Vágólapra másolva!
Válogatottbeli edzője és korábbi menedzsere is tehetséges, de kissé öncélú játékosnak tartja a 19 éves P. Csabát, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2010 nyarán megpróbálta megvesztegetni az ellenfél kapusát egy U19-es mérkőzés előtt. P.-vel a napokban bontott szerződést a Videoton, de a fehérvári klub szerint a két esetnek nincs köze egymáshoz, mivel már hónapok óta próbálják lepasszolni a középpályást, aki tavasszal kölcsönben a Vasasban játszott. Vörösbaranyi József, a játékost korábban képviselő menedzseriroda vezetője azt mondta, ha beigazolódik a gyanú, akkor P. lemondhat a pályafutásáról, volt játékostársa viszont szép jövőt jósol neki.

Egy 19 éves játékos a magyar bundaügy nyolcadik gyanúsítottja, P. Csabát azzal gyanúsítják, hogy a tavaly augusztusban játszott Videoton-PFLA - Ferencváros (1-0) U19-es mérkőzés előtt megpróbálta megvesztegetni Jova Leventét, a Fradi kapusát, hogy 4-0-ra veszítsenek.

Jova visszautasította az ajánlatot, majd jelezte az esetet a klub vezetőinek, P.-t pedig csütörtökön vesztegetés bűntettével, illetve büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntettével mint felbujtó gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség. P. nem tett vallomást, mindent tagadott, az [origo] érdeklődésére pedig annyit mondott, nem tud semmit, és nem akar nyilatkozni.

A Videoton szerint nem a gyanú miatt bontották fel a szerződését

P.-vel augusztus kilencedikén bontott szerződést közös megegyezéssel a Videoton, de Maurer Ferenc, a fehérváriak sajtófőnöke szerint a két ügynek nincs köze egymáshoz. "Ha stabil kezdő lett volna, és hirtelen bontották volna fel a szerződését, akkor logikus lenne a felvetés, de csak véletlen egybeesésről van szó. Hónapok óta téma volt P. távozása, de kapott egy utolsó utáni esélyt, hátha Paulo Sousa, az első csapat edzője lát benne fantáziát. Mivel ez nem történt meg, és más klubok sem jelentkeztek be érte, nem volt értelme fenntartani a fizetését. P. a 2009/2010-es bajnokságban játszott két meccsen összesen huszonhat percet az első csapatban a Videotonnál, amúgy leginkább az NB II-ben szereplő második csapatban, valamint az U19-eseknél lépett pályára, tavasszal pedig kölcsönben a Vasasnál volt, de ők sem küzdöttek a megszerzéséért" - nyilatkozta az [origo]-nak Maurer.

Szepessy László az U19-es válogatott korábbi szövetségi kapitánya jól ismeri P.-t, akit nagyon nagy tehetségnek, ugyanakkor nehezen kezelhetőnek tart. "Kicsit öntörvényű srác a pályán, néha azt gondolja, azt csinál, amit akar, mert ő zseni. Való igaz, vannak zseniális megoldásai, úgyhogy nagy potenciál van benne, próbálta magát eladni, de még éretlen, hogy stabil játékos legyen a felnőttek között. 25-30 perc alatt tud lendíteni a játékon, de végig kéne játszania meccseket, hogy elismertesse magát a felnőttek között. Csendes, szolid gyereknek ismertem meg, nem volt semmi kirívó a viselkedésében, nem gondoltam, hogy 19 évesen ilyen helyzetbe kerül, de már semmin nem csodálkozom" - mondta Szepessy a játékosról, akivel egy meccs kivételével nem volt vele különösebb problémája.

"A lehető legrosszabbkor jött neki"

Az említett Eb-selejtezőn a magyar válogatott súlyos vereséget szenvedett, P.-t pedig kiállították, a szövetségi edző szerint egy olyan helyzetben szabálytalankodott labdaszerzés közben, ahol nem lehetett esélye, hogy megússza a büntetést.

"A tehetség az tehetség marad, de ha nincs mellette megfelelő mentalitás és akaraterő, akkor önmagában nem ér semmit. Mindennek van bűnbocsánata, a jövő majd eldönti, merre megy a pályafutása, de az biztos, hogy a lehető legrosszabbkor jött neki, ebben a korban kell morálisan megalapozni egy pályafutást, hogy higgyenek neki. Az embernek ki kell vinnie a tudását a piacra, el kell adnia magát, arra várva, hogy belefektessenek pénzt a tudására alapozva, de ha nincs meg a bizalom az irányába, akkor elveszti az esélyét, hogy felfigyeljenek rá" - magyarázta Szepessy, mikor arról érdeklődtünk nála, milyen hatással lehet az ügy a játékos pályafutására.

A szövetségi edző szerint P. esetéből tanulnia kell korosztályának, amely elég sok kísértésnek van kitéve, az internet és a mobiltelefon segítségével mindenkit viszonylag könnyen meg lehet környékezni. "Ez a mai fiatalok nem hülye gyerekek, már nem úgy van, mint régen, hogy feljött egy srác vidékről, meglátta a körúton a villamost, és beleharapott, mert azt hitte, törökméz. A maiak, okos, vagabund gyerekek, jól látják a saját karrierjüket, de mivel mindig lesznek, akik a tisztességtelen utat választják, és a fogadási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, nagyon óvatosnak kell lenniük. Ilyenkor jut nagy szerep annak, milyen neveltetést kapott otthon, és milyen közösségbe került bele, de ha valaki eladja a lelkét az ördögnek, onnan már ritkán van visszaút".

Ragaszkodott a külföldi szerződéshez

Bár a Stars and Friends menedzseriroda honlapján még P. is a pártfogolt játékosok között szerepel, a mások mellett Dzsudzsák Balázst is képviselő Vörösbaranyi József elmondta, a középpályás már fél éve nem tartozik hozzájuk. "Szakmai oka volt a szakításnak, nem egyezett a két fél elképzelése, mindketten más úton szerettünk volna haladni. Próbáltuk előbb külföldre vinni, aztán amikor Fehérvárra került, mondtuk, ahhoz, hogy el lehessen adni külföldre, be kell mutatkoznia és ki kell tűnnie a felnőttek között, ő viszont továbbra is külföldre szeretett volna menni, ekkor változott meg a viszony közöttünk" - mondta a jelenleg külföldön tartózkodó játékosügynök, aki az [origo]-tól hallott P. esetéről. Vörösbaranyi szerint P.-nek megvan a képessége ahhoz, hogy külföldre kerüljön, de jobban alá kéne rendelnie magát a csapat érdekeinek, mert kicsit öncélúan játszik.

"Ha kiderül, hogy ártatlan, akkor nem szép dolog, ha megbélyegzik emiatt, ellenben ha beigazolódik, amivel gyanúsítják, akkor nincs miért sajnálni, és le is mondhat a pályafutásáról, onnan már nem lehet visszajönni" - vette számba a lehetőségeket Vörösbaranyi, akinek még nem volt olyan játékosa, aki hasonló ügybe keveredett volna, de azt kijelentette, ha valakivel hasonló történne, azzal nem foglalkoznának a továbbiakban.

Izing Martin a 2010-2011-es szezonban, három csapatban is játszott a Videotonnál: az U19-ben, a Videoton FC II-ben, valamint dr. Mezey György keze alatt az első csapatban, utóbbiban a 29. fordulóban rendezett, Győr elleni meccsen be is mutatkozott, így lett a bajnokcsapat legfiatalabb tagja. A 19 éves védő nem emlékezett a Ferencváros elleni meccsre, amely előtt P. a gyanú szerint megpróbálta megvesztegetni az ellenfél kapusát, csak annyit mondott, ugyanúgy győzni akartak, mint minden más meccsen. Izing sem az utánpótlás-válogatottban, sem a Videoton korosztályos csapatban nem hallott olyanról, hogy valakit megkörnyékeztek, hogy a kívánt eredmény szülessen egy meccsen.

"Nem vagyunk olyan közeli barátok, hogy mindent megbeszéljünk egymással, ez az ő ügye, nem tudom sem a pártját fogni, sem ellene szólni, de meglepett a dolog" - mondta korábbi csapattársa gyanúba keverésével kapcsolatban Izing, majd hozzátette, képzett játékosnak tartja P.-t., akinek szép jövőt jósol.