Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, hogy az idén decemberben bevezeti a videobírót. Valószínűleg a szezon közben az angol labdarúgó-bajnokságban is használni fogják mind a két, versenyben maradt technikai megoldást, a Hawk-Eye-t és a GoalRefet.

A FIFA döntése értelmében a decemberi klubvilágbajnokságon debütál a videobíró, és ha sikeres lesz, akkor a 2013-as Konföderációs Kupán és a 2014-es világbajnokságon is bevetik, valamint elképzelhető, hogy jövő januártól a Premier League-ben is használni fogják. "Ha az összes klub beleegyezik, akkor bevezethetik nálunk is" - mondta Alex Horne, az angol szövetség főtitkára.

A bejelentésen hangsúlyozták, hogy a technológia csak arra fog szolgálni, hogy segítse a játékvezető munkáját abban az esetben, ha nem tudja eldönteni, hogy áthaladt-e a gólvonalon a labda, más eseteknél egyelőre nem fogják használni. A meccsen végső döntést a játékvezető hozza meg.

Jerome Valcke, a FIFA főtitkára elmondta, hogy a nemzetközi szövetségnek minden egyes rendszer beépítése 250 ezer dollárba fog kerülni, viszont a technológiát ott is hagyják az adott stadionban, nem fogják onnan kiszerelni.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A segítő rendszereket hónapok óta tesztelte a futball szabályalkotó testülete, az IFAB. Az 1886-ban alapított, nyolcfős testület tagságának felét - 1913 óta - a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A Grál-lovagoknak is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

Márciusban azonban az IFAB az általa vizsgált nyolc technikai vívmány - köztük a magyar Maruzsi Lászlóé - közül kettőt, a teniszből is ismert Hawk-Eye-t, valamint a GoalRefet további tesztekre alkalmasnak találta. A Hawk-Eye optikai felismerésen, a GoalRef pedig mágneses mezőn, tehát előbbi a kamerás megfigyelő rendszer segítségével, utóbbi a labdába épített chipnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon. A FIFA döntése értelmében mindkét rendszert folyamatosan fogják használni.

Előbbi a teniszből is ismert kamerás megfigyelő rendszer segítségével, utóbbi a labdába épített chipnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy a játékszer áthaladt-e a gólvonalon.

A Hawk-Eye technológia:


A GoalRefet két dán bajnokin tesztelték, ám ezeken a meccseken a játékvezetői ítéleteket még nem befolyásolta a technika. Ironikus módon a Hawk-Eye-t éppen az angol válogatotton próbálták ki a foci-Eb előtt, a Belgium elleni barátságos meccsen. Az Eb-n aztán Kassai Viktor és csapata óriásit tévedett Anglia javára a házigazda ukránok ellen, és bár az ügy napokig terítéken volt a nemzetközi sajtóban, az UEFA elnöke, Michel Platini egyértelműen a videobíró bevezetése ellen foglalt állást. "Akkor nemcsak erre lenne szükség, hanem minden játékosra szenzorokat kellene telepíteni, hogy kiszűrjük a kezezést" - jelentette ki az egykori klasszis focista, a konkrét esetről megjegyezve: "Igen, gól volt, és a bíró hibázott. De az egész akciót egy hatalmas les előzte meg. Akkor miért nincs lesgépünk? Vagy miért nincs technikai megoldás arra, hogy ne születhessen még egy olyan kezezős gól, mint amilyet Maradona szerzett az 1986-os vébén? Azért vagyok a technika ellen, mert ha beengedjük a játékba, akkor előbb-utóbb elárasztja a futball minden egyes területét. Hol húzzuk meg a határt?"

Platini tisztában van azzal, hogy nem mindenkinek ez a véleménye, közéjük tartozik az Eb meccseit az UEFA technikai csapatának tagjaként elemző Mezey György is, aki az [origo]-nak úgy nyilatkozott: "Emberi szemmel sokszor követhetetlen a labda útja, éppen ezért az az érzésem, hogy az illetékesek beadják a derekukat, és érkezni fog a kamerás gólbíró."