Vágólapra másolva!

A hegycsúcsot George Everestről nevezték el, aki a Himalájában sohasem járt
George Everestről

Itt, a "világ tetején", ahol a Himalája nyugati folytatásának tűnő, de valójában önálló hegységnek minősülő Karakorumot is ideszámítva tizennégy 8000 méternél magasabb csúcs található. A Mount Everest a legújabb mérések szerint 8850 méter magas. Az első 8000-es, amit az ember meghódított, a 8078 méteres Annapurna volt, amelynek a tetejére 1950-ben a francia Herzog és Lachenal jutott fel elsőként. A 14 csúcs közül utoljára a Sisha Pangmát mászták meg, csak 1964-ben, de ennek nem a hegy nehézsége az oka, hanem az, hogy Kína nem engedett be expedíciókat az országba.

George Mallory sohasem tért vissza, holttestére csak két évvel ezelőtt találtak rá
Mallory

Napjainkig valamivel több mint ezer hivatalos sikeres csúcsmászást tartanak nyilván, de a statisztikák nem egyértelműek, akadnak vitatott esetek is. Az azonban bizonyosra vehető, hogy mivel sokan "ismételtek" (Ang Rita serpa tizenegyszer járt a csúcson), kevesebb mint ezren hódították meg a Mount Everestet. Közülük azonban negyvennyolcan nem élték túl a leereszkedést, s a hegyen több mint 250-en haltak meg... Idén április 29-én, felfelé menet közben zuhant rejtett gleccserhasadékba s nem élte túl a 30 méteres zuhanást a 33 éves Babu Chiri nepáli serpa, aki korábban már tízszer jutott fel a Mount Everestre. 1999-ben egy sátorreklám miatt itt éjszakázott, ezt még senki nem csinálta utána.

S még néhány kuriózum: 1975-ben a japán Junko Tabei volt az első nő a csúcson, ott, ahova 1978-ban jutottak fel először oxigénpalack nélkül, az olasz Reinhold Messner és Peter Habeler. Messner volt az első, aki megmászta a világ mind a tizennégy 8000-es csúcsát. (A mai napig nyolcan vannak a "klubban".) Oxigénpalack nélkül első nőként 1988-ban az új-zélandi Lydia Bradey jutott fel. A legsikeresebb egy 1982-es szovjet expedíció volt, amelyből 11-en értek fel a tetőre. A legtöbben 2000-ben jutottak fel a csúcsra, 142-en. Ám az idei év is nagyüzemet hozott, főleg tavasszal; május 22-én 34-en, 23-án 37-en győzték le a Mount Everestet.

A Tátrában kezdődött

A magyar hegymászás a Magas-Tátrához kapcsolódik

Három év múlva megdőlt a magyar rekord, 1990 októberében a következő Himalája-expedíció 16 tagjából 11-en feljutottak a földkerekség hatodik legmagasabb csúcsára, a 8201 méteres Cho Oyura: Csíkos, Vörös, Várkonyi, Nagy S., Decsi István, Koncz Ákos, Pajor István, Straub József, Szendrő Szabolcs, Tóth Csaba, valamint az osztrák Reinhard Wlasich. A sikeren felbuzdulva a Cho Oyu több legyőzőjével (Vörös, Straub, Várkonyi, Nagy S., Koncz, Szendrő, Wlasich) 1996-ban elindult az első magyar Mount Everest-expedíció. Ez az út azonban tragikusan végződött. Erőss Zsolt és Wlasich 8300 méteren oxigénpalack nélkül táborozott, s az osztrák szervezete nem bírta elviselni a terhelést, szíve felmondta a szolgálatot. A tragédia után az expedíció tábort bontott és hazatért.

Két éve Erőss, Dely Péter, Földes András és Mécs László a Nanga Parbat 8126 méteres csúcsát támadta meg, s Erőss fel is ért ide. Tavaly nyáron a Karakorumba indult magyar expedíció, a világ 12. legmagasabb csúcsára, a 8047 méter magas Broad Peakre. Itt az ezt megelőző két évben egyáltalán nem járt hegymászó, így mindenképpen komoly sikerként lehetett elkönyvelni, hogy Mécs László és Ács Zoltán feljutott a csúcsra.

Irány a csúcs!

A két csapat mászási útvonala (piros - Magyar Everest-Lhotse Expedíció, sárga - Magyar Milleniumi Mount Everest Expdíció)

A Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció Mécs László (27), Erőss Zsolt (32), dr. Gárdos Sándor (42), Keresztesi Koppány (26), Markos Huba (33), Kertész Zoltán (40), Bradács Ágnes (32), Nedeczky Júlia (27) és Ugyan Anita (32) összeállításban észak felől, a tibeti normál úton, a Magyar Everest-Lhotse Expedíció Klein Dávid (25), Ács Zoltán (32), Ferenci Miklós (44), Mezey László (31), Várkonyi László (45), Kovács András (32), dr. Vida Gábor (32), Szendrényi Ákos (26) összeállításban pedig keletről, a nehéz Kangsung-falon keresztül célozza meg leküzdeni a Mount Everestet. Utóbbi csapat - a nevéből is kitalálhatóan - azonban a tervezésnél még rátett egy lapáttal: "Célunk a Mount Everest után a szomszédos Lhotse (8501 m) megmászása is úgy, hogy a két mászás között nem ereszkedünk lejjebb a két csúcsot elválasztó Déli-nyeregnél. Ha ez sikerül, akkor a világon először megoldjuk az Everest-Lhotse traverz néven ismertté vált problémát" - fogalmazta meg a Klein Dávid vezette expedíció.

Harcban az elemekkel

A két csapat között kikerülhetetlen rivalizálás megmaradt békés mederben, amit az is jelzett, hogy Kleinék ferihegyi indulásánál a másik csapat vezetője, Mécs is szerencsét kívánt a Magyar Everest-Lhotse Expedíciónak, majd augusztus 24-én Nepál fővárosában, Katmanduban találkozott a két társaság. Itt viszont végérvényesen különváltak.

A Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció az 5200 méter magasan fekvő alaptáborban

Fotó: explorers.hu
Az Everest-Lhotse Expedíció mindennapi élete az alaptáborban

Fábik Tibor

Korábban: