Vágólapra másolva!

Több pénz jut a fogyatékkal élők sportjára

A Nemzeti Sporttanács ajánlásának szellemében, illetve a szövetségekkel történt egyeztetések után eldőlt, hogy az idén a tavalyinál 16,3 millió forinttal több pénz áll majd rendelkezésre a fogyatékosok sportjának támogatására. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 2007-ben 344,3 millió forintot biztosít az állam a terület számára.

A tavalyi összeg (328 millió forint) emelése többek között a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével (FONESZ) és a Magyar Paralimpiai Bizottsággal (MPB) folytatott egyeztetések eredménye. Ezeken a tárgyalásokon kiderült, hogy a szakma szerint más-más sportértéket képviselnek a paralimpiai kvalifikációs viadalok és az egyéb külföldi nevezéses versenyek.

A sportélet vezetői egyöntetűen a sportolási lehetőségek bővítése mellett tették le voksukat, ezért az eddigi gyakorlattal ellentétben a nagy költségvetésű külföldi viadalok helyett a hazai versenyrendszer fejlesztését kívánják előtérbe helyezni. Alapvető cél marad ugyanakkor, hogy minél több fogyatékkal élő embert bírjanak rá a rendszeres testmozgásra.

A minisztérium közleményében kiemeli, hogy a keret felhasználása a különböző szervezeteken múlik, amelyek eldönthetik, hogy a kvalifikációs versenyek mellett milyen más nevezéses sporteseményen kívánnak magyar versenyzőt szerepeltetni.