Vágólapra másolva!
Továbbra sem sikerült kapcsolatot teremteni Rakonczay Gáborral, aki egyedül vágott neki az Atlanti-óceán átszelésének egy speciális kenuval. A magyar hajóssal február hatodika óta nem sikerült kapcsolatba lépni.

Hogyan lehetne megtalálni az óceánjáró magyar kenust?

Felesége, Rakonczay Viktória szerint a rendkívül párás időjárás miatt mondta fel a szolgálatot a hajós műholdas telefonja. "Iszonyatosan nagy a pára a kabinban, ezért az elektronikai rendszer meghibásodott vagy zárlatot kapott, és idő kell, míg a rendszer kiszárad, és újra használhatóvá válik. Az is lehet, hogy a napelem nem töltötte fel a telefon akkumulátorát" - mondta Rakonczay Viktória az [origo]-nak.

Az expedíció honlapja kedden közölte, hogy továbbra sincs közvetlen információ a kenusról, aki "a jelenlegi időjárási körülmények között, a 14-18 csomós (26-33 km/h) szélben bizonyára ugyan olyan jól halad, mint korábban hasonló körülmények között".

Mint az oldal írja, a szél hamarosan lecsökken annyira, hogy biztonságban lehessen hajózni, és ki lehessen szárítani a berendezést. A hajóssal az amerikai Iridium cég próbálja felvenni a műholdas kapcsolatot, míg kedden az itthoniak a Nemzetközi Óceánátevező Szövetségen keresztül értesítették a szenegáli parti őrséget, hogy a környező vizeken hajózók keressék a kapcsolatot vele.

Rakonczay Gábor a táv ötödénél tart, felesége, aki jelenleg Budapesten tartózkodik, április elejére várja a célba érkezését. A pár egy maga által tervezett kenuval korábban már átevezte az Atlanti-óceánt, míg tavaly kettesben indultak földkerülő útra, amelyet azonban tizenháromezer kilométer után fel kellett adniuk.