Vágólapra másolva!

Megkezdődött a kötöttfogású birkózó-vb

A patraszi kötöttfogású birkózó-világbajnokságon nem csak a szőnyegen zajlik a tusakodás, egy "meccs" a kulisszák mögött is eldőlt. A női szabadfogású birkózás négy súlycsoporttal felkerül a 2004-es olimpia programjába, viszont a férfi 54 kg-os kategória megszűnik, és súlyhatár-módosítások várhatók, például 58 kg helyett 57, 130 kg helyett 125.

Sajnos a mieink tegnap délelőtti bemutatkozása nem sikerült. Az 54 kg-ban Oláh Tibor 4-1-re kikapott a finn Katajistótól, akit a tavaszi isztambuli Eb-n technikai tussal vert, Kaló Béla háromnegyed óra leforgása alatt két vereséget könyvelhetett el: a kubai Pena (1-4) és a bolgár Mollov (0-3) egyaránt legyűrte. Berzicza Tamás a 76 kg-ban közben szerencsére megoldotta a kötelező feladatot, 3-1-re verte a belarusz Panyist. Majd az esti programban 3-0-ra legyőzte a litván Sztankevicet is, az éremhez vezető úton a következő ellenfele az egyesült államokbeli Sieracki lesz, de még csak a legjobb nyolc közé jutásért. Kaló és Oláh számára viszont már véget ért a vb. Előbbi ellen indiai ellenfele nem állt ki, így a jegyzőkönyv szerint győzelemmel búcsúzott, utóbbi viszont a fehéroroszok Európa-bajnokától, Radkevictől is kikapott 7-0-ra, így ő két vereséggel.

A nap vége mégis jó, sőt szuperjó lett számunkra. Csapatunk egyetlen újonca, a 23 éves Füredy Levente az esti programban birkózott, s mondhatjuk, a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációját szállította. Előbb 4-3-ra verte az atlantai olimpiai bajnok lengyel Zawadzkit, majd ugyancsak 4-3-ra, hihetetlen izgalmak után a súlycsoport másik nagy egyéniségét, a világ- és Európa-bajnok török Eroglut. A BVSC birkózója már a legjobb nyolc között van a vb-n.

A mérkőzés végére a török teljesen elkészült az erejével, a szőnyegről lejövet kis híján újra kellett éleszteni, Füredy viszont vérző orral is frissen adott villámnyilatkozatot: "Tudtam, nekem semmi veszítenivalóm nincs, ez adott annyi pluszerőt, ami ehhez a két győzelemhez kellett. Nagyon boldog vagyok!"

Fábik Tibor

Korábban:

Elutaztak a birkózók a patraszi világbajnokságra