Vágólapra másolva!

Egy év múlva kezdődik az olimpia Sydneyben<br/>

Szinte órára pontosan egy évvel a Sydneyben sorra kerülő XXVII. nyári olimpiai játékok megnyitója előtt fogadást adott budapesti rezidenciáján Mark Higgie, Ausztrália magyarországi nagykövete. Egy időben ezzel a fogadással szerte a világon hasonló összejövetelekre került sor, valamennyin a 2000. szeptember 15-én kezdődő ötkarikás esemény volt a fő téma.

- Ausztrália büszke arra, hogy Görögországgal együtt részt vett valamennyi újkori olimpián, és arra is, hogy a második a világon, ahol már másodszor rendeznek nyári játékokat - jelentette ki a nagykövet. Ő is, Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter is köszöntötte a fogadáson megjelent világhírű sportolókat, köztük az 1956-os melbourne-i olimpia bajnokait, s a közelmúlt sztárjait, az Európa-bajnok vízilabdázókat.

- Okunk van arra, hogy reménykedjünk a sydneyi helytállásban, hiszen az Atlantát megelőző esztendőben augusztus végén 73 olimpiai pontja volt világversenyekről a magyar sportnak, most 86 van - latolgatta a megalapozott esélyeket a sportminiszter.

- Versenyben vagyunk a világgal, az év első nyolc hónapjának világbajnokságai alapján az előkelő tizedik helyen állunk a nemzetek rangsorában, és ez egy évvel a sydneyi olimpia előtt a legszebb reményekre jogosít - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a magyar sport az idei eredményeit átmeneti, nehéz időszakban produkálta, amikor szervezeti és finanszírozási átalakuláson megy keresztül.

A MOB elnöke kitért a legfrissebb bravúrra, a vízilabda-válogatott Firenzében megszerzett Eb-aranyára, hozzátéve: a póló tradicionális sikersportág Magyarországon, ezért különösen örömteli, hogy a csapatsportok közül elsőként harcolta ki - köszönhetően kontinentális elsőségének - az olimpiai részvétel jogát.

- Reméljük, hogy a női kézilabdázók követik a vízilabdázók példáját decemberi világbajnokságukon, s maradt esélyük a férfi kézilabdázóknak és a női vízilabdázóknak is kvalifikálniuk magukat - folytatta Schmitt. - Ha így lesz, akkor a magyar olimpiai csapat elérheti a tervezett kétszázas versenyzői létszámot.

Schmitt Pál azért is tulajdonít jelentőséget ennek, mert az olimpiai játékok iránt egyre növekvő világméretű érdeklődés következtében, ismert módon, korlátozni kellett a résztvevők számát. Ellenkező tendenciát mutat a nők részvétele az ötkarikás játékokon, hiszen bemutatkoznak vízilabdában, súlyemelésben és öttusában is.

- Pontosan egy esztendő múlva fellobban a láng, a korszerű, már a jövő évezred igényeit is minden tekintetben kielégítő új, 115 ezer nézőt befogadó olimpiai stadionban - hangoztatta a MOB-elnök. - Minden idők legnagyobb olimpiája következik, várhatóan 200 ország sportolóinak részvételével. A játékokig hátralévő egy esztendő két legfontosabb feladata, hogy a magyar sportolók közül minél többen jussanak túl a kvalifikációs versenyeken, és akik eddig megszerezték az indulás jogát vagy ezután fogják kiharcolni, azok nyugodt, kiegyensúlyozott körülmények között készülhessenek versenyeikre. Megnyugtató, hogy a felkészüléshez szükséges pénzt az állam biztosítani tudjuk.

Schmitt még hozzátette, hogy az előkészületek során a sportolók számíthatnak a tudomány hatékony, egyénre szabott segítségére, de ezzel párhuzamosan mindenkitől elvárják, sőt megkövetelik a tiszta felkészülést és versenyzést.

(MTI)