Vágólapra másolva!
A gazdasági válság közepette van egy futballcsapat, amely nemhogy csökkentette volna kiadásait, hanem annyit költ játékosokra, mint még soha senki a labdarúgás történetében. A Real Madrid 65 millió euróért szerződtette Kakát a Milantól, Cristiano Ronaldóért pedig 94 milliót fizet a Manchester Unitednek. Az idén minden létező címet besöprő Barcelona elnöke, Joan Laporta azt mondta, ők annak idején az egész csapatra nem költöttek annyit, mint a Real a két aranylabdásra, és való igaz, a 159 millió euróból több ütőképes csapatot is össze lehetne állítani. Mi megcsináltuk a magunkét. 
Marco Amelia (Palermo) - olasz kapus
vételár: 10 millió euró
ForrA!s: AFP

A 187 centis kapus 2001 és 2008 között a Livornót erősítette, tavaly több nagycsapat is hívta, ám meglepetésre a Palermóhoz szerződött. 2004-ben megnyerte Olaszországgal az U21-es Európa-bajnokságot, hat meccsen mindössze négy gólt kapott, ugyanebben az évben az athéni olimpián bronzérmet akasztottak a nyakába. A 2006-os vébén Gianluigi Buffon és Angelo Peruzzi mögött az aranyérmes olasz csapat harmadik számú kapusa volt, összesen kilenc válogatottsággal büszkélkedhet. 10 millió euróért nem olcsó választás, ám a Serie A-ban már bebizonyította, hogy nagyon jó kapus. Stabil és megbízható, s emlékezetes vele kapcsolatosan, hogy 2008-ban 0-0-s állásnál kivédte Ronaldinho 11-esét a Palermo-Milan (3-1) bajnokin.


Maicón (Internazionale) - brazil jobbhátvéd
vételár: 25 millió euró
ForrA!s: AFP

2001-ben a Cruzeiróban kezdte pályafutását, először 2003-ban volt brazil válogatott, ám egy ideig nem kapott lehetőséget Cafú mellett. 2004-ben a Manchester United szerződtette - volna, ha kap munkavállalási engedélyt, amit azért nem adtak meg neki, mert akkor még túl kevés meccset játszott a válogatottban. Két évig így a Monacóban szerepelt, 2006 óta pedig az olasz Intert erősíti, s mára a világ egyik legjobb jobb oldali védőjévé nőtte ki magát. A 27 éves játékos villámgyors, védekezésben és támadásban is kiváló, pompásak a beadásai, és gólokat is szívesen lő. Immáron a selecaóból is kihagyhatatlan, 44 fellépésen van túl, melyeken 4 gólt szerzett.


Alex (Chelsea) - brazil középső védő
vételár: 10,5 millió euró
ForrA!s: AFP

Ő is 27 éves, és ő is brazil, egyúttal 17-szeres válogatott, így minden tekintetben jól megértené egymást Maicónnal. 2001 és 2004 között Pelé egykori csapatában, a Santosban szerepelt, utána a Chelsea igazolta le, ám a londoniak azonnal kölcsönadták a PSV Eindhovennek. A holland sztárcsapatban hátvédként is igen gólerős volt, 84 mérkőzésen 11 gólt szerzett. Három bajnoki címet nyert a PSV-vel, s a holland bajnokság egyik legjobb védőjének tartották. Két éve visszahívta a Chelsea, és jól tette: Ricardo Carvalho és John Terry sérülésekor kiváló beugró volt, remek szabadrúgásai immáron részei a Chelsea-taktikának, jól fejel, erős fizikumú, igaz, nem a leggyorsabb játékos. A szurkolók már dalt is költöttek róla: "Ó, Alex Rodrigo Dias da Costa, Brazíliából jött és Terrynek a társa, néha kicsit kemény, de passzolj neki, s meglásd, 30 yardról gólt fog lőni."


Juhász Roland (Anderlecht) - magyar középső védő
vételár: 5 millió euró
ForrA!s: AFP

A magyar válogatott védelmének az oszlopa az MTK-ban 1999 és 2005 között 107 meccsen 12 gólt szerzett, s nem véletlen a gólérzékenysége, hiszen csatárként kezdte karrierjét. Mostanság őt tartják a legpiacképesebb magyar játékosnak, így csak picit kellett elfogultnak lennünk ahhoz, hogy betegyük álomcsapatunkba. 2005 óta a belga Anderlecht erőssége, 2006-ban és 2007-ben bajnok lett a brüsszeliekkel, igaz, az utóbb két évben a Bölöni László által vezetett Standard Liége kiénekelte a sajtot Juhászék szájából. A hórihorgas (193 centis) játékos kiválóan fejel, remekül helyezkedik és nagyon labdabiztos, ügynöke szerint a dobogósokat leszámítva bármely topligás csapatában megállná a helyét. Kíváncsian várjuk, hogy - ha nem is a Real Madrid, de - melyik együttes szerződteti a 26 éves Juhászt, érdeklődőkben állítólag nincs hiány.


