Vágólapra másolva!
Egy hónapja még a nevét is alig ismerték, azóta két Világkupa-győzelmével az olimpia egyik titkos esélyesévé lépett elő Thomas Diethart. Az osztrákok 21 éves síugrója Thomas Morgenstern hatalmas bukása miatt lett válogatott december közepén, és a semmiből előbukkanva megnyerte a 62. Négysáncversenyt. Amennyiben tudja tartani a formáját, és nem találkozik a nővérével, nagy reményekkel indul a szocsi olimpián is.

Thomas Diethart ötévesen látott először síugrást a tévében, kilencévesen már versenyzett, de ez nagy megterhelést jelentett az Ausztria síkvidékén élő családnak. A sok utazással járó versenyzéssel ugyan fejlődött, de úgy tűnt, Diethartból sohasem lesz világklasszis.

A gyengébb kategóriájú viadalokon se remekelt, egyetlen Kontinentális Kupa-győzelmet szerzett csupán, három éve Brotterodéban. Egyetlen komoly versenyén, 2011. január 3-án kapott lehetőséget, akkor a Négysáncverseny innsbrucki viadalán a 28. helyen zárt, ezzel összetettben a 46. lett.

2011 után alig-alig versenyzett, így talán őt érte a legnagyobb meglepetésként, hogy Alexander Pointner, az osztrák válogatott edzője behívta a válogatottba. December 15-én ugyanis a Titisee-Neustadtban rendezett Világkupa-versenyen a háromszoros olimpiai és nyolcszoros világbajnok Thomas Morgenstern óriásit bukott, hordágyra fektetve, nyakmerevítővel szállították kórházba.

Morgenstern megúszta komolyabb sérülés nélkül, de a helyére valakit be kellett hívni a csapatba. Pointner meglepetésre Diethart mellett döntött, annak ellenére, hogy Michael Hayböck személyében akadt volna egy jó formában lévő, kétszeres Kontinentális Kupa-győztes versenyzője.

"Úgy ítéltem meg, hogy egy új lendületet képviselő síugróra van szükségünk. És amikor Morgenstern bukott, akkor azt gondoltam, na, most kipróbálom" – magyarázta a szövetségi kapitány. "Ilyen ruganyos emberrel még sohasem találkoztam, száraz edzésen, guggoló testhelyzetből felugorva 75 centis súlypontemelkedésre képes. Ez egyedülálló a mezőnyben."

Thomas Diethart Innsbruck felett Forrás: AFP/Daniel Karmann

Diethart pedig jött, látott és győzött. Már a Négysáncverseny előtti, engelbergi versenyen egy negyedik és egy hatodik helyezést ért el a semmiből előbukkanva. Így futott neki a négyes viadalnak, ahol egy oberstdorfi harmadik hellyel kezdett (pályafutása során először állhatott Világkupa-verseny dobogóján), három nappal később, január elsején viszont már nyert Garmisch-Partenkirchenben. Jött egy innsbrucki ötödik hely, hogy aztán a mindent eldöntő bischofshofeni viadalon a legnagyobb, 140 méteres ugrással maga mögé utasítsa a mezőnyt, zsinórban a hatodik győzelmet szállítva Ausztriának.

''Ez fantasztikus volt, szerintem az ugrásom tökéletesen sikerült. Nagyon élveztem a hangulatot. Óriási mentális csata volt, de végig arra gondoltam, hogy képes vagyok, meg tudom csinálni. Tudtam, hogy minél nyugodtabb leszek, annál nagyobb az esélyem a végső sikerre" – lelkendezett Diethart. A norvég Anders Jacobsen 2007-es győzelme óta ő az első olyan sportoló, aki első teljes szezonjában egyből meg is nyerte a Négysáncversenyt.

Forrás: AFP/Daniel Karmann

"Ezek a versenyek arra jók, hogy lássa testközelből azokat a versenyzőket, akiket eddig csak tévéből ismerhetett, és rájöjjön, ők is csak hús-vér emberek" – mondta Pointner, aki szerint ez még csak a kezdet, és Diethart a szocsi olimpián is okozhat meglepetést.

A győztes könnyezve ünneplő családjának a befektetése úgy tűnik, lassan megtérül: a végső sikerrel 20 ezer svájci frank (majdnem ötmillió forint) folyt be a kasszába. Csak arra kell vigyázni, hogy a család távol tartsa egy ideig a cukrászként dolgozó testvérétől. "Sajnos a sütemény a gyengém, márpedig síugróként vigyáznom kell a súlyomra. Szerencsére a nővérem messze dolgozik tőlem" – nyilatkozta mosolyogva Diethart.

Az idei Négysáncverseny végeredménye

1. Thomas Diethart (osztrák) 1012,6 pont
2. Thomas Morgenstern (osztrák) 994,3
3. Simon Ammann (svájci) 992,4
4. Peter Prevc (szlovén) 971,3
5. Kaszai Noriaki (japán) 962,1
6. Anders Bardal (norvég) 950,6
7. Kamil Stoch (lengyel) 938,2
8. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 932,0
9. Michael Hayböck (osztrák) 906,8
10. Andreas Wellinger (német) 895,7