Vágólapra másolva!
Minivitorlással, segítség nélkül kelt át újra az Atlanti-óceánon Harald Sedlacek bécsi extrémsportoló, aki szerdán érkezett meg a Floridától a nyugat-francia partokig tartó, több mint nyolcezer kilométeres útjáról.

A 32 éves vitorlázó az első, aki a 16 láb (4,88 méter) hosszú hajók kategóriájában külső segítség és megállás nélkül kelt át az óceán északi féltekére eső részén. Az utat visszafelé is megtette, ezzel saját rekordját döntötte meg.

A visszaút a Fipofix nevű hajó fedélzetén 47 napig tartott, ezalatt is csupán másfél négyzetméteren kellett elférnie. "Kicsit ingatag még a járásom a szárazföldön, mintha spicces lennék. Euforikus hangulatban vagyok, bár semmit nem aludtam 36 órája" - mondta az APA hírügynökségnek Sedlacek.

A 9500 kilométeres odaútra Spanyolországból indult április 13-án, és 87 nap alatt jutott el Floridába. A visszautat északabbra tette meg, alig több mint fele annyi idő alatt.

Több oka is volt, hogy Európa felé ilyen simán ment minden. "Ezúttal jól működött a robotpilóta, a kormánylapát sem hibásodott meg, mint Amerika felé" - mesélte a vitorlázó.

Az első atlanti átkelés alatt a hátsó kormánylapát felmondta a szolgálatot, ezért az útvonalon is változtatni kellett, így a tervezettnél sokkal hosszabb ideig volt vízen, a magával vitt élelem is épp hogy kitartott. "Most 90 napra készültem a koszttal, kedvemre ehettem, és ez igen jó érzés volt" - tette hozzá Sedlacek.