Vágólapra másolva!
Igaz, a kérdőjel ott van a neve mellett a tablón, de Pars Krisztián már a pekingi ezüstérmesek között szerepel a Magyar Olimpiai Bizottság idén huszadik alkalommal megjelenő sportévkönyvében, amelyet hétfőn mutattak be. A 760 oldalas Sport 2008-nak csak mintegy harmada foglalkozik konkrétan a nyári ötkarikás játékok történéseivel. Bár ez aligha így volt tervbe véve, a visszafogottabb, mindössze három magyar aranyérmet hozó szereplés maga is "szerkesztette" a könyvet.

"Az egyes versenyek során több ízben egy akció, egy találat, egy rossz mozdulat döntött az ellenfelek javára. Ismétlődő, szűnni nem akaró telefonhívásokra kellett válaszolnom, hogy miért jósoltam hat aranyérmet, amikor már a játékok felén túljutottunk, de még egyet sem nyertünk. Hiába magyaráztam, hogy a hat aranyról, hat ezüstről és hat bronzról szóló jóslatom megalapozott volt. Az Athén óta eltelt négy esztendő világversenyeinek eredményei figyelembevételével a sportági szakszövetségek elemzésének összegzése alapján készült. Jogosnak tűnt, hiszen az esélyeknek csak a felét vettem figyelembe. Ám a napok múltával mind több sportág versenyeinek befejezése után be kellett látnom, hogy a remélt háromszor hatos számot már nem érhetjük el" - írja a Sport 2008 című kiadvány előszavában Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki szerint azonban az olimpia utolsó három napja mindenért kárpótlást nyújtott.

A MOB idén huszadik alkalommal megjelenő sportévkönyvének címlapjára természetesen három kiragadott "aranypillanat" került: a kenus Vajda Attila a célban, a kajakos Janics Natasa és Kovács Katalin a vízbe ugrik örömében, férfivízilabda-válogatottunk szövetségi kapitánya, Kemény Dénes pedig Kásás Tamással ölelkezik össze a medencében.

Érdekesség, hogy a könyvben ugyan a kérdőjel ott van a neve mellett a tablón, de Pars Krisztián már a pekingi ezüstérmesek között szerepel, noha a kalapácsvetésben negyedik helyen végzett versenyzőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyelőre nem léptette előbbre: az ezüst- és bronzérmes, ám doppingvétségen ért két fehérorosz dobó ügye még nem zárult le.

S bár a nyári olimpia kétségkívül sok érdekes témát szolgáltatott, a Sport 2008-nak csak mintegy harmada szól konkrétan a pekingi történésekről, a honi sportújságírás legjobbjai írásaikban sokkalta inkább a magyar sport egészét vették górcső alá. Emellett a könyv természetesen felöleli a paralimpiát és a labdarúgó Európa-bajnokságot is, az utolsó fejezet pedig az év világversenyeinek, így az olimpiának az eredményeit tartalmazza.

A Gyárfás Tamás szerkesztésében megjelenő 760 oldalas Sport 2008 az Alexandra-könyvesboltokban kapható, s akárcsak tavalyelőtt és tavaly, idén is 7940 forintba kerül.