Társoldalunk:

MOB: plusz 75 millió az eredményes sportágaknak

2006.03.03. 16:50

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) saját szponzori bevételeiből 150 millió forint plusztámogatást nyújt az olimpiai felkészülésre. Erről pénteki ülésén döntött a MOB elnöksége, megszavazva Schmitt Pál elnök előterjesztését. A 150-ből 75 milliót a 15 legeredményesebb sportág között osztanak szét, míg a további összegek az olimpikonok és edzők továbbképzésére, (nyelv)tanulására, külföldi edzőtáborokra, konferenciák szervezésére, illetve sportdiplomáciai tevékenységre fordíthatók. A pénzekre bármelyik sportszervezet, klub, sportoló pályázhat.

Schmitt bemutatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jogi igazgatójának levelét, aki tudatta, hogy az olimpia szót semmilyen harmadik fél nem használhatja, mindez pedig azt jelenti, hogy a Budapesti Olimpia Mozgalomnak nevet kell változtatnia.

Az elnökség meghallgatta Molnár Zoltán beszámolóját a torinói téli ötkarikás játékokról: a csapatvezető egyértelműen sikeresnek minősítette a magyar sportolók teljesítményét, külön kiemelve a rövidpályás gyorskorcsolyázók pontszerzését, amelynek köszönhetően Magyarország a 27. helyen végzett a nemzetek rangsorában. Molnár jelezte, jó, vagy megfelelő eredményt azok értek el elsősorban, akik alanyi jogon kvalifikálták magukat, s nem a nemzetnek járó kvótával jutottak ki a játékokra.

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke az állami sportvezetés és a MOB viszonyát igazán örömtelinek nevezte. A doppingellenes küzdelem jövőjéről szólva kijelentette, hogy az NSH által kidolgozott, és a MOB észrevételeit is tartalmazó doppingellenes stratégia jelenleg a közigazgatási egyeztetés útját járja, így csak később kerülhet a kormány elé - remélhetőleg minél többet megőrizve eredeti formájából. Ábrahám ugyanakkor leszögezte, a maguk részéről mindent igyekeztek megtenni annak érdekében, hogy a stratégia elfogadásáig is annak szellemében hozzák meg döntéseiket. Ennek megfelelően a lehető legtöbb garanciát igyekeztek beépíteni a honi doppingellenőrzés menetébe: ez évtől magasabb szakmai elvárásoknak kell megfelelniük az ellenőröknek, új megbízóleveleket adnak ki, szigorodtak az összeférhetetlenségi szabályok (ne az adjon felvilágosítást, aki később mintát vesz a sportolóktól), a szakmai munka pedig immáron kikerült a minisztériumból (Bakanek György megbízatását megszüntették), azt ezentúl az Országos Sportegészségügyi Intézet látja el.

Ezen túlmenően biztonsági szállítólevelet kell csatolni a mintákhoz, közös oktatóprogramot kezdenek a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség bevonásával, továbbá szúrópróbaszerűen ellenőrzik magukat a doppingellenőröket is. Az államtitkár jelezte, az állam 55 millió forintot fordít ez évben a tesztelésre, de további összegek érkeznek majd a szakszövetségektől is, amelyek költségvetésük 1-3 százalékát kötelesek a doppingellenes küzdelemre fordítani.

Schmitt Pál Ábrahám Attila egyik felvetésével kapcsolatban közölte, a MOB a sporthivatal szakértőivel közösen alakítja ki azt a végleges, súlyos szankciókat is kilátásba helyező szerződést, amelyet valamennyi pekingi olimpiai résztvevőnek, valamint edzőiknek is alá kell majd írniuk.

A sportegyesületek és az olimpiai műhelytámogatások elosztási rendjével kapcsolatban a MOB elnöksége azt javasolta az állami sportvezetőknek, hogy az egyesületeknek, szakosztályoknak járó összegek a szakági szövetségeken keresztül jussanak el a "végállomásra", s hogy a klubok a szövetségeknek tartozzanak elszámolással.

Az ülés végén a torinói játékokon negyedik helyezést elért Huszár Erikát, az ötödik Knoch Viktort, valamint edzőiket, Darázs Istvánt és Telegdy Lászlót, továbbá a szövetség elnökét, Bathó Ferencet köszöntötte és ajándékozta meg az elnökség. Schmitt Pál egy-egy negyedmillió forintos adidas-vásárlási utalványt, valamint egy-egy órát nyújtott át nekik a MOB ajándékaként. Végül az elnökség jóváhagyta, hogy a MOB tartalékai terhére járuljon hozzá a lendületbe jött szakág mineapolisi világbajnoki részvételéhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK