Társoldalunk:

Sidi ezüstöt és olimpiai kvótát szerzett

2010.07.31. 15:03

Sidi Péter ezüstérmet szerzett a férfi légpuskások között a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokság szombati első versenynapján, s ezzel biztosította helyét a londoni játékokon.

A komáromi sportoló az alapversenyből 599 körös eredménnyel, első helyen jutott be a nyolcas döntőbe, ahol 101,4 kört ért el, így 700,4 körrel zárt. A viadalt a kiválóan döntőző, az alapversenyben szintén 599 kört lőtt olasz Niccolo Campriani nyerte meg 702,5 körös eredménnyel. A bronzérem az indiai Gagan Narangé (699 kör) lett.

A magyar csapat tájékoztatása szerint az ebben a számban idén Eb-ezüstérmes Sidi jól kezdte a finálé tíz lövését, elsőre és másodikra is erős tízest lőtt (10,7, 10,3 kör), így két tizeddel vezetett, két körrel később viszont (9,8, 9,9) már az olasz állt az élre, s innen Camprianit már nem lehetett utolérni. Sőt, a rosszul sikerült hatodik lövés (9,2) után az amerikai Matthew Emmons is Sidi elé került, aki azonban ezt követően nagyon szépen lőtt, és végül biztosan lett második.

Valamennyi sportág közül a sportlövők müncheni vb-jén lehetett először olimpiai kvótát szerezni, és Sidi most rögtön az első lehetőséget megragadta. Ezzel a tavalyi évben a világ legjobb férfi sportlövőjének megválasztott sportoló  - a 2008-as pekingi olimpiához hasonlóan - az első magyar, aki indulási jogot szerzett a 2012-es nyári játékokra.

A pekingi játékokon légpuskában hatodik Sidi Péter pályafutása második világbajnoki érmét szerezte meg olimpiai számban, 2002-ben Lahtiban a 3x40 lövéses összetettben lett harmadik.

"Nagyon örülök ennek az eredménynek, előzetesen az volt a cél, hogy olimpiai kvótát szerezzek a vb-n, s a többit majd meglátjuk" - nyilatkozta az MTI-nek Sidi. "A világbajnokság a mi sportágunkban vetekszik egy olimpiával, sőt, eredményeiben mindenképpen erősebb, ugyanis a vb-t is csak négyévente rendezik meg, a mezőny pedig hatalmas. Úgy gondolom, sikerült az elvárásoknak megfelelnem, tavaly a világ legjobbjának választottak, s ennek a címnek is meg kell felelni. A mai döntőben az olasz jobban lőtt, mint én, de majd legközelebb visszavágok. A kvóta megszerzése nagyon fontos volt, innentől abszolút tervezhetővé vált a londoni játékokig terjedő időszak, óriási könnyebbség ez."

KAPCSOLÓDÓ CIKK