Vágólapra másolva!
A birkózás kihúzását javasolja az olimpiai programból 2020-tól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága (vb). A végleges döntést szeptemberben hozza meg a NOB közgyűlése, de valószínűtlen, hogy felülírnák a vb előterjesztését. A birkózás magyar sikersportnak számít, amelyben összesen 54 olimpiai érmet nyertünk.

A vb május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most megnevezett sportágat - erre a lehetősége megvan -, ugyanakkor nem tűnik valószínűleg, hogy három hónap múlva alapvetően másként ítéli majd meg a helyzetet, és nem a hét új pályázó - a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball - közül választ majd egyet.

A végrehajtó bizottság indítványáról a közgyűlés szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz, az eddigi gyakorlat alapján valószínűtlen, hogy felülírná a vb előterjesztését.

Az öttusa legalább megmenekült

Korábban úgy tűnt, az öttusa és a tékvandó van a legnagyobb veszélyben, ám az AP hírügynökség már ekkor jelezte: az asztalitenisz, a birkózás és a tollaslabda helyzete is bizonytalan. A 2016-os riói olimpiára felvett rögbi és golf nem lehet kieső.

A vb 15 tagja a NOB programbizottsága által készített jelentésre támaszkodhatott, amelyben valamennyi olimpiai sportágat értékelték 39 szempont alapján. Ebben az átfogó jelentésben adatok szerepeltek többek között a sportágak versenyeinek látogatottságáról, globális lefedettségéről, a fiatalok körében mért népszerűségéről, televíziós nézettségéről vagy éppen doppingellenes rendszeréről. A jelentésben nem állítottak fel sorrendet, csak a kategóriáknál szerepeltek pontszámok.

A végrehajtó bizottság határozata nem volt előre borítékolható, mivel a tagoknak nem kellett kötelezően csupán a jelentésben foglaltak alapján dönteniük, állásfoglalásukat sportpolitikai, illetve érzelmi szempontok is befolyásolhatták.

Magyar sikersportág

A birkózás már az ókori olimpiák programjában is szerepelt, és az 1896-os, első újkori olimpián is rendeztek birkózóversenyeket. Az 1900-as, párizsi játékokon kikerült a programból, de azóta folyamatosan része volt az olimpiának, és 2004-ben már a női birkózást is felvették a műsorba.

A birkózás magyar sikersportág, hazai képviselői 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet nyertek a játékokon, legutóbb Londonban Lőrincz Tamás ezüst-, Módos Péter és Hatos Gábor bronzérmes lett - utóbbi eredetileg ötödik lett, de ellenfele pozitív doppingmintája miatt utólag a magyar versenyzőnek ítélték az érmet.

A sportágak többsége számára létfontosságú az olimpiai szereplés, mivel a NOB támogatása nélkül a legtöbbjük életképtelen - amint arra utalt Jacques Rogge elnök a döntés előtti napon. Az olimpiai műsorban lévő sportágak nemzetközi szövetségei nagyvonalú juttatásban részesülnek a NOB-tól, amely 375 millió dollárt osztott szét közöttük a tavalyi, londoni játékokra való felkészüléshez. Ez az összeg a jövőben várhatóan 475 millióra emelkedik. A NOB a támogatás összegétől függően négy osztályba sorolja a sportágakat, a legmagasabb kategóriában 35,77 milliót ad, a legalacsonyabb csoportban pedig 11,19 milliót.

Az olimpiai sportágak rendszerint nagyobb állami támogatásban is részesülnek, Magyarországon a birkózás is bekerült a kiemelten támogatott sportágak közé, amelyek tavasszal összesen 15 milliárd állami többletforráshoz jutnak.

"Érthetetlen számomra a végrehajtó bizottság javaslata: az a sportág, amely 1896 óta egy kivetelével minden újkori olimpia programjában folyamatosan szerepel, kikerülhet az olimpiáról 2020-ban. Nagyszerű magyar sikerek születtek, Londonban a harmadik legeredményesebb sportágunk a birkózás volt. Magyarország összesen 19 olimpiai aranyérmet nyert. Mindenesetre erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van. A végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus vagyok" - fogalmazott Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok vívó.