Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem pártolja, hogy Hirosima és Nagaszaki együtt pályázzon a 2020-as nyári játékok rendezési jogának elnyerésére.

Gilbert Felli, a NOB igazgatója kedden egyértelművé tette a testület álláspontját, leszögezve, hogy a kandidálás szabályai egyértelműen kimondják: nincs közösködés. "Az Olimpiai Charta világosan rendelkezik a kérdésben: egyetlen város lehet csak házigazda. Jelenleg tehát a válaszunk: nem!" - fogalmazott Felli.

Miután Tokió október 2-án elveszítette Rio de Janeiróval szemben a 2016-os olimpiáért folytatott versenyt, most vasárnap Hirosima és Nagaszaki közös pályázat ötletével jelentkezett. Az 1945-ben amerikai atomtámadást szenvedett japán városok polgármesterei 2020-ra kandidálnának közösen. Álláspontjuk szerint a jelentkezés középpontjában pedig a világbéke és az atomfegyvermentes világ iránti elkötelezettség áll majd.

Felli szerint ha a japán pályázat nyerne, legfeljebb arról lehetne szó, hogy miközben az egyik város a házigazda, a másik bizonyos ötkarikás versenyeknek, például csoportmérkőzéseknek adhatna otthont az olimpiai futballtorna első körében.

A 2020-as rendezőről - a jelöltek között ott lehet Budapest is - 2013-ban dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.