Vágólapra másolva!

A Szerb Labdarúgó Szövetség az albánokat okolja a rendbontásért

Az albánokat teszi felelőssé a Szerb Labdarúgó Szövetség azért, mert kedden Belgrádban félbeszakadt a két válogatott Európa-bajnoki selejtezője, és 3-0-s gólkülönbséggel maguknak követelik a meccset az UEFA-nál. A szerb miniszterelnök szerint három célja volt a provokációnak.

A Szerb Labdarúgó Szövetség (FSS) szerdai közleménye szerint az albánoknak egyetlen céljuk volt, mégpedig az, hogy a találkozó félbeszakadjon. Szerintük ezt bizonyítja az is, hogy a mérkőzés folytatására vonatkozó javaslatokat sorban elutasították: az albánok nem mentek bele abba, hogy a játékvezető döntése alapján folytatódjon a találkozó, és abba sem, hogy nézők nélkül játsszák tovább a találkozót, ezen kívül nemet mondtak arra is, hogy másnap, azaz szerdán fejezzék be a meccset.

"Véleményünk szerint az albánok miatt szakadt félbe a mérkőzés. Azt várjuk az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságától, hogy 3-0 arányban Szerbia javára írja a három pontot" - olvasható a szövetség közleményében. A FSS emellett a legerélyesebben elítéli a Partizan stadionjában tapasztalt erőszakot, valamint a labdarúgás átpolitizálását, és szerintük az incidens nem más, mint terrorakció Szerbia ellen - írta a Magyar Szó újvidéki napilap.

Az FSS úgy véli: a vendégek játékosainak, szövetségi kapitányának, illetve az albán szövetség képviselőinek a reakciói arról árulkodnak, hogy összehangolt, szégyenteljes akció történt, amelynek csak egy célja volt, mégpedig az, hogy félbeszakadjon a találkozó.

A Magyar Szó emlékeztetett arra, hogy Szerbia 2010-ben a szerb szurkolók viselkedése miatt 3-0-ra elveszítette a genovai, Olaszország elleni mérkőzést, egy találkozót zárt kapuk mögött kellett megrendeznie, és felfüggesztett büntetést kapott, ami azt jelentette, hogy ha a következő két évben bármilyen incidenst előidéznek a szerb szurkolók, a válogatottat kizárják az aktuális selejtezősorozatból.

A Szerbia-Albánia Európa-bajnoki selejtező az első félidő vége előtt néhány perccel szakadt félbe, miután egy távirányítású mini helikopter egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót vitt a pálya fölé. Verekedés tört ki a stadionban, a nézők megdobálták az albán labdarúgókat, ők az öltözőbe menekültek, és nem akarták folytatni a játékot.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerint a szerb-albán Európa-bajnoki selejtezőn történt incidens politikai provokációnak tekinthető, amelynek három célja volt: a szerb nép megalázása, Szerbia és a Balkán stabilitásának megingatása hosszú időre, és a szerb aktuálpolitikai történések befolyásolása.

A Vajdasági RTV beszámolója szerint a szerb miniszterelnök kijelentette, hogy várja az Európai Bizottság értékelését az ügyről, és „nem fogadja el azt az értékelést, amely szerint mindkét fél egyformán hibás”. Hozzátette: ő már kedden figyelmeztette Brüsszelt, hogy provokációra lehet számítani.

"Az albán szélsőségesek célja az volt, hogy Szerbiát úgy mutassák be, mint a különbözőségek iránt türelmetlen országot, lakóit pedig megalázzák" - jelentette ki Vucic. Hozzátette, még nem találták meg a helikopter távirányítóját, de az is lehet, hogy mobiltelefonnal vezérelték a tárgyat.

A Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovót függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó Szerbia tartománya.