Vágólapra másolva!

Olimpia 2012: továbbra is Párizs a favorit

Lapértesülés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) küldötteinek madridi és londoni szemléjét követően is Párizs az első számú esélyese a 2012-es nyári olimpia megrendezésének.

A NOB-forrásokra hivatkozó Guardian szakértője ugyan azt írja elemző cikkében, hogy az elmúlt időszak visszaesése után lendületbe jött a londoni kandidálás, ezzel együtt a lehetséges 117-ből pillanatnyilag 35 biztos szavazóval számolhat, míg a még feltérképezés előtt álló Párizsra most 45-50-en voksolnának. A lap úgy véli, noha öt hivatalos pályázó van, igazából a francia és a brit főváros verseng a rendezési jog megszerzésért.

A NOB 13 fős szemlebizottsága, melyet a marokkói Naval el-Mutavakel vezet, harmadikként New York elképzeléseiről, lehetőségeiről tájékozódik, hétfőtől csütörtökig.

A keleti parti metropoliszban az előzetes információk alapján rendkívüli figyelemmel készültek fel a bizottság fogadására. Daniel Doctoroff, a város alpolgármestere, a pályázati bizottság vezetője elmondta, a rendezéssel kapcsolatos valamennyi témakörben megnyugtató és egyben meggyőző válaszokat fognak adni a felmerülő kérdésekre.

Az elképzelések szerint X-alakban elhelyezett ötkarikás létesítményekben kerülne sor húsz sportág eseményeire, az olimpiai falu pedig a vonalak metszéspontjában épülne fel.

A szemlebizottság tagjai ahogy a korábbi két helyszínen, New Yorkban is találkoznak majd városvezetőkkel és más befolyásos politikusokkal, valamint híres sportolókkal.

A NOB-delegáció ezt követően Párizsban vizitál (március 9-12.), a sort pedig Moszkva zárja (március 14-17.). A Nemzetközi Olimpiai Bizottság július 6-án Szingapúrban dönt arról, hogy mely város adhat otthont a 2012-es játékoknak.