Antonio López (Atlético Madrid) - spanyol balhátvéd
vételár: 5 millió euró
ForrA!s: AFP

Mint csapatunk fentebb bemutatott játékosainak a többsége, ő is 27 éves, és ősmadridinak számít: 1999 óta az Atlético játékosa. A B csapatban lehúzott két év után felkerült a nagyokhoz, ahol eddigi 166 mérkőzésén kilencszer volt eredményes (2002 és 2004 között az Osasunában kölcsönjátékosként 70 meccs/2 gólos átlagot produkált). Kiváló bal lába van, az ára pedig potom 5 millió euró, ami egyáltalán nem sok egy 16-szoros spanyol válogatottért. A 2006-os vébén Szaúd-Arábia ellen kapott szerepet, az Eb-győztes csapatnak nem volt tagja, a mostani vb-selejtezőkön azonban egy meccsen már játszott. Az Atléticóval ősztől a BL-ben is kipróbálhatja magát, a fővárosiak ugyanis negyedikek lettek a bajnokságban.


Aaron Lennon (Tottenham) - angol jobb oldali középpályás
vételár: 13 millió euró
ForrA!s: EPA

Mindössze 22 éves és mindössze 165 centi magas - ezzel ő a Premier League legalacsonyabb futballistája, amit azonban a sebességével kompenzál - nem sok nála gyorsabb futballista játszik Angliában. Tehetségére hamar felfigyeltek: 14 (!) évesen már saját cipőszponzora volt, s nem kellett sokat várnia a Premier League-debütálására sem. 16 éves és 129 napos volt, amikor a Tottenham elleni bajnokin bemutatkozott a Leeds csapatában. 2003 és 2005 között 38 meccsen egyszer volt eredményes, három éve épp a Spurs igazolta le egymillió fontért a pénzügyi válságban lévő Unitedtől, és nem bánta meg döntését a londoni együttes. 2006-ban Wayne Rooney-val közösen őket választották meg a szezon legjobb fiatal játékosának, egy évre rá harmadik lett Cristiano Ronaldo és Cesc Fabregas mögött. Londonban már 117 mérkőzés van a háta mögött, egy tucat gólt lőtt, és eddig 11-szer szerepelt az angol válogatottban. A 2006-os vébén már megcsillogtatta tehetségét, olyannyira, hogy sok szurkoló már három éve úgy vélekedett: David Beckham helyett őt kellene szerepeltetni a jobb oldalon. Még akkor is, ha teljesen más a játékstílusuk, Lennon ugyanis inkább tipikus elfutó, majd beadó szélső, semmint hosszú ívelgetésekkel operáló, technikás középpályás. Idén a Tottenham legjobbjának választották.


Michael Essien (Chelsea) - ghánai védekező középpályás
vételár: 33 millió euró
ForrA!s: AFP

Ő is idén lesz 27, azaz a legjobb futballistakorban, pályafutása csúcsán van. Essien az a játékos, akire minden csapatnak szüksége lenne - ám nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy 24,4 millió fontot adjanak ki érte. A Lyon ennyit kasszírozott Essienért 2005-ben, mi most 33 millió eurót sem sajnálnánk érte, amivel ő Dream Teamünk legdrágább választása. Amikor a Bastiában játszott, Patrick Vieiráéhoz hasonlították a játékát, azóta talán már túl is nőtt rajta játéktudásban. Neki is specialitása, hogy a két 16-os közötti területet fáradhatatlanul befutja, s míg áthatolni rajta szinte lehetetlen, az ellenfél kapuja előtt sem jön zavarba, óriási bombagólok fűződnek a nevéhez. A Chelsea-ben 102 meccsén 11, a ghánai válogatottban 43 meccsen 8 gólt vágott.


Zvjezdan Misimovic (Wolfsburg) - bosnyák támadó középpályás
vételár: 13 millió euró
ForrA!s: AFP

Ő is 27 éves, s idén robbant be a futballvilágba, hiszen elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy német bajnok lett a Wolfsburg. 2000-ben egyből a csúcson kezdte, a Bayern München második csapatának lett a játékosa, 2002-ben a nagyokhoz is felkerült, ám mindössze három meccsen játszott a rekordbajnok német együttesben. 2004 és 2007 között a Bochumban már megmutathatta kivételes képességeit, középpályás létére 92 meccsen 21 gólt ért el. Egy év nürnbergi szereplés (28 mérkőzés, 10 gól) után 3,9 millió fontért igazolta le a Wolfsburg, ahol pazar kis csapat jött össze, amely Misimovic vezérletével megnyerte a Bundesligát. A német bajnokság legsokrétűbb és legkreatívabb középpályásának tartják. Igazi gólpasszkirály: 33 bajnokin 18 átadásából lett gól, s ő maga is betalált hatszor. Az egész jó nevekből (Dzeko, Salihovic, Ibisevic) összeálló bosnyák válogatottban 41 mérkőzésen 15 gólt ért el.


