Vágólapra másolva!
Augusztus végén hazatért két hónapos útjáról a világ legnehezebb hegyét megjárt Mol-K2-expedíció, soraiban öt magyar, egy szlovák és egy román hegymászóval. Erőss Zsolt, az expedíció csúcsmászója ellátogatott az [origo] Vendégszobájába, ahol azt is elmesélte, miért tartják a K2-t a legveszélyesebb csúcsnak. A hegymászó már vagy hatszor megmászta a Mount Blanc-t, ahová túrákat szokott szervezni. Erőss Zsolt első expedícióján a Kaukázusban 20 évesen vett részt, és bízik benne, hogy legalább 70 éves koráig hódolhat szenvedélyének, a hegymászásnak, hiszen: "az a jó hegymászó, aki megöregszik".

- Sziasztok, jó újra itthon, a tavasszal szervezett expedíciónk lecsengése ez, a többiek (Kollár Lajos, Csollány Kati, Mécs Laci, Markos Huba és a két külföldi, Dan Borcea és Jaro Dutka) felhatalmaztak, hogy a nevükben is válaszolhatok - kérdezzetek bátran!

- Mi alapján választjátok ki a csapatot? (cool)
-
Egyre inkább ismerjük a lehetséges tagokat, akiket nem ismerünk, azokat a teljesítményeik listája alapján vehetjük be. Ősszeszoktató-megismerő előtúrákra is szükség van a Kárpátokban vagy az Alpokban. A K2-n a fő szempont a tagok fizikai állóképessége volt.

- Mi volt a fő oka, hogy most nem sikerült megmászni a K2-t? (cool)
-
A kivételesen rossz idő, majd az egyetlen csúcstámadási lehetőségünknél a mély hó. Úgy tűnik, most globálisan rossz idő volt, már az alaptáborban értesültünk arról, hogy Indiában a monszun sokkal erősebb és elmosta Bombayt. Ez volt az az időjárási front, amely felhúzódott a Karakorumig és szinte ellehetetlenítette a próbálkozásokat.

- Milyen volt a csapat a mostani expedíción? Milyen volt a hangulat? Kiben csalódtál és ki okozott kellemes meglepetést? (curie_m)
- A csapat kicsit vegyesebb volt a megszokottnál, mert a Mol igényei szerint a környező országokból is vettünk be mászókat, így lett román és szlovák tagja is a csapatunknak. Ők nagyon érdekesen színesítették a csapatot, kicsit bábeli volt a helyzet néha. A nyelvi nehézségek ellenére egészen jól megértettük egymást és hatékonyan együtt tudtunk működni, különösen a szlovák mászó volt eredményes, sokat segített. Az alaptáborban a mi expedíciónknál volt a legjobb hangulat, ezzel kicsit kitűntünk a többiek közül, akik letargiába süllyedtek a rossz idő hatására. Nem volt különösebb csalódás, meglepetés a tagokat illetően, talán Csollány Kati teljesített a vártnál is többet.

- Az ilyen sikertelennek mondható mászást hogyan ítélik meg a szponzorok? Nem problémáznak? (jean_luc)
-
A szponzor felmérte azt, hogy ez a legrosszabb statisztikájú hegycsúcs. A legfőbb igénye az volt, hogy élve és épségben hazajöjjön a csapat minden tagja. Az eredmény, amit elértünk, a maximális volt, amit ezen körülmények között teljesíteni lehetett. Körülbelül tíz expedíció volt a helyszínen, és a kazahokkal együtt mi jutottunk a legmagasabbra.

- Hogyan sikerül egy ilyen túrára szponzorokat szerezni, és mennyibe került az egész Budapesttől Budapestig? (cool)
-
Magyarországon kivételesen nehéz támogatót találni hegymászó expedíciókhoz. Azt tapasztaljuk, hogy a környező országokban ez könnyebb - például Szlovéniában, de a volt szovjet köztársaságokban is. Most tavasszal engem talált meg a Mol, hogy támogatná az idei tervemet, így jöhetett létre ez az expedíció. Idén volt a legolcsóbb a K2-n való próbálkozás díja, így ezt az expedíciónkat végre nem negatív mérleggel zártuk. A költség fejenként kétmillió forint.

- Hogyan ítéled meg a kazahok viselkedését a hegyen? (kkacsa)
- Elsősorban felnézek a teljesítményükre, de én semmiképp sem vállaltam volna azt a kockázatot, amit ők. Ráadásul látszott, hogy az ég alján látható volt a közeledő front, és a mély hó miatt sejteni lehetett, hogy nincs csúcsesélyünk, még ha az éjszakába belemászunk is. Amúgy nagyon rokonszenvesek voltak, és ritkán tapasztalt profizmus jellemezte őket. A kazah hadsereg fiatal profi mászói ők, akik közül a jobbak már kilenc darab 8 ezres csúcsot másztak meg.

- Miért nehéz megmászni a K2-t? Úgy tudom, itt halnak meg a legtöbben. Ez hogy lehet? (cool)
-
A K2 hegyoldalai a legmeredekebbek, nincs könnyen mászható oldala, a fenti csúcsszakaszon rossz látási körülmények között tájékozódási problémák is lehetnek, és amikor a gyakori viharok itt találják a mászókat, gyakran végzetessé válhat a helyzet. A K2-n kevesebb a próbálkozók száma, mint az Everesten, a kereskedelmi expedíciózás itt még nem jelent meg. Talán a magasabb kockázati tényezők miatt, így a megmászásokra sokkal több baleset jut.

- Milyen volt a K2-n, mennyire volt nehéz az út? Mennyire volt hideg? (HuszasiASamurai)
-
A felhős időjárásnak köszönhetően most általában melegebb volt, viszont amikor csúcstámadásra indultunk, mínusz 30 fok köré hűlt le az időjárás. Eléggé fagyveszélyes volt, az összes ujjunkra nézve. Az ún. normál út nagyon nehéz: sziklás, lavina- és kőhullásveszélyes, tehát technikailag ez is nehéznek mondható.