Vágólapra másolva!
A volt MOB-főtitkár és NOB-tag Csanádi Árpád tiszteletére rendezett Csanádi napon Schmitt Pál a birkózás olimpiai esélyeiről és a plágiumügyéről is nyilatkozott, utóbbi kapcsán a volt MOB- és köztársasági elnök azt mondta: örül, hogy Magyarország után a NOB is elismerte, hogy nem követett el etikai vétséget. A MOB.hu interjúja.

Csütörtökön figyelmeztetésben részesítette plágiumügye miatt Schmitt Pált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága, a magyar sportdiplomata azonban a NOB tagja marad. A vb Szentpéterváron meghozott döntésével a szervezet etikai bizottságának ajánlását követte.

Ez azt jelenti, hogy Schmitt Pál NOB-tagként szavazhat, egyúttal lobbizhat azért, hogy a birkózás olimpiai sportág maradjon, a volt MOB-elnök a MOB.hu-nak nyilatkozva azt mondta: akit csak tud, megpróbál rábeszélni arra, hogy a birkózásra voksoljon.


A nyolc jelentkezőből a fallabdát, a közösen pályázó baseballt és softballt, valamint a birkózást egyaránt alkalmasnak tartja a 2020-as olimpiai részvételre a NOB, de a három sportágból csak egy maradhat műsoron, a szavazás szeptemberben lesz Buenos Airesben.

Az interjú végén Schmitt Pál arról is beszélt, hogy az elmúlt egy évet nem a barátság, hanem az igazság próbájának tekintette, és 20 éve egyáltalán nem csalással akart kisdoktori címet szerezni.

A Semmelweis Egyetem szenátusa tavaly március 29-én vonta vissza Schmitt Pál doktori címét, mivel doktori disszertációja szövegazonosságot mutatott más munkákkal. Schmitt Pál, aki az ügy folyományaként, április 2-án lemondott köztársasági elnöki posztjáról, fellebbezett a döntés ellen, mert az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza. Ezért felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért, előbbit az egyetem elutasította.