David Silva (Valencia) - spanyol bal oldali középpályás
vételár: 22 millió euró
ForrA!s: AFP

Még csak 23 éves, de már 25-szörös spanyol válogatott, és 22 millió euróért lehet őt elcsábítani Valenciából, ahol 19 meccsen 4 gól és 7 gólpassz fűződik a nevéhez a 2008-2009-es szezonban. Mivel mögé is spanyol játékost tettünk, még inkább előtérbe kerülhetnek pozitív tulajdonságai: 170 centijével nem számít magasnak, ám ezt kompenzálandó szélvészgyors, pazarul cselez, s nem csak a bal oldalon találja fel magát, hanem az irányítói szerepkörben is. A tavalyi, németországi Eb-döntőben is ott volt, ahol jó játéka mellett azzal is emlékezetessé tette a finálét, hogy Podolskit a földhöz lökte, ami után nagy csetepaté kezdődött, ám minden résztvevő megúszta piros lap nélkül. Öt foci-Eb-s meccsén egy gólt lőtt.


Marc Janko (Salzburg) osztrák csatár
vételár: 5 millió euró
ForrA!s: AFP

Az osztrák bajnokság alacsonyabb presztízse miatt Janko vélelára csak ötmillió euró, ezzel együtt nem kizárt, hogy a 196 centis csatár sláger lesz a nyári átigazolási piacon. Ha megnézzük, mit művelt a legutóbbi bajnokságban, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a Celtic szerződtetni szeretné: 34 bajnokin 39 gólt szerzett, s csak azért nem lett aranycipős, mert a topligáknak másfeles a szorzójuk, így a 33 Primera División-meccsén 32-szer eredményes Diego Forlán lett a befutó. Inkább lesipuskásnak számít, semmint bombázónak: rengeteg fejes gólt szerez, s a legtöbbször a legjobb helyen van ahhoz, hogy lecsapjon a labdára és kíméletlenül belője a ziccerhelyzeteket. Érdekes lenne látni, hogy egy nagyobb bajnokságban miként állja meg a helyét - mi megadnánk neki az esélyt, főleg, hogy - Real-szinten - aprópénzért elvihető.


Grafite (Wolfsburg) - brazil csatár
vételár: 11 millió euró
ForrA!s: AFP

A nagy vándormadár Grafite már 30 éves, ám 11 millió eurót mi ennek ellenére sem sajnálnánk rá. Az egyszeres brazil válogatott csatár (2005-ben Guatemalának gólt is lőtt) 1999 óta már kilenc csapatban megfordult, Európában először a francia Le Mans-ban szerepelt (51 meccs, 17 gól). Érdemes volt keresgélnie, hiszen jelenlegi csapata, a Wolfsburg fekszik neki a legjobban: első évében 22 fellépésen 11-szer vette be a kaput, a mostani idénye viszont ennél is sokkal jobban sikerült. Huszonöt Bundesliga-mérkőzésen 28-szor mattolta az ellenfél kapusát, amivel gólkirály lett, és a legemlékezetesebb gólját épp a címvédő Bayern Münchennek lőtte: kicselezte az egész védelmet, majd sarokkal a kapust is becsapta - a képességeiről mindent elmond ez a mozdulatsor.


Cserepad négy magyar válogatottal

ForrA!s: AFP

Kaká árából 16 Gera Zoltánt lehetne megvenni

Bodnár László jól ismeri gólvágónkat, Jankót, így neki is a keretben a helyre, ráadásul érte egy fillért sem kell fizetni, hiszen lejárt szerződését nem hosszabbította meg Ausztriában - a Celtic helyett jöjjön hozzánk! Amelia cserekapusa akár Babos Gábor is lehet, a rutinos légiósért a NEC Nijmegen 2 milliót kér. Az újpesti Tisza Tibort Ronaldo árának a 188-ad részéből, azaz 500 ezer euróért le lehet igazolni, egy próbát mindenképp megér.

Álomcsapat 159 millió euróért: Marco Amelia (Palermo) - Maicón (Inter), Alex (Chelsea), Juhász Roland (Anderlecht), Antonio López (Atlético Madrid) - Aaron Lennon (Tottenham), Michael Essien (Chelsea), Zvjezdan Misimovic (Wolfsburg), David Silva (Valencia) - Janko (Salzburg), Grafite (Wolfsburg). Cserepad: Gera Zoltán (Fulham), Bodnár László (csapat nélkül), Babos Gábor (NEC Nijmegen), Tisza Tibor (Újpest).

A játékosok értékét a transfermarkt.de alapján határoztuk meg.