg

osztrák I.

14

1

0

Megjegyzés: A mezőnyjátékosokat elsődlegesen a góljaik, majd pedig a gól/mérkőzés mutató alapján rendeztük sorba. A kapusoknál a játszott mérkőzések száma döntött. Megbízható forrás híján a táblázat nem tartalmazza az Izraelben futballozók adatait és a Cipruson szereplő Sebők Józseféit. Az adatok a péntek éjszakai állapotokat tükrözik.

Korábban: