Vágólapra másolva!
A várt győzelem helyett sima vereséget szenvedett a magyar férfikézilabda-válogatott Szlovénia ellen a szerbiai Európa-bajnokság középdöntőjében, így eldőlt, Spanyolország és Horvátország jut be a kontinensviadal legjobb négy csapata közé.

Leverte az Eb-címvédőt a horvát kéziválogatott

Elintézte Izlandot, Eb-elődöntős a spanyol kéziválogatott

Eredmény, II. középdöntő-csoport, 2. forduló:
Magyarország - Szlovénia 30-32 (13-14)
Újvidék, 8000 néző
v.: Geipel, Helbig (németek)
gól: Putics 7, Császár 5/1, Krivokapics 4, Iváncsik G. 3, Zubai 2, Mocsai T. 2, Ancsin 2, Harsányi 2, Ilyés 1, Laluska 1, Szöllősi 1, illetve Gajic 13/4, Dolenec 5, Zorman 3, Miklavcic 3, Dobelsek 2, Mackovsek 2, L. Zvizej 2, Spíler 1, M. Zvizej 1
hetes: 1/1, illetve 6/4
kiállítás: 10, illetve 12 perc

Élő közvetítés

Csak a győzelem lett volna elfogadható a magyar férfikézilabda-válogatott számára, amely úgy léphetett pályára, ha nyer Szlovénia ellen, akkor szerdán ki-ki mérkőzést játszhat a horvátokkal az Európa-bajnoki elődöntőbe jutásért.

A két együttes legutóbb 2010 júniusában világbajnoki selejtezőn találkozott egymással: akkor a ljubljanai összecsapást Szlovénia 27-25-re nyerte, a visszavágón pedig idegtépő hajrában a magyarok diadalmaskodtak 28-25-re.

A meccs úgy kezdődött, ahogy szerettük volna, Mocsai Tamás lövésével vezetett az együttes, de innentől kedve gyakorlatilag pillanatnyi esélye sem volt arra, hogy akárcsak ikszre is mentse a találkozót.

Forrás: AFP/Franck Fife

Pedig sokáig azért lehetett bízni, hiszen az első félidőben 3-6-ről, 7-10-ről és 9-12-ről is sikerült visszakapaszkodni egy-egy gólra, azaz a félidei 14-13-as hátrány nem utalt arra, hogy ne lehetne megfordítani az állást.

A védekezés csapnivaló volt, Zorman, Dobelsek és Gajic akkor jutott lövőhelyzetbe, amikor csak akart, és sajnos se Mikler, se Fazekas nem tudott semmit hozzátenni a meccshez a kapuban.

A második félidő rémálomszerűen indult, az első nyolc percet 6-1-re hozta az ellenfél, 20-15-nél a statisztika kínosan megmosolygtató volt: kapusaink mindössze egy labdát védtek, még jó, hogy a négyszázalékos teljesítmény kimutatható volt.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Esélyünk igazából attól kezdve lett a kozmetikázásra, hogy balátlövőben Putics úgy döntött, minden mindegy alapon lőni kezd, és ebben társra lelt a másfél mérkőzés óta - ki tudja, miért?! - a padon jegelt Krivokapicsban.

Az 50. percre úgy jött fel 26-24-re a válogatott, hogy Iváncsik Gergő kezében volt az újabb gól, de Skof bravúrja miatt még egy percet várni kellett a 27-26-os felkapaszkodásra.

Ettől úgy megijedt az együttes, hogy másfél perc alatt háromszor adta el a labdát, a 81 százalékos lövőteljesítménnyel tizenhárom gólig jutó Gajic boldogan lőtt a kapuba, 26-30-ról pedig már nem volt visszaút.

A csapat 32-30-ra kikapott, ezzel elveszítette az elődöntőbe jutás esélyeit, a legjobb négy közé erről az ágról Spanyolország, illetve a szerdai, utolsó középdöntőbeli ellenfél, Horvátország jutott.

Forrás: AFP/Franck Fife

"Nagyon kellemetlen ellenféllel játszottunk, de készültünk rá. Sajnos az első félidőben se a védekezés, se a támadójáték nem volt megfelelő, elsősorban előbbivel volt probléma, a védelmet nem tudtuk a kellő feszességgel megszervezni, így ebből sok helyzet alakult ki a kapunk előtt. A kapusteljesítmény se volt jó, hat-hét labda hárításával nem lehet nemzetközi meccset nyerni. Tisztességes küzdelmet vívtunk, volt alkalmunk utolérni az ellenfelet, de türelmetlenül játszva nem sikerült megtennünk a frissebb, kreatívabb szlovénokkal szemben" - mondta a mérkőzést követően Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Boris Denic, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon jó és kemény meccs volt. Az történt a pályán, amit elterveztünk."

Krivokapics Milorad, a magyar válogatott jobb átlövője: "Ma a szlovénoknak voltak igazi vezéregyéniségeik. Ugyan gyenge volt a kapusteljesítményünk, de a védekezésünk sem segítette a kapusokat. Sajnálom, hogy nem tudtunk úgy játszani, mint az első körben, amikor nem volt veszítenivalónk, mint például a franciák ellen. Bízom benne, hogy szerdán a horvátok ellen hasonlóan játszunk majd mint akkor. Nem örülök annak, hogy az Izland elleni vereség kizökkentett minket."

Dragan Gajic, aki 13 góljával a mérkőzés legjobbja volt: "Szuper meccset játszottunk. Fontos győzelem volt ez fiatal csapatunknak. Az Eb-n egyre jobban és jobban játszunk, és bízom benne, hogy szerdán is képesek leszünk bravúrt bemutatni."

A csoport állása:

1. Spanyolország4310108-987
2. Horvátország4301113-1046
3. Szlovénia4202121-1214
4. Magyarország4112101-1063
5. Izland4103114-1172
6. Franciaország410399-1102

A csoport másik mérkőzésein:
Horvátország - Franciaország 29-22 (11-12)
Spanyolország - Izland 31-26 (17-13)