Vágólapra másolva!
A hazai extrém sport három illusztris alakját látta vendégül az [origo] Vendégszobája. Füredi Balázs kite-surfössel, Rigler Miklós snowboardossal és Trso Lukács freestyle sízővel beszélgettek olvasóink.

Sziasztok, mi vagyunk a Kinder Bueno beugró bajnokai! Várjuk kérdéseiteket!

Miben vagytok bajnokok ? (StickUpKidZ!)
- Füredi Balázs: kite-surf, Rigler Miklós: snowboard, Trso Lukács: freestyle sí.

Mi van a hazai skatboardingal? Abból ma már Magyarországon nem lehet megélni? Miért van ez igy? (argea)
- A mi sportunkból sem lehet megélni, sajnos.

Milyen az a freestyle sí? (karl boro)
- Síelés szabad stílusban. Hasonlít a snowboardhoz, ahol különböző trükköket lehet végrehajtani a levegőben az ugrások közben.

Hol van itthon komoly kite-surf bázis? Amúgy milyenek a magyarok világviszonylatban? (karl boro)
- Siófok , Sós-tó. Itt van a legjobb adottság északnyugati szélre. Ezen a helyen van külön tanítóbázis is, térdig érő vízben. Magyarok kite-surfben a világszínvonalat tekintve nem nagyon vannak ott. Külföldön a tengereken, óceánokon jóval több és jóval egyenletesebb szél van, így nem kiegyenlítettek az esélyek. Itthon jó, ha egy évben van 30 nap, amikor normálisan fúj a szél. Ekkor lehet tanulni a trükköket.

Mennyit edzetek és mit? (swing_kira_lizzy)
- Kite-surf: amikor fúj a szél, csak akkor. Freesyle sí és snowboard: decembertől akár májusig, de márciusig mindenképp. Június közepétől július közepéig pedig kint vagyunk egy hónapot a Dachsteinen a gleccseren.

De ezeknek a begyakorlására több időre lenne szükség, nem? Vagy elegendő az a 30 nap ? (Kornlover)
- Kite-surf: úgy szokott lenni, hogy ha normálisan fúj a szél, akkor ráállunk egy trükkre, és azt addig gyakoroljuk, amíg szél van, de előfordul, hogy ez csak egy nap, és így ez általában nem elég.

Fotó: Marton Bálint
Milyenek az új board-,ok? Van valami különbség egy mai vagy egy 10 évvel ezelőtti board között? (jl picare)


Mennyibe kerül egy kite-surf felszerelés? (mindennel együtt...)? (jl picare)
- Ha újonnan veszed és a legjobb modelleket, akkor 250 ezer alatt nem úszod meg, de hogyha használtat veszel, akkor akár 100 ezer alatt is találhatsz olyat, amivel meg lehet tanulni.

Milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy például snowbord-versenyzők legyünk? (Narusegawa)
- Ahhoz, hogy versenyző legyél, minél fiatalabb korban el kell kezdeni snowboardozni. Sokat kell edzeni, és minél előbb el kellene jönni egy versenyre, benevezni és próbálkozni, kapcsolatba kerülni profikkal, akik segítenek.

Te hova jársz snowboardozni? Voltál már Valfrejusben? Ott van a legzsírabb fekete pálya Európában... (jl picare)
- Dachsteinre járok leginkább, mert ott van az egyesületünk háza, a BRH. Vannak jó kis feketék, de leginkább télen a szűzhóért, nyáron pedig a parkokért járok oda.

Fotó: Marton Bálint
A freestyle sí is ott van már a téli olimpiákon? Kik a legmenőbbek? (jp papin)
Tanner HallJon OlssonTj Schiller

Mikor és hol lehet titeket látni? :) (>Tomi<)
- A Kinder Bueno reklámban. Amúgy Bazsit a www.kitesurf.hu oldalon, Lego-t a www.metalbros.org és a www.fundango.hu oldalon, Mikit pedig szintén a metalbroson és www.burton.hu oldalon.

Hány éves korban kezdtétek az első gyakorlást? (Narusegawa)
- Miki: 14 évesen kezdtem, de előtte sokat gördeszkáztam; Lego: síelést 3 évesen, a freestyle-t pedig 16 éves koromban; Bazsi: 16,5 évesen kezdtem el snowboardot.

Síelni vagy boardozni könnyebb megtanulni? (jl picare)
- Az első 3-4 napban a síelést könnyebb tanulni, de a snowboard egy egyszerűbb mozgás. Ha megszoktad azt, hogy rögzítve van mindkét lábad, onnantól kezdve a snowboard a könnyebb.

Nem szoktak fájni a végtagjaitok? (Manócska12)
- Csak ha esünk, mert mi edzett fiúk vagyunk. ;) :)

Spéci léc kell a freestyle síhez? Vagy jó az én sima carwingom is hozzá? (jp papin)
- Spéci léc kell igen. Most már sok cég gyárt ilyen lécet, például a Salomon, és kb. ugyanannyiba kerül mint egy carwingos léc, csak annyi a különbség, hogy mind a két vége fel van hajtva, nagyobb a flexe és könnyebb.

Fotó: Marton Bálint

Ti szerepeltetek a reklámban? (Smart funboy)
- Igen, nézd meg a Kinder Bueno beugró bajnokok oldalát.

Hova szoktál eljárni a világban kite-ozni? Hallottam, hogy Venezuela király hely az ilyesmire. De gondolom, ha nincs más, az Omszki-tó is megteszi? :) (jp papin)
- Akinek anyagi háttere van hozzá, az persze hogy külföldre megy, de amúgy jó minőségű szél simán a Fertő-tavon is elérhető osztrákoknál.

Milyen céljaitok vannak a sportágatokban? (karl boro)
- Lego: csajokat szeretnék gyűjteni és kijutni az olimpiára; Miki: a legmagasabb hegyekről szeretnék lecsúszni ; Bazsi: kijutni külföldi versenyekre és jól szerepelni.

Tulajdonképpen miből alakult ki a kite-surf? (karl boro)
- Úgy kezdődött, hogy a sima sárkányt, amit eregetsz (az a háromszög alakú), azzal mentek ki először vízre léccel (vízisível). A maihoz hasonlító ernyő 2001-ben került piacra. Ezek azok a felfújható tube-os ernyők, és ezeket fejlesztik évről évre, hogy minél gyorsabbak legyenek és minél nagyobb legyen a liftjük. Gyakorlatilag ennyi az alapja, és ez változik az évek során.

Köszönjük az érdeklődést!

Füredi Balázs - kite-surf: Jó szelet!
Trso Lukács - freestlye sí: Peace, love unity!
Rigler Miklós - snowboard: Jó csúszást!