Vágólapra másolva!
Több százmillió forintos bevételtől eshet el a hazai kézilabda- és vízilabda-szövetség, amelyek hiába állapodtak meg az RTL Klubbal a bajnoki és válogatott mérkőzések közvetítési jogainak értékesítésétől, egy 2004-es és egy 2006-os szerződés alapján továbbra is a Sport TV birtokolja a jogokat, mégpedig ingyen. Információink szerint a Soproni Liga mérkőzései is maradhatnak a sportcsatornán, ahol hajlanak rá, hogy kifizessék a Digi TV által három évre ajánlott 2,1 milliárd forintot.

Éveken át ingyen, közvetítési díjak nélkül kerültek képernyőre a hazai bajnoki kézilabda-és vízilabda-mérkőzések, illetve válogatott találkozók, ám az újabb sportcsatornák elindulása, valamint az ezzel exponenciálisan megnövekvő igények és versenyhelyzet miatt átrendeződésre kényszerült a piac.

A külföldi futballbajnokságok közvetítési jogai után a Bajnokok Ligájáért ment a küzdelem, az áttörést azonban a Digi TV elképesztő, három évre szóló, 2,1 milliárdos Soproni Liga-ajánlata hozta meg.

A Sport1 és Sport2 csatornákat működtető Sport TV, a Sportklub és a megalakulás előtt álló DigiSport számára nincsen elég népszerű sportág, így a magyar futballbajnokik mellett megkezdődött a harc több csapatsport mérkőzéseiért is.

Kézilabda: RTL-győzelem kontra Sport TV-szerződés

Kézilabda-összecsapásokat korábban az m1-en, illetve a Chello Central Europe Zrt. tulajdonában lévő Sport TV-n lehetett látni. A sportcsatorna úgy ítélte meg - és szerződést is így kötött -, hogy a "tv-megjelenés vagyoni értékkel bír", tehát külön jogdíjat nem fizetett a mérkőzésekért (egy-egy összecsapás technikai feltételeinek biztosítása másfél millió forintot így is elvitt), a szövetség számára viszont jól jött, hogy évi 30-50 mérkőzés képernyőre került.

Idén változott a helyzet, a szinte minden komolyabb sporteseményt elveszítő RTL Klub, illetve Sportklub ugyanis pénzes ajánlattal rukkolt elő, bejelentkezett a DigiSport is, s hogy ne maradjon le az eddig a sportágban betöltött piacvezető szerepéről, a Sport TV is hajlandó lett volna pénzt áldozni a jogdíjakért.

A szövetség legutóbbi közgyűlésén az elnökségi tagok mindenképpen döntést szerettek volna hozni, ennek megfelelően úgy határoztak, az RTL Klub/Sportklub kettős lesz a befutó. A Sport TV-nél azonban előkerültek olyan régi szerződések, amelyek korábban a ő munkatársaik figyelmét is elkerülték, ám utólag mindent felboríthatnak.

"A kézilabda-szövetséggel közel kilenc éve a lehető legjobb, mondhatni baráti viszonyban dolgoztunk. Sikeresnek is mondható a kapcsolatunk, nemcsak részünkről a nézettséget tekintve, hanem a szövetségnek is, hiszen a Sport1 színre lépése előtt a bajnokik töredéke tudott csak képernyőre kerülni, a jelenlegi mérkőzésszám nyolcadát, tizedét közvetítette csak a televízió" - nyilatkozta az [origo] érdeklődésére Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője.

Máté szerint a műsorszolgáltatóként most belépő Digi TV, illetve a komolyabb lehetőség nélkül maradó Sportklub joggal gondolta úgy, érdemes beszállni a csatába, ám a közös, sikeres együttműködés után a Sport TV nagyot csalódott, amikor kiderült, az MKSZ a vetélytárs RTL ajánlatát fogadta el.

"Miután korábbról, 2004-ről volt két szerződésünk a magyar bajnokik, illetve a válogatottak mérkőzéseinek közvetítéséről, a jogászunk levélben jelezte a kéziszövetségnek, nem biztos, hogy helyesen járt el, amikor így döntött."

Máté elmondta, a csatorna még 2004-ből rendelkezik egy-egy olyan, a mai napig jogilag hatályos papírral, amely a hazai bajnoki, illetve a válogatott mérkőzések (barátságos meccsek, vb- és Eb-selejtezők) kapcsán született. Ezek egyik pontja kimondja: amennyiben a két fél május 31-ig nem jelzi, hogy nem kívánja folytatni az együttműködést, a szerződés automatikusan egy évvel meghosszabbodik.

Azaz jogi szempontból jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a Sport TV-é a közvetítési jog, amelyet a szövetség másik partnernek szeretne értékesíteni.

