Vágólapra másolva!
A gyenge támadójáték miatt hétgólos vereséget szenvedett a magyar férfikézi-válogatott Spanyolországtól az Európa-bajnokság nyitányán. Mikler, Iváncsik és Lékai megszakadt a pályán, de átlövés nélkül nem lehet meccset nyerni.

A férfikézilabda-Eb menetrendje

Eredmény, kézilabda, férfi-Eb, B csoport, 1. forduló:
Spanyolország - Magyarország 34-27 (17-10) - az élő közvetítés
Aalborg, Gigantium, 4000 néző
v.: Krstic, Ljubic (szlovének)
gól: Rocas 5/3, Tomas 5/1, Rivera 4/1, Andreu 4, Entrerrios 3, Guardiola 3, Maqueda 2, Sarmiento 2, Ugalde 2, Garcia 2, Gurbindo 1, Canellas 1, illetve Iváncsik G. 6, Lékai 4, Vadkerti 3, Császár 2/2, Mocsai 2, Schuch 2, Gulyás 2, Szalafai 2, Nagy K. 1, Ancsin 1, Putics 1, Ilyés 1

Előzetesen úgy gondoltuk, hogy a Spanyolország ugyan sokkal esélyesebb az Európa-bajnokság nyitómérkőzésén, de a magyar férfikézilabda-válogatott rendszerint jól kezdi a világeseményeket, miért nem fordulhatna elő, hogy megfricskázza a világbajnokot.

Császár: két büntető és más semmi Forrás: MTI/Kovács Tamás

A meccs azonban úgy kezdődött, hogy az első negyedóra után már sok jót nem várhattunk, 0-3 és 2-7 után 3-9-et mutatott az eredményjelző, és Mikler egy-két óriási védésén kívül semmi sem utalt arra, hogy itt lehet keresnivalónk.

Szerencsére a spanyolok is lassítottak, egy kiállítás megfogta őket, Mocsai Tamás és Lékai Máté révén friss erő érkezett a pályára, és láss csodát, hét perc alatt sikerült is visszakapaszkodni mínusz egyre (9-10).

Aztán itt gyakorlatilag be is fejeződött számunkra a mérkőzés, a félidő utolsó nyolc percét 7-1-re nyerte az ellenfél, és harminc perc alatt eldöntötte a két pont sorsát (10-17).

Reménykedhettünk ugyan, hogy a szünetben kicsit összekapja a fiúkat Mocsai Lajos, ám ezen a napon több sebből is vérzett a válogatott. Ugyan Mikler Roland kiválóan védett annak ellenére, hogy a védekezés rettentő gyenge volt előtte és nem lehetett panasz a két balszélsőre, az összesen kilenc gólig jutó Iváncsik Gergő, Vadkerti Attila kettősre sem, de nem ez az a poszt, ahonnan meccset lehet nyerni - pláne egy Európa-bajnokságon.

Ilyés és Schuch harca Canellassal Forrás: MTI/Kovács Tamás

Császár Gábor mintha pályán sem lett volna, ellenben Lékai Máté küzdött, osztogatott, rohant, passzolt, ha kellett birkózott a labdáért. És ennyi.

Azt tudtuk, hogy Nagy László hiánya komoly érvágás, hiszen a mezőny egyik olyan utolérhetetlen klasszisa, aki képes a "kilépem, felugrom, kegyetlenül bevarrom" típusú gólszerzésre. De hogy a keret összes átlövője erre képtelen, az legrosszabb rémálmunkban jött csak elő.

A mérkőzés legmagasabb résztvevőjét, a 202 centis Ancsin Gábor úgy blokkolták rendre a védők, mintha Michael Jordan védekezett volna egy általános iskolás kosármeccsen, Putics Barna pedig bebizonyította, miért nem tartott rá igényt a Veszprémben annak idején Mocsai mester: aki csak támadó hibákkal és állandó reklamálással véteti magát észre, azt könnyű mellőzni.

Ilyés összesen egyszer próbálkozott, az 57. percben, Nagy Kornél továbbra is talány - így egy mérkőzés után talán nem szentségtörés azt javasolni, hogy ennél még a fiatal Zdolik Bence is többet nyújtana támadásban, nyugodtan be lehet nevezni a kontinensviadalra.

A vége úgy lett 34-27-es vereség, hogy Spanyolország nagyon nem erőltette meg magát, nekünk meg jutott egy tízpercnyi felvillanás, ami még a világbajnok ellen is kevés. Gyors rendrakás kell a fejekben, mert kedden jön az újabb csata: 18 órától a norvégokat 31-26-ra legyőző Izland következik.

További eredmények, A csoport (Herning):
Csehország - Ausztria 20-30 (9-14)
Dánia - Macedónia 29-21 (12-8)

B csoport:
Izland - Norvégia 31-26 (16-10)