Vágólapra másolva!
A Seattle 10 győztes hazai meccs után megállította a Los Angeles Lakerst, a meccs negatív hőse Shaquille O'Neal volt. A Toronto Raptors Dávid Kornél nélkül verte idegenben a Golden State-t, a sacramentói Chris Webber 37 ponttal terhelte meg a Houstont, nyert is a csapat 111-98-ra. A napi krónika része, hogy a "sárga veszedelem" jövőre elérheti az NBA-t is.

Fotó: Reuters

Shaq most az övéit büntette

Sorozatban negyedszer nyert a Miami Heat, Eddie Jones 6 pontot hajított az utolsó 31 másodpercben, ami eléggé kellett a szoros, 80-76-os győzelemhez az Atlanta Hawks ellen. Jones utolsó 6 pontja egyben a csapat utolsó pontjai is voltak, így hozta a meccset a Miami a liga egyik legrosszabbja ellen - bár közben egyszer hatalmas előnyt pazarolt el a Heat. A vendégeknél Terry 17, Mutombo 11 ponttal és 17 lepattanóval végzett.

Egy ideig utoljára irányította a Dallast Don Nelson. A prosztatarák kezelése miatt önmagát szabadságoló tréner győzelemmel búcsúzott, ráadásul ezzel a diadallal megelőzte az örökranglistán mentorát, Red Auerbachot. A 60 éves edző, akinek betegségét kedden ismerték fel, a 24. szezonjában tart, mérlege 939-760, ezzel negyedik az örökrangsorban. A pályán Steve Nash tűnt ki, 24 percnyi játék alatt dobott 22 ponttal.

Fotó: Reuters

Anthony Carter töri át az Atlanta
védelmét

Vince Carter 29 pontig ment a Raptors 108-92-es oaklandi győzelme során. Az előző két meccsén egyaránt 51 ponttal végző Antawn Jamison belassult kissé, most 28-at szórt, 23/10-es mezőnystatisztikával, ez is lehetett a hazai vereség oka, no meg Corliss Williamson (22) és Antonio Davis (21).

A nap legtöbb pontját a Sacramento szerezte, a 17 ezresnél is népesebb rajongótábor előtt Chris Webber igazán extravagáns produkciót nyújtott: 37 pontot (szezoncsúcs) és 18 lepattanót szerzett, a Kings így 111-98-ra verte a Houston Rocketst. Webber a kilencedik dupla-dupláját gyűjtötte be zsinórban, a közönség meg is kezdte a tüntetést a szezon végén szabadügynökké váló támadó megtartásáért a nem túl fantáziadús, viszont roppant lényegre törő "Maradj!" transzparensek mutogatásával.

Bostonban Travis Best duplázott (27, 10 assziszt), az Indiana Pacers meg nyert 104-91-re. Best 46 percet játszott és 15/11-gyel dobott mezőnyből. Jalen Rose 25, Austin Croshere 16 ponttal és 10 lepattanóval segítette a Pacerst, akik a harmadik negyed végén és az utolsó elején bemutatott 12-1-es rohammal intézték el a hazaiakat.

Fotó: Reuters

Leszállóágban az indianapolisi
Jermaine O'Neal

A nap legszorosabb csatáját vívták East Rutherfordban, ahol a New Jersey kilencmeccses vesztes szériát szakított meg. Kenyon Martin egyetlen második félidőbeli kosarát 2,1 mp-cel a meccs vége előtt szerezte, amikor ismételt Sherman Douglas rontott kísérlete után. Ezzel verte a Nets 86-84-re a Phoenix Sunst, a hazaiak legjobbjai, Douglas, Aaron Williams és Johnny Newman 22, 23, illetve 13 pontot dobtak.

Bill Duffy játékosügynök szerint közel 60 százalék az esélye annak, hogy a következő idényben kínai kosárlabdázók is szerepeljenek a ligában.

"Nagyon bíztató tárgyalásokat folytattam Pekingben a kínai kormány vezetőivel, illetve a klubelnökökkel" - mondta Duffy. "Ötödször jártam Pekingben és most először érzem úgy, hogy nem utaztam el hiába. Természetesen még rengeteg részletkérdést kell tisztáznunk, de azt hiszem jó úton haladunk".

Duffy két centert, a 20 éves, 229 cm magas Jao Minget és a 23 esztendős Wang Csét (213 cm) szeretné az Egyesült Államokba vinni.

"Mindketten fantasztikus tehetségek. Akkor láttam őket játszani, amikor csapataik éppen egymással találkoztak. Jao Ming 22 pontot és 21 lepattanót szerzett, öt dobást blokkolt és mindhárom hárompontos kísérletéből betalált. Wang csak 20 percet töltött a pályán, de ennyi idő alatt is egészen káprázatos teljesítményt nyújtott, élete legjobb formájában 38 pontot dobott" - így Duffy.

Wang játékjoga a Dallas Mavericksé, Jaónak egyelőre még nincs amerikai csapata. Mindketten tagjai voltak a sydneyi olimpián 10. helyen végző kínai válogatottnak.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.