"Azt hozzáteszem, a bajnokikról szóló szerződésben szerepelt egy minimálisan közvetítendő mérkőzésszám, amelyet a legutóbbi szezonban nem teljesítettünk. Igaz, korábban meg többet adtunk ennél" - mondta Máté, aki szerint nem levelezgetéssel, hanem a korábbi esetekhez hasonlóan beszélgetés útján kell tisztázni a helyzetet.

"Viszont válaszlevelet várnánk a jogászunk írására, ezt egyelőre nem kaptuk meg" - üzent a Sport TV vezetője.

Sinka: A pertől sem riadunk vissza

"Nincs itt semmilyen probléma, az elnökségi ülés döntésének értelmében az RTL Klub nyerte meg a kézilabda-közvetítések jogait, az sem titok, hogy az ötéves ajánlat több mint 400 millió forintot jelent a számunkra" - mondta az [origo]-nak a larviki strandkézilabda-Eb-n tartózkodó Sinka László.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke eltökélt abban, hogy kitartanak a döntésük mellett. "A Sport TV-nél előkerült egy 2004-ből datálódó iromány, amely eddig alvó papír volt, azaz olyan, amit igazán senki sem vett komolyan figyelembe. Most már a jogászokon múlik, hogy megállapítsák, mi ennek a papírnak az előnye és hátránya, az abban foglaltakat teljesítették-e a felek, mert ez erősen vitatható."

Sinka szerint a jelenlegi helyzet exlex állapot, de megoldást találni kell, akár peres úton is. "Szeretnénk per nélkül megegyezni, de ha nincs más megoldás, akkor a tőlünk idegen bírósági eljárástól sem riadunk vissza."

Ugyanúgy járhatnak a vízilabdások is

Nem a kézilabda az egyetlen sportág, amely verembe eshet a korábbi gyakorlat miatt. A vízilabda OB I összecsapásait ugyanis szintén az m1, illetve a Sport TV közvetítette, a május 31-én lejáró szerződés után azonban a szövetség kapott az alkalmon, és a kézisekhez hasonlóan elfogadta az RTL Klub ajánlatát. A csatorna négy éven át évi 30 milliót fizetne a közvetítési jogokért, ez pont 30 millióval több, mint amit eddig kapott a szövetség.

Kiderült azonban, hogy a Sport TV-vel kötött szerződésnek ugyancsak van egy hasonló záradéka, azaz, ha május 31-ig a két fél valamelyike nem mondja fel, akkor automatikusan meghosszabbodik. A jog tehát elvileg itt is a Sport TV-é, a vízilabda-szövetség vezetői emiatt nem írhatják alá a szerződést.

Forrás: MTI

Köpf Károly, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára megerősítette: egyelőre patthelyzet alakult ki. "A jogok iránt az RTL Klub érdeklődik, ám amíg a helyzet nem tisztázódik, nem írhatjuk alá a szerződést. A jogászokon és a megbeszéléseken múlik, mi lesz a megoldás, mivel a következő idény októberben kezdődik, még van időnk" - mondta az [origo]-nak.

Megkerestük az RTL Klubot is, ahol Rényi Ádám kommunikációs igazgató egyelőre nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A Sport TV asztalán a Digi-ajánlat

Csütörtökön a telki edzőközpontban ülésezik a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége, így pont kerülhet a Soproni Liga közvetítési jogainak kérdésére. A testület tagjai várhatóan áldásukat adják majd a bajnoki mérkőzésekért három évre 2,1 milliárd forintot kínáló Digi TV-vel kötendő szerződés aláírására. A döntést több hónapos tárgyalássorozat előzte meg, amelyet a George F. Hemingway vezette NB I-es bizottságnak az elmúlt napokban sikerült lezárnia.

Amennyiben a grémium is rábólint a megállapodásra, akkor következik az a 10 napos időszak, amikor a korábbi jogtulajdonos Sport TV élhet opciós jogával, azaz ha ugyanazokat a feltételeket vállalja, mint a Digi TV, akkor megtarthatja a jogokat.

"Egyértelműen nem arra játszunk, hogy leteljen a tíznapos határidő. Külföldi tulajdonú, multinacionális cég része vagyunk, tudjuk, hogy dönteni kell, ezért folyamatosan gondolkodunk" - mondta érdeklődésünkre Máté Pál.

A Sport TV stábjából származó információink szerint a tulajdonosok hajlanak rá, hogy kifizessék a Digi TV által ajánlott összeget, ezt azonban Máté egyelőre nem erősítette meg. Kérdésünkre, hogy vajon mire számíthatnak a magyar nézők, illetve nem jelent-e túl nagy presztízsveszteséget a csatorna számára a Soproni Liga jogainak esetleges elvesztése, a főszerkesztő így felelt: "Az üzletet és a szakmát szét kell választani. Az egyértelmű, a Soproni Liga mérkőzéseinek közvetítése az értékes jogok közé tartozik, de az már nagy kérdés, valójában mennyit is